I Berlin kan du spise dig Michelin-mæt og sove i stil for noget nær en slik. Og kun betale, hvad du synes, på nogle af byens vinbarer!
Lise Harlev (43) bor til daglig i Berlin, hun er single og har ingen børn. Hun er billedkunstner og debuterede som forfatter med digt- og kortprosasamlingen Jeg er aldrig ligeglad i 2016.
Læs med her, når Lise giver dig sine bedste billige og (halv)dyre tips til sin hjemby.
1. Her skal du sove
LUKSUS: “Måske skal jeg starte med at sige, at luksus i Berlin slet ikke kan sammenlignes med den luksus, du finder i Paris, London, Milano eller New York. Jeg vil dog fremhæve Soho House, som huser både et eksklusivt hotel, spa, restauranter og barer.
Et andet sted med mere berliner-stemning er det nyåbnede Hotel Oderberger, som ligger i en over 100 år gammel badeanstalt i Prenzlauer Berg. En smuk gammel, fredet bygning, som i sig selv er et stykke arkitekturhistorie. For omkring 1.000 kroner får du en overnatning på et meget fint dobbeltværelse og adgang til en ganske imponerende svømmehal, hvor meget af det gamle interiør er bevaret.”
Torstrasse 1, Sohohouseberlin.com
Oderberger Strasse 57, Hotel-oderberger.berlin
BUDGET: “Hvis du alligevel er typen, der bruger byen og stort set aldrig befinder dig på dit hotelværelse, er Motel One oplagt. Det er simpelt, men der er god ‘value for money’. Det er en kæde, og der er flere i byen, men de fleste booker på dem, der ligger ved Hackescher Markt og Bellevue. Her er skåret ned på alt det, der koster, og som du alligevel ikke benytter dig af. Hvilket gør, at du kan få en overnatning for under 500 kroner for et dobbeltværelse.”
Dircksenstrasse 36 og Paulstrasse 21, Motel-one.com/en/hotels/berlin
2. Her skal du spise
LUKSUS: “Jeg har længe drømt om at besøge et par af de restauranter, der ejes og drives af den tyske stjernekok Tim Raue. En af restauranterne, Tim Raue, kombinerer det traditionelle tyske køkken med det japanske og har to Michelin-stjerner. Og selv om vi taler Michelin-niveau, er det langt billigere at spise i Berlin end i for eksempel København. På Tim Raue kan du gå mæt i seng for 500 kroner.”
Rudi-Dutschke-Strasse 26, Tim-raue.com
BUDGET: “Jeg er ret vild med et lille israelsk-palæstinensisk – ja, du læste rigtigt – sted i nærheden af, hvor jeg bor: Kanaan. Stedet er ikke meget større end et haveskur, men maden er fantastisk. Der er hummus til alle retter, og ejerne er vanvittigt søde og fortæller altid begejstret om maden. Jeg tror ikke engang, der er 10 retter på menuen, og alt er meget enkelt og uprætentiøst. Ud over at det smager godt – og du kan få en hovedret fra 45 kroner – er jeg ret vild med det symbolske i, at to stridende brødrelande mødes her og er sammen om at drive en restaurant.
Et andet fantastisk sted er Zur Letzen Instanz, som er fra 1621 og dermed den ældste restaurant i Berlin. Napoleon skal efter sigende have spist der. En del af interiøret står, som det altid har gjort, og det gør oplevelsen til noget ganske særligt. Der er tale om god, traditionel tysk husmandskost fra 150 kroner for en hovedret.”
Kopenhagener Strasse 17, Foodora.de/en/restaurant/s6dq/kanaan
Waisenstrasse 14-16, Zurletzteninstanz.com
3. Her skal du shoppe
LUKSUS: “Med tre-fire års mellemrum shopper jeg hos Claudia Skoda i Mulackstrasse. Hun er noget så sjældent som en designer, der har specialiseret sig i dyrt håndstrik. Hendes varemærke er hendes striktrøjer, men der er også kjoler, huer og halstørklæder. Stilen er farverig og mønstret, og ikke to trøjer er ens, men så koster de også omkring 2.000 kroner. Mulackstrasse er i det hele taget en superb shoppinggade.”
Noget helt, helt andet er Manufactum. En kæmpe-butik med højkvalitetsvarer inden for alt fra haveredskaber til håndcreme, kaffestel og tøj.”
Mulackstrasse 8, Claudiaskoda.com
Hardenbergstrasse 4-5, Manufactum.de
BUDGET: “Det er oplagt at nævne alle Berlins loppemarkeder. Der er jo nærmest et på hvert gadehjørne hver med en god blanding af skrammel, antikviteter og gamle DDR-souvenirs, og så står mange af Berlins designere også på loppemarkederne.
Der er også genbrugsbutikken Garage, som sælger tøj til kilopris. Hver onsdag fra klokken 11-13 er der happy hour, hvor der er 30 procent rabat på kiloprisen. Her kan du seriøst gøre et scoop.”
Oversigt over loppemarkeder: Settle-in-berlin.com
Ahornstrasse 2, Kleidermarkt-vintage.de
4. Attraktioner, du ikke må gå glip af
LUKSUS: “Som billedkunstner er jeg nødt til at nævne alle de museer, der er i Berlin. Det synes jeg jo i sig selv er spektakulært. Jeg har lyst til at fremhæve Pergamon-museet, som i sin tid blev bygget specielt til at huse det enorme Pergamon-alter. Det er en usædvanlig og smuk museumsoplevelse til omkring 100 kroner.
Så er der mange private kunstsamlinger, hvor en af de nyeste er Sammlung Boros. Her kan du kun komme ind, hvis du bestiller tid i forvejen. Det er samtidskunst installeret i den gamle Rigsbunker i Mitte, og det er en både arkitekturhistorisk og kunstnerisk oplevelse.”
Bodestraße, Smb.museum
Bunker Reinhardtstrasse 20, Sammlung-boros.de
BUDGET: “Er du arkitektur-interesseret, så er Hansaviertel et must. Et beboelsesområde bygget i 1952 på en ellers sønderbombet grund i Tiergarten. 35 forskellige internationalt anerkendte arkiteter har bidraget efter at have vundet en stor arkitektkonkurrence. Danske Arne Jacobsen er en af dem, og det færdige resultat blev så til Hansaviertel. Du kan ikke komme ind i husene, men kun betragte dem udefra. Ved hvert hus står der, hvem der har designet det.
Tempelhofer Feld, en flyveplads omdannet til park, er stedet, hvor familier, unge og ældre hænger ud. Her er også dejligt om vinteren.”
Hansaviertel: U-Bahn Hansaplatz eller S-Bahn Bellevue
Tempelhofer Damm
5. Når der skal ske noget!
LUKSUS: “Virkeligt dyre, men også virkeligt gode drinks får du på Victoria Bar. Bartenderne flirter eller smalltalker ikke lige så meget, som de gør andre steder, men det er kun, fordi de er dybt koncentrerede om at mikse deres drinks. Det er fascinerende at se på – og så er bartenderne flotte i deres hvide skjorter og butterfly.”
Potsdamer Straße 102, Victoriabar.de
BUDGET: “Det præcist modsatte af Victoria Bar finder du på Kumpelnest 3000, som er en lille bar. Den er ret trashet, men legendarisk trashet. Altså kendt og meget populær, og her kommer alle typer: Transseksuelle, homoer, heteroer, unge og gamle i en skøn blanding, ofte hvor alle er ude at danse på det mikrolille dansegulv, der er i baren. Stemningen er løssluppen, og der er garanti for, at du falder i snak med nogen.”
Lützowstrasse 23, Kumpelnest3000.com
6. Tid til en hyggestund
LUKSUS: Et meget stilfuldt sted er det gamle kaffehus Café Einstein. Der findes flere Café Einstein’er, men stamhuset er noget særligt. For selv om det er fint og klassisk, kan du sagtens tage hele familien med og bare hygge. Det er særligt berømt for sin Apfelstrudel med vaniljesauce, og om sommeren er dets gårdhave skøn at sidde i.”
Kurfürstenstraße 58, Cafeeinstein.com/en/
BUDGET: “I Mitte findes en række såkaldte Weinereis – vinbarer – som fungerer efter et særligt koncept: Du betaler 15 kroner i pant for et vinglas og går selv op og fylder op med en af de vine, de har på menuen. Når du går, betaler du, hvad du synes, du har drukket for. Jeg har intet indtryk af, at folk udnytter det. Tværtimod. Udvalget af vine er godt, og der er en intim og hyggelig stemning.
En tur til Pfaueninsel er også altid en god idé. Det er en ø i udkanten af Berlin, hvor påfugle går frit rundt i en preussisk slotspark fra 1800-tallet. Øen er på Unescos verdensarvsliste.”
Oversigt over vinbarer: Weinerei.com
Nikolskoer Weg, Spsg.de
7. Pssst, sig det ikke til nogen...
LUKSUS: “Filmfestivalen Berlinalen er ekstravagant. Byen er fuld af røde løbere og berømtheder og glamour i de her 10 dage i februar – i år fra 9. til 19. februar – og det er sjovt, for det er byen jo normalt slet ikke. Hvad mange ikke ved, er, at alle filmene faktisk er åbne for offentligheden. Det bedste er at dukke rimeligt tidligt op og købe billetter til dem i de forskellige biografer. Billetterne koster omkring 100 kroner, hvilket er over det dobbelte af en normal biografbillet i Tyskland, men så rundes filmene ofte af med en ‘Q and A’ med instruktør eller hovedrolleindehaver.”
BUDGET: “Jeg var i tvivl, om jeg skulle nævne det her, for det er et sted, jeg ikke ønsker skal blive overrendt. Men der findes det her berliner-fænomen, Spätier, der er døgnkiosker, som også fungerer som små barer. De har bare ultrameget personlighed. Især den, der hedder Spätkauf, og som ligger i Prenzlauer Berg. De har de typiske kiosk-ting, men så kan du også købe en øl, et blødkogt æg og den bedste hjemmelavede gulerodskage, jeg nogensinde har smagt. Det er hamrende charmerende.”
Choriner Straße 12
8. Simpelthen så typisk Berlin
LUKSUS: “Et af de mest fantastiske og legendariske steder i Berlin er Clärchens Ballhaus, et gammelt dansested fra 1913, som står næsten uberørt fra dengang. Hver eneste aften er der dans, og alle kommer her: Unge, ældre, de virkeligt kiksede typer og de virkeligt tjekkede typer. Alle sidder og spiser omkring et stort dansegulv, og når den sidste kartoffel er spist, tager alle sig en svingom. Det er en meget inkluderende stemning, hvor alle føler sig velkomne, og det er indbegrebet af den berlinske sjæl.”
Auguststrasse 24, Ballhaus.de
BUDGET: “Det måske mest spøjse eller overraskende tip til Berlin er, at du på mange arbejdspladser har en kantine, der er åben for offentligheden. Du kan for eksempel gå ind på universiteterne eller mange af teatrene og spise i deres medarbejderkantine. Det er ikke fantastisk mad, det er meget low key, koster omkring 40 kroner, men det er en god måde at få et kig ind ‘behind the scenes’.”
Oversigt over kantiner: Kantineessen.com
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 72.