Gade i Lissabon, Portugal.
Tag den hyggelige sporvogn rundt i byen.© Getty Images

Lissabon | En personlig rejseguide til en tilbagelænet storby

Lissabon ligger smukt på syv højdedrag og ved floden Tejo. Lyt til fado-sang på byens gamle knejper, spis friskfangede, grillede fisk, og slap af i en af Europas mest tilbagelænede storbyer.

12. april 2023 af Gunnhild Bjørnsti

Lissabon er en vidunderlig by at besøge – igen og igen. Den bedste anbefaling til fine steder at shoppe, til hyggelige hoteller, gode seværdigheder og aktuelle spisesteder får du fra Katrine Rypeng Jensen, der selv bor i Lissabon og har elsket Portugals hovedstad, siden hun første gang besøgte byen i 2005. Siden har hun arbejdet i Lissabon i 12 år og taler flydende portugisisk.

Katrine Rypeng Jensen deler sine bedste rejsetips til Lissabon herunder.

Din personlige guide til Lissabon

Det bedste ved Lissabon

Seværdigheder i Lissabon

Restauranter i Lissabon

Hoteller i Lissabon 

Her kan du holde pauser

Shopping i Lissabon

En sjov aften i Lissabon

Din personlige guide til Lissabon: Katrine Rypeng Jensen

  • bor i Lissabon- forstaden Estoril.
  • er mor til to, som går i skole i Cascais.
  • er sammen med sin mand importør af norske klipfisk, som blandt andet sælges som tapas fra en stand på Timeout Market. 
Katrine Rypeng Jensen i Lissabon, Portugal.
Lissabon-ekspert Katrine Rypeng Jensen


© Privat foto

Det bedste ved Lissabon

“Det altid behagelige klima. De sympatiske mennesker, den roman­tiske stemning, og dertil skøn mad og drikke. Og så ligger Lissabon ved en stor flod, som munder ud i Atlanter­havet. Hvad mere kan man forlange?” 

Hvad er typisk Lissabon?

“Fado­musik! Hvor sangen kende­ tegnes ved sin helt særlige melan­ kolske lyd. Og så er portugisere virkeligt imødekommende og hjælpsomme.

Det er også skønt, at byen er så lille, og at afstandene er korte – det føles, som om du kan gå fra den ene ende til den anden på 15 minutter. Overalt er stemningen virkeligt af­slappet. Og overalt kan du ane duf­ten af grillede fisk, som det altså er et must at smage på.” 

Lissabon, Portugal.
Det smukke torv midt i Lissabon.© Getty Images

Hvad vil overraske mig mest
ved Lissabon?

“At mange af husene er beklædt med kulørte fliser, azulejos på portugisisk. At du kan få serveret friskfangede fisk hvor som helst, når som helst. Og så de historiske, afrikanske levn fra kolonitiden, som især har smittet af på musikken og kunsten.”

Hvilken del af byen er din favorit? 

“Santos og Principe Real, som lig­ ger centralt og op ad hinanden. Begge kvarterer lokker med lækre interiør­butikker. Jeg bliver så inspireret af at gå på opdagelse her. Principe Real er fashion, og Santos mere design og kultur.

Lissabons mange spisesteder ser­verer mad fra særligt Middelhavet ofte i fusion med det lokale køkken.

Slentr gennem Museo do Oriente, som udstiller koloniarven fra Østen. I Santos­kvarteret ligger en designhøjskole, og det er eleverne herfra, fremfor turister, der præger området. Især der føler jeg virkeligt det ægte Lissabon.” 

Lissabon, Portugal.
Så fås facader vist ikke mere blæret overdådige!© Getty Images

Seværdigheder i Lissabon

“Gå på opdagelse i den gamle bydel, Alfama, som ligger stik øst fra centrum. Bydelen er et fint udgangspunkt for at op­

leve det oprindelige Lissabon. De kring­ lede, smalle og labyrintiske gader er skabt efter maurisk byplanlægning. Kig op, og nyd husmurenes gamle fliser, nye streetart og mellem dem de tunge vasketøjssnore.

Giv dig tid til at stoppe og nyde ud­ sigten og til at sætte dig på en af de mange udendørscafeer. Hver lørdag fra klokken 9 til klokken 18 er der udendørsmarked, Feira da Ladra, på Campo de Santa.

Fortjener dine ben et hvil, så hop på sporvognen, eller trammen, som portu­ giserne kalder den. Linje 28 går fra den centrale bydel, Estrela, med den store katedral og en smuk park.

Tag den til endestationen i Graça. Og snør så skoene, og følg min favoritrute fra domkirken Sé via udsigtspunktet Miradouro da Portas do Sol og gå op mod borgen Castelo de São Jorge, som er Lissabons højest be­ liggende udsigtspunkt med tilhørende bjergtagende udsigt.

Alfama, Lissabon, Portugal.
Den gamle bydel, Alfama, er din vej ind i det oprindelige Lissabon.© Getty Images

Du kan også hoppe ind i Elevador Castelo, som er en gammeldags uden­dørselevator med plads til 29 personer.

Den kører 30 meter op fra centrum­ bydelen Baixa og næsten hele vejen op til Castelo. En måde at spare på kræfterne på i en by med mange bakker. 

Smag og nyd de bedste pastel de nata, små tærter med vaniljecreme, fra Man­ teigaria i Rua do Loreto 2, hvor de an­ satte ringer med en klokke, når de tager kagerne ud af ovnen, hvorefter folk strøm­ mer til for at købe de lune, søde kager.

I samme gade kan du købe hånd­ dyppede lys i den lille butik Casa das Velas do Loreto, som har eksisteret siden 1700­tallet. 

Besøg ruinerne af kirken Igreja do Carmo, som gik til i jordskælvet 1755. Dengang kollapsede taget på kirken og rev en stor del af Lissabons velhavere med sig.

I dag er her anlagt en smuk park med jakandra­træer. Hold en bica, en kaffe­ pause på portugisisk, eller drik en Imperial ­øl i skyggen fra træerne.

Cascais, Portugal.
Et vue ud over Cascais, som er en tidligere fiskerlandsby og i dag en velstående lille by en god halv time uden for Lissabon.© Getty Images

Fado-­musikken skal også opleves og gerne i den gamle bydel, Alfama. Lad de sørgmodige sange snige sig ind på dig på klubberne Sr. Vinho eller Clube de Fado, som tiltrækker de bedste fado­sangere.

Vil du lidt uden for byen, så tag toget og turen til Sintra cirka 30 minutter fra Lissabon. Egnen er kendt for sine slotte og sin natur. Jeg er særligt betaget af paladset Quinta da Regaleiras, som er kommet på Unescos Verdensarvsliste, og som har underjordiske gange og masser af sym­ boler, der henviser til tempelridder­ ordenen. Om sommeren er her mange turister, så jeg kan især anbefale turen, hvis du er i Lissabon uden for sæsonen.

Hele juni fejrer Lissabons indbyggere byens skytsengel for rejser og ægteskab, Santo Antonio. Forvent grillede sardiner og en syndflod af sangria og musik over­alt. Særligt bydelene Alfama, Graça og Bica gør noget ekstra ud af det.” 

Sporvogn, Lissabon, Portugal.
Sporvognen eller trammen snor sig op og ned og gennem hele Lissabon.© Getty Images

Restauranter i Lissabon

“Du må ikke forlade Lissabon uden at have besøgt madmarkedet Timeout i Cais de Sodré. Det ligger lige ved tog­ stationen. Mad­ og delikatesseboderne her er særligt udvalgt af det internationale rejsemagasin Time Out, fordi de er de bedste i kategorien. Vi er stolte af at stå her med vores fusion af klipfisk fra Norge tilberedt efter portugisisk opskrift. Vores bod hedder Petisceria do Bacalhau.

Spis ceviche i verdensklasse hos A Cevi­ cheria i Principe Real. Når du spotter en restaurant med en gigantisk blæksprutte­ dekoration hængende fra loftet, er du på rette sted. Stedet er meget populært, så kom tidligt på aftenen, hvis du vil være sikker på at få bord. 

Ramiro er berømt for deres friske skal­ dyr. Men her skal du også være tidligt ude, hvis du vil holde fest i din gane. Det er ret normalt at stå lidt i kø med de lokale for at få bord. Restauranten ligger i den unge, festlige bydel Intendente.

Restaurant, Lissabon, Portugal.
Hos A Cevicheria våger blækspruttedekorationen over dig.© Getty Images

Er du mere til en god bøf, så skal du gå på Sala de Corte. Chef Luis Gaspar vandt prisen Chef of the Year i 2017 og har siden perfektioneret kunsten at grille kød.

På Taberna da Rua das Flores får du serveret portugisisk kromad med et gour­ met­twist. Her skal du også tidligt ud og stå i kø, for det er ikke muligt at reservere, og bordene bliver hurtigt besat.” 

Hoteller i Lissabon

“Det romantiske og elegante Hotel Torel Palace er mit brunch­ og frokoststed, når jeg har brug for ro og en overvældende udsigt. Her er det til en af Lissabons dyreste boulevarder, Avenida Liberdade. Deres værelser er utroligt elegante.

Bairro Alto Hotel er et boutique­hotel i moderne stil. På øverste etage finder du en flot bar og en anmelderrost, portu­gisisk restaurant.

Den franske designer Philippe Starck har boet i Lissabon­forstaden Cascais i 10 år og har heldigvis videreført sit parisiske hotelkoncept Mama Shelter til Lissabon. Forvent stilet indretning med keramik og lækre fiskeretter på restaurantens menu­ kort. Selv om det har en ung vibe, så er det folk i alle aldre, der bor her.

As Janelas Verdes er et romantisk byhus­hotel med beliggenhed ved floden. I huset boede tidligere digteren Eça de Queiróz, så her er naturligvis et velassor­teret bibliotek og mange stille hjørner og en terrasse, hvor det er oplagt at læse lidt. Nyd afternoon­tea i haven, og smut ind på det nærliggende museum, Museu de Arte Antiga.” 

Hotel, Lissabon, Portugal.
As Janelas Verdes er et romantisk byhus-hotel ved floden.© Getty Images

Her kan du holde pauser

“Mange besøger Lissabons ældste kirke, den imponerende Sé, som blev bygget i det 12. århundrede på ruinerne af en moské, men jeg foretrækker stemningen i Igreja de São Domingos, som lagde gulv til royale vielser, før Portugal blev til en republik i 1910. Kirken blev næsten de­strueret ved det store jordskælv i 1755 og senere skadet af brand i 1959.

Har du mod på eventyr lidt uden for Lissabon, så tag toget til Cascais/ Estoril, hvor jeg bor, det tager cirka 35 minutter.

Cascais er en hyggelig tidligere fiskerlandsby, som i dag er en velstående, charmerende lille by. Langs havneprome­naden findes masser af fortovsrestauranter, hvor du kan sætte dig med et glas iskold hvidvin og spise grillet fisk, hvis ikke du altså hellere vil ligge på stranden, der grænser op til promenaden. Her er masser af liv om aftenen. Vi kommer især på Taberna Clandestina, som ligger i en gade fuld af gulmalede huse. Tag plads, og bestil en masse småretter til deling.

Cascais, Portugal.
Nyd stranden i Cascais. © Getty Images

Lissabon­bydelene Principe Real og Bairro Alto er begge kendt for deres udeliv. I Principe Real er der særligt livligt omkring den lille romantiske park Jardim do Principe Real. Forsyn jer i de små boder, og slentr rundt og indånd duften fra parkens blomster og planter.” 

Shopping i Lissabon

“Chiado er Lissabons shoppe­ og kulturcentrum.

Rua Garrett er shoppegarant for dig, der vil have noget med hjem. Måske et stykke keramik fra Bordallo Pinheiro udformet som tomater, kål eller citroner?

Ceramica na Linha har et stort udvalg af både egen keramik og andre populære portugisiske mærker.

De helt store, dyre modehuse har adresse på paradegaden Avenida Liber­ dade. Her bor Louis Vuitton, Loewe, Burberry og Prada, men også de lidt mere tilgængelige, men fortsat eksklusive mærker Maje, Ba&sh og Sandro. Skal du vinduesshoppe, så nyd godt af paradegadens pladser, hvor fortovscafeerne får lov at fylde.

Jeg slår mig gerne ned på Banana Cafe, hvor jeg bestiller en gala, som er en kaffe med varm mælk på portugisisk.

Keramik, Lissabon, Portugal.
Sørg for nok kilo i kufferten hjem, for du får lyst til at købe keramik i Lissabon!© Privat foto

Er du til alt på et sted, så prøv shoppe­ centeret Embaixada. Forvent ikke sådan et med alle mærkerne hjemmefra, men et tidligere palads, hvor de har bevaret de oprindelige vægmalerier, og hvor der kun sælges mærker ‘Made in Portugal’.

I mit klædeskab har jeg en del fra mærkerne Odile og Kleed Kimonos.

A Vida Portuguesa er også en hyldest til portugisisk kunsthåndværk og design. De har flere butikker, men den største er den i Chiado.” 

Shopping, Lissabon, Portugal.
Kleed Kimonos er et cool portugisisk mærke til dit klædeskab.© Getty Images

En sjov aften i Lissabon

“Hotellet Mama Shelter er et populært gå ud­sted. Læg ud i rooftop­baren, og fort­ sæt på restauranten. Er du i dansehumør, skal du bare blive til klokken 22, hvor restauranten forvandler sig til bar med dansegulv.

O bar mais triste da cidade er trods navnet, som betyder byens tristeste bar, en af bydelen Santos’ sjoveste barer. Ind­retningen er efter devisen jo mere, jo bedre, toppet med pianomusik og whiskeydrinks.

I samme bydel, Santos, er det oplagt at gå fra sted til sted og på den måde smage på meget af Lissabons natteliv på en og samme aften. Lissabons mest fancy klub med de bedste dj’s hedder Lux.

Madame Petisca er en rooftop­bar med en blændende udsigt og gode hapsere på menuen. Husk, at ordet for tapas er petis­ cos på portugisisk.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april, 2023

Lissabon, Portugal.
Lissabon by night. © Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide