Læserrejse: Rejs til Italien - Michelin for øjne og mave

Vi giver denne rejse et par Michelin-stjerner. Den har nemlig dét, der skal til for at opnå denne udmærkelse: Det sjældne og det ekstraordinære. Både på vandreturene og på tallerkenerne. Det er derfor, vi kalder den Michelin for øjne og mave.

7. oktober 2015 af Iform.dk

Der er vandringer i en af Italiens flotteste egne, Abruzzo. Landskabet er varieret; bjerge, dale, skove og enge. Og i forsommeren er der en farvepragt af vilde blomster, orkideer, liljer, aurikler, stedmoder, iris, ensian og mange flere. Der er masser af frisk luft at hente på vandringerne, der blandt andet ligger i den smukke nationalpark Abruzzo. Her lever 300 fuglearter, rådyr, kronhjorte, gemser, vildsvin, ulve og bjørne. Udsigterne er ren Michelin for øjnene.

Når øjnene er mætte, byder vi på Michelin for maven. I løbet af syv dages ophold er der to besøg på lokale restauranter, der har fået tildelt Michelin-stjerner. Vi besøger mesterkonditor Angelo di Masso, der demonstrerer, hvordan han laver sin Pan Dell´Orso (”bjørnekage”). Siden 2001 har Angelo været leder for det italienske hold i verdensmesterskabet for konditorer. Og siden 1999 har han lavet is-skulpturer.

Hos fårehyrde Gregorio Rotolo smager vi hans berømmede Gregoriano ost. Og vi kommer sikkert indenfor hos andre fåreavlere, for hver græsning giver forskellig mælk og forskellig ost.

Den hyggelige by Scanno er lille, men fuld af overraskelser. Bjørne for eksempel. De spottes ind imellem i gaderne. En af de mest fortrolige kaldes Gemma. Hun plejer at komme frem med ungerne i begyndelsen af juni, og så fortsætter underholdningen indtil november. I år (2014) er Gemma set spadsere i byens gader flere gange. Der findes mange klip med Scannos bjørne på YouTube.

Vi bor i byen under hele rejsen, og besøger blandt andet en kendt sølvsmed, hvor man kan følge processen med fremstilling af de fine sølvsmykker, som byen er kendt for. 

Med Kristian Zahrtmann i spidsen slog danske guldalder-malere sig ned i Abruzzo i forrige århundrede. De var fascinerede af egnens lys. ”Italienske hattemagere” er malet af P.S. Krøyer under et ophold i Abruzzo.

Den danske maler Carl Budtz Møller har lavet flere billeder i Scannos gyder og stræder.

Provinsen er ikke så kendt som Toscana og Umbrien. Men den er ligeså flot – og mindst ligeså charmerende.

Vandringerne er tilrettelagt, så alle i almindelig god fysisk form kan deltage.

1. Dag København - Rom  - Scanno

Flyrejse København-Rom. Vi lander i Fiumicino lufthavnen ved middagstid, og kører med bus ad motorvejen mod Pescara. Vi skal næsten tværs over støvlelandet, og køreturen varer godt 2½ time.
Vi spiser en sen, men meget lækker frokost undervejs. Det bliver på restaurant Guerrinuccio, der har en Michelin-stjerne, i den imponerende park som omgiver stedet.
Til sidst kører vi gennem Sagittariokløften til byen Scanno, der ligger i 1050 meters højde i regionen Abruzzo.
Først ankomst til Hotel Millepini. Derpå velkomst. På et møde præsenterer vi de kommende dages program. Sidst på eftermiddagen går vi på byvandring i Scannos små gyder og stræder. Det er i selskab med en historiker, der kender alle byens små kroge, så vi kommer til at føle os hjemme i Scanno.
Aftensmad spiser vi i byens historiske centrum på restaurant Il Vecchio Mulino.


2. Dag Til Scanno-søen

Dagens vandretur er fra Scanno til Lago di Scanno (Scanno-søen). Vi går på smalle bjergstier, og undervejs besøger vi Grotta di San Martino. På Mortensaften bliver der tændt bål på 3 forskelige bjerge nær grotten, deraf navnet. Herfra går vi via Selvuna Dalen til Eremo di San Egidio. Det er et gammelt lazaret, hvor folk samledes under pesten. På en lille bjergtop mellem byen Scanno og søen ligger en kirke. Her spiser vi vores madpakker. Herefter går vi os ned til søen og besøger eremitboet Eremo della Madonna del Lago og Annunziatas kirke. Spadsereturen tilbage til Scanno foregår på almindelig vej. Dagens vandring er på 4-5 timer.
Aftensmad på restaurant Il Vecchio Mulino.

3. Dag Fra Frattura til Villalago

Vi kører 6-7 km med minibus til den lille bjergby Frattura. Her begynder dagens vandring. Vi går til den gamle by Frattura Vecchia. I 1915 blev byen ramt af et jordskælv, der lagde mange huse i ruiner. Indbyggeren byggede et nyt Frattura ikke så langt derfra. Vi går videre op til den lille Immacolata kirke, der ligger i 1428 meters højde ved La Cona bjergpasset. Derfra forsætter vi til det lille bjerg Colle Martino, hvor vi spiser vores madpakker. Efter Fonte di Zi Checca-kilden besøger vi ruinerne fra det gamle benediktinerkloster San Pietro, og fortsætter vandringen til Colle Berardo og ned til den hyggelige landsby Villalago. Vandringen er på 5-6 timer. Som på de fleste andre vandringer går vi på smalle stier. I Italien kalder vi dem muldyrs-stier. De kræver vandrestøvler og almindelig god form, for de bugter og snor sig og går op og ned i det smukke landskab. Aftensmad på restaurant Il Vecchio Mulino.

4. Dag Byvandring og shopping i Sulmona

Vi kører med minibus fra Alta Valle del Sagittario igennem landsbyerne Villalago og Anversa til Ovids fødeby Sulmona, som er områdets købstad. Her besøger vi Mario Pelinos mandel-konfetti fabrik og oplever stemningen på det lokale marked. Her skal vi se det hjørne, hvorfra Zahrtman malede værket ”marked i Solmona” som findes på Glyptoteket i København. På strøget er der mulighed for at shoppe i de mange butikker. Vi spiser frokost på Ristorante Da Gino, som er en af byens bedste frokostrestauranter, der også er indehaver af en Michelin-restaurant. Dernæst tager vi med minibus til Vittorito for af smage vin fra Pietrantonj vingård og derfra tilbage til Scanno. På hotellet skal vi selv lave aftensmad på italiensk med god hjælp og vejledning fra Ezio og kokken.

5. Dag Til Stazzo di Campo Rotondo

Med minibus kører vi til Le Prata Dalen ved Masseria Parente og vandrer til refugium Stazzo Il campo. Det er sommerbolig for egnens hyrder. Vi forsætter til Stazzo di Campo Rotondo, som er et sted, hvor hyrderne bor om sommeren. Her spiser vi en let pasta anretning med vild spinat (som vi selv plukker). Vi fortsætter herefter til det lille bjerg Colle dei Ferrari og ned til Le Prata igen. Vandringen er på 7 timer. Aftensmad på restaurant La Fonte, hvor der denne aften også er vinsmagning og ostesmagning.

6. Dag Til Ze Masse og Pantano

Med minibus kører vi til Le Prata. Her bor Gregorio Rotolo. Han er fårehyrde, men har udmærket sig indenfor produktion af oste. Blandt hans produkter er gregoriano – en blød ost af fåremælk – og en ricotta, der modnes 100 dage. I den italienske gastronomiske guide Gambero Rosso er Gregorio repræsenteret med 3 af hans oste, som hver har de tre skiver (=3 stjerner). Vi skal ind til Gregorio og se, hvordan han laver ost. Vi spiser morgenmad her, smager hans oste, hjemmelavede skinke, pølser og spegepølser. På denne tur kommer vi forbi Fonte del tasso kilden og Stazzo de Ze Masse refugium, hvor vi spiser vores madpakker, laver bruschetta og griller pølser. Herefter går vi videre til Valle dei Campanelli Dalen og ender i Passo Godi, der er et yndet vintersportssted i 1.500 meters højde. Hjemturen tilbage til Scanno foregår med minibus. Vandringen er 6 timer lang. Aftensmad på restaurant Il Vecchio Mulino eller La Fonte.

7. Dag Til San Lorenzo i Jovana

Vi kører med minibus til Cantoniera di Mimmola. Vandreturen varer hele dagen og går næsten udelukkende nedad på vandrestier og små bjergveje. Vi vandrer til Piana di Mimmola Sletten og passerer Fonte dell’orso (Bjørnekilden) samt Jovana Vecchia, der er ruiner fra normannertiden. Efter Cupa Kløften og Piana Dalen ender vi i den lille landsby San Lorenzo, hvor vi spiser frokosten ved Agriturismo Jovana. Her vil stedets dygtige kok demonstrere, hvordan han tilbereder egnsretten Maccheroni alla Chitarra. En lokal hyrde vil vise, hvordan han laver ost. Om eftermiddagen forsætter vi til Masseria di Cristo og passerer områderne Masseria del Callafrino og Vallone di Jovana, inden vi når Scanno Aftensmad på restaurant Il Vecchio Mulino.

8. Dag Til Colle Rotondo og Vallone di Ciaccariello

Vi starter med tager svævebane til Collerotondo (1.640 m) og derfra vandrer vi 1½ time ned til Vallone di Ciaccariello. Efter denne smukke tur er vi i S. Liborio ved Agriturismo Al Peschio Pizzuto, hvor vi spiser frokost. Herfra tager vi med minibussen til Scanno eller vandrer til vores hotel på en halv time. På hotel Enrico laver kokken egnstypiske retter til vores aftensmiddag.

9. Dag Hjemrejse

Morgenmad på hotellet. Bussen henter os og kører til Roms lufthavn Fiumicino. Vi er i København hen under aften.


Prisen dækker:

  • Fly København - Rom t/r
  • Al transport i bus
  • Hotel med helpension
  • Entréer
  • Dansk rejseleder

Ingen hokus pokus: se vores prispolitik her.

Ikke inkluderet:
Afbestillings- og rejseforsikring

BESTIL REJSEN HER!

Du vil (garanteret) også kunne lide