Sommerferie i Spanien
Så kan en by vist ikke ligge meget smukkere. San Sebastian i Baskerlandet! © Getty Images

Din rejseguide: På tur i det spanske sommerlandskab

Sol, strand, sherry og skaldyr ad libitum. Det er der garanti for i Spanien. Til og med det meste af året. Hasta la vista?

30. juni 2019 af Gunnhild Bjørnsti

Spanien er sol og vand, men også så meget mere, som kun venter på at blive opdaget af dig. Og det uanset om du er til kultur, natur, gastronomi, vin eller velvære.

Hvad med at køre eller ride fra vingård til vingård eller slentre rundt i landsbyer lavet af hvidkalkede huse?

Det spanske klima er ret stabilt, og vejret altid bedre end herhjemme. Der er masser af direkte flyvninger, du når langt på dit feriebudget, og særligt den nordlige del er oplagt til bilferie.

Strand i Spanien
Ah! Spanien er herlig. © Getty Images

Baskerlandet i nordøst 

Ved Biscayabugten i nordøst udgør byerne San Sebastian og Bilbao og vinområdet Rioja en gylden trekant. Det er her, du skal tage hen, når sommeren er varmest, for mad og vin smager bare bedre på en terrasse i skygge med en sval vind til, ikke? 

Området er også populært blandt surfere, som er med til at skabe en skønt afslappet stemning.

Her skal du gøre et stop 

 • Foodies og gourmeter strømmer til San Sebastian, som har Spaniens højeste tæthed af Michelin-restauranter. Vil du smage det nye, eksperimenterende Michelin-køkken, som til og med er tilgængeligt i pris i Spanien, så book bord på for eksempel Arzak, som nok er den mest kendte. Booker du til frokost, er det nemmere at komme til. Arzak.es.
 • Når mørket falder på, mødes de lokale på pinxtosbar i den gamle bydel. I Baskerlandet hedder tapas pintxos, og de kunstneriske pindemadder står fremme på bardiskene. Du skal blot træffe det svære valg mellem krabbe, omelet eller pølse. Drik et glas tør, perlende hvidvin til. Gerne af typen txacoli som skænkes med lang, tynd stråle.
 • San Sebastian har mange specialbutikker og ‘Made in San Sebastian’ er blevet et kvalitetsstempel. Er du til romantisk mode, så gå efter Indi and Cold. Skal det være mere enkelt, så tjek Isabel Zapardiez ud. Isabelzapardiez.com, Indiandcold.com.
 • Og spring så i bølgen blå på by- og tidevandsstranden La Concha.

Hold også ind her

Baskerlandets hovedstad, Bilbao, kom for alvor på verdenskortet, da Guggenheim-museet åbnede i 1997. Arkitekt Frank Gehrys asymmetriske design har givet museet vartegnstatus, men de skiftende udstillinger af moderne kunst er også værd at rejse efter. Guggenheim-bilbao.eus.

Guggenheim-museet
Guggenheim-museet ligger i Bilbao, og det er klart et besøg værd! © guggenheim.org

Besøg vinområdet Rioja 

Logroño er centrum i Rioja, hvor tapasgaden Calle Laurel er højdepunktet. Her har hver bar sin signaturtapas eller ‘pincho’, gå fra bar til bar, indtil du er mæt. Fattig bliver du ikke, for det koster kun omkring 25 kroner for lidt mad og vin på hver bar.

Vil du smage på vin, så hop på vintoget, og bliv fragtet fra gård til gård, hvor du kan opleve koncerter mellem vinstokkene og vinsmagning under stjernerne. Greatwinecapitals.com.

Og få en druekernemassage på Marques de Riscal Hotel & Spa, som ligger midt i vinmarkerne og er tegnet af samme arkitekt, som har tegnet Guggenheim-museet! Marquesderiscal.com.

Er du til vandring, der lugter af pilgrimsrute, så tag forbi Santo Domingo de la Calzada, som har en særegen stemning. Vil du hellere gå langs kysten, er der pilgrimsstier fra San Sebastian til Bilbao og inden om San Juan de Gaztelugatxe, som du måske kender fra tv-serien Game of Thrones. Lariojaturismo.com.

Her bor du godt i Baskerlandet

Hotel Niza er et familiedrevet, trestjerners byhotel ved bystranden La Concha i San Sebastian med hyggelige værelser og skøn udsigt over byens bugt. Hotelniza.com.

Eller slå dig ned på den charmerende vingård La Casa del Cofrade syd for Logroño. Her er der både spa, restaurant og vinkælder. Lacasadelcofrade.com.

Snup et måltid mad her

Pintxos spiser du bedst på La Cuchara de San Telmo i San Sebastian. Prøv et Michelin-måltid på Guggenheim-museets Restaurante Nerua, hvor en menu koster omkring 600 kroner. Neruaguggenheimbilbao.com.

Spis pinchos med nystegte svampe og rejer på Bar Soriano i tapasgaden Calle Laurel i Logroño. Callelaurel.org.

Tapas
Når du er på ferie i Spanien, kan du nyde masser af tapas – eller såkaldte pinxtos.© Getty Images

Galicien i nordvest 

I Galicien er naturen evigt grøn takket være det behagelige klima. Og havet bugner af lækre fisk og skaldyr, som lynhurtigt kan lande på din tallerken. 

Galicien er et paradis for vandrere. Den nordvestlige region er nemlig fuld af vandrestier og pilgrimsruter. Når benene skal hvile, så tjek ind på et statsejet hotel i fredede gamle slotte eller klostre. De kaldes paradoes, og et dobbeltværelse fås fra 750 kroner.

Gør et stop her

 • Santiago de Compostela er Galiciens hovedstad, og her skal du se katedralen fra 1100- tallet i den gamle bydel. Byen er en af i alt 13 spanske byer på Unescos Verdensarvliste. Catedraldesantiago.es.
 • Byens madmarked, Mercado de Abastos de Santiago, er fuldt af liv – og af alt, hvad en skaldyrselskers hjerte kan begære fra det kølige Atlanterhav. Mercadodeabastosdesantiago.com.
 • Har du pakket vandrestøvlerne, er der otte pilgrimsstier at vælge imellem i Galicien, hvor du kan få tanket op på både kultur og natur. Er du i Santiago de Compostela, kan du også vælge at cykle til Fisterra, eller verdens ende, hvor nogle pilgrimme symbolsk brænder deres tøj. Caminodesantiago.gal.

Kameliablomst-ruten

Der findes næsten 8.000 arter af kameliablomsten i Galicien. Det milde og fugtige klima og den rige jord er ideelt for blomsten, som ellers oprindeligt stammer fra Kina og Japan. 

Blomsterelskere vil nyde at gå på opdagelse i de mange herregårds- og slotshaver og parker med kameliaer og eucalyptus-træer, som stammer fra 1800-tallet. 

Bo gerne på en af herregårdene. Som for eksempel Pazo de Rubianes 30 minutter nord for byen Pontevedra, der er kendt for sin kamelia-have. De har naturligvis også deres egne vinstokke og laver en skøn hvidvin på albariñho-druen, som passer så godt til fisk og skaldyr. Pazoderubianes.comTurismo.gal.

Trænger du til at indånde havluft og dyppe dig i havet, så tag ud til Buceo Islas Cíes, syd for byen Pontevedra, hvor du bliver mødt af lange, pragtfulde sandstrande. Det er også her, du kan lære at dykke eller få luftet dit dykkerudstyr. Buceoislascies.es, Turismodevigo.org.

Pazo de Rubianes
Herregården Pazo de Rubianes er kendt for sin store kamelia-have.© pazoderubaines.com

Dette bør du også opleve i Galicien

En af Europas største opdrættere af blå- og kammuslinger arrangerer fantastiske hel- og halvdags bådture fra øen Arousa, lidt nord for Pontevedra. Det koster fra 120 kroner pr. person for en bådtur med mad og vin. Barcolatoja.com.

På vand og i vand

Perspektiv er altid godt, og vinranker med tunge, modne druer og det bugtende landskab er også smukke set fra vandsiden. Oplev Ribeira Sacra-regionens natur fra en flodbåd på enten Miño- eller Silfloden.

Vælg mellem ture på alt fra en time til to dage. Turen fra Miño til Lugo varer knap to timer og koster cirka 70 kroner. Besøg Turismo.ribeirasacra.org for flodture.

Byen Ourense er kendt for sine naturlige kilder, hvorfra tre millioner liter kildevand strømmer op dagligt. Vand, som kommer turisterne til gode i de naturligt varme bassiner og springvand. 

Byens oprindelse kan spores tilbage til, da romerne etablerede termiske bade og byggede fæstninger, og vil du gå all in på badeoplevelsen, så und dig selv en dag i en af spaerne Outariz & Burga de Canedo Thermal Baths eller As Burgas Thermal Pool, som begge ligger i Ourenses gamle bydel og er indrettet i ægte romersk stil. Turismodeourense.gal.

Fuldend din dag med at kigge på mennesker på en af bydelens pladser.

Her bor du godt 

Gå efter de statsejede luksushoteller, paradores, som samtidig giver dig adgang til historiske bygninger. Et af de flotteste er klosteret Santo Estevo i Ribeira Sacra, som har både restaurant, terrasse, pool og spa. Og hvor du bliver modtaget med cava, inden du bliver vist rundt i de idylliske og naturskønne omgivelser. 

Vil du have den fulde naturoplevelse her, skal du slentre nedad Ruta de los Catamaranes. Paradores-spain.com.

Silfloden i Spanien
Oplev Ribeira Sacra-regionens natur fra en flodbåd på enten Miño- eller Silfloden.© turismo.ribeirasacra.org

Her spiser du god mad i Galicien

2.0 Abastos i Santiago de Compostela er spisested og gastropub i et, og her kan du mæske dig i alt godt og meget friskt fra havet. Stedet er særligt kendt for sine retter med blæksprutte. De fleste af råvarerne er købt på det lokale madmarked, som ligger tæt på restauranten. Hvis du har været der, har du måske spottet en af kokkene på indkøb tidligere på dagen? Abastosdouspuntocero.com.

De hvide landsbyer i syd

Har du været i Malaga eller Sevilla? Så har du også været i Spaniens sydligste region, Andalusien. Men kender du den frugtbare provins Cádiz i vest, hvor hvide kalkstensfacader og den sneklædte bjergkæde Sierra de Cádiz danner baggrund for grøn natur, vilde heste og rosa flamingoer i flok? 

Her kan du gå på opdagelse i Spaniens mauriske arv i de smalle gader, de toetagers huse med gårdspladser og alkover og i den lokale produktion af olivenolie, lædervarer, andalusisk slik og hesteopdræt. 

Her er varmt og solrigt det meste af året, og du bliver budt velkommen af palmer, som vajer i den vage vind, og af den søde duft af blomstrende hvide jasminer. Andalusia.org.

Cádiz i Spanien
Cádiz er, ikke så mærkeligt, kendt som den hvide by. Så husk solbrillerne!© Getty Images

Gør et stop her

Cádiz er ikke kun navnet på en provins i Andalusien. Det er også navnet på en af Spaniens vigtigste havnebyer, som blev anlagt 1100 f.Kr. og siden blev en vigtig havn for Spaniens handel med kolonierne i 1500-tallet.

Smukke Cádiz opleves bedst i langsomt tempo. Start på Plaza de la Catedral med den imponerende kirke. Slå dig ned på en udendørscafé, og bestil lokal skinke og et glas kølig, tør sherry til, mens du suger solens stråler til dig.

Fortsæt til den afslappede bystrand La Caleta, og kast dig i Atlanterhavets blå bølger. Eller spis din frokost i skyggen på en af de mange strandbarer.

Vil du på eventyr, så besøg en af de nærliggende landsbyer El Porto de Santa María og Sanlucar, og nyd skyggen fra de tykmurede, hvide byhuse. Cadizturismo.com

Du bør også opleve

 • Andalusien byder på alt, du kan drømme om i form af langstrakte strande med finkornet sand, krystalklart vand og romantiske solnedgange. Den andalusiske kystlinje hedder da også Costa de la Luz, som betyder Lyskysten, og de fleste strande ligger syd for Cádiz.
 • Bolonia i Tarifa er en skøn, langstrakt strand med klitter, du ikke må gå glip af. Er du til vind i håret, så kast dig ud i windsurfring eller kitesurfing på stranden Valdevaqueros – også i Tarifa.
 • Er du til fred og ro, så tag i stedet til den otte kilometer lange strand El Palmar vest for Vejer de la Frontera.
 • Er det ikke nok til dig, så tjek den 14 kilometer lange sandstrand El Cañuelo i Zahara de los Atúnes.
 • Små bugter og laguner? Kør efter Cala del Aceite og Calas de Poniente. Tarifaspinout.com.

Sandstrand El Cañuelo i Zahara
Tjek den 14 kilometer lange sandstrand El Cañuelo i Zahara! © Getty Images

Tid til flamenco, heste og sherry 

Byen Jerez de la Frontera er sherryens hjemby. Men også berømt for festivaler, flamencoopvisninger og hesteshows. Det er ikke usædvanligt at møde kvinder klædt i det store flamencoantræk fra top til tå. Jerez.es.

Datoerne og temaer for byens festivaler og shows får du på turistkontoret. Og uanset om du er en hestepige eller ej, så må du ikke gå glip af et hesteshow. Dressurkunsten er imponerende, og det er helt fortjent, at El Levade-opvisningerne med andalusiske heste, der danser(!), er vidt berømte. Hvem vil ikke gerne se en rytter få sin hest til at hoppe op og ned på stedet? Haciendalasmesas.com.

Vil du smage på sherry, så besøg den lokale sherryproducent Lustau. Men prøv også den lokale hvide sangria, blandet af tør sherry, sprite, lime og isterninger. Uhm! Lustau.es.

Her bor du godt i Sydspanien

 • Overnat på Don Alfonsos gård, Alcántara Ecuestre, hvor der også bor masser af skønne heste. Alfonso er en skøn vært, som også ejer vingården Lustau. Han har formået at kombinere alle sine interesser og evner og tilbyder kombinationen vinsmagning, hvor du rider fra bar til bar, for til sidst at overnatte på hans gård. Det er jo nærmest en pakkerejse! Alcantaraecuestre.com.
 • Du kan også bo på det meget hyggelige, typisk andalusiske hotel Vejer V, som ligger i den hvide landsby Vejer de la Frontera. Værelserne er indrettet rustikt, på den gode måde, de fleste af dem med altan eller terrasse til, og der er hamam, have og restaurant på stedet. Hotelv-vejer.es.
 • Yoga eller bare afslapning? Flyt ind på Hacienda Las Mesas i de mest idylliske omgivelser. Flere af instruktørerne er nordiske, og altså til at forstå, også selv om du ikke havde spansk i gymnasiet. Haciendalasmesas.com
Lustau sherryproducent
Vil du smage på sherry, så besøg den lokale sherryproducent Lustau.© lustau.es

Her spiser du god mad

Casino Gaditano er et tidligere palads i Cádiz, som nu er en bar og restaurant med lækker mad og masser af liv. Oprindeligt var stedet en privat klub, men ejerne har åbnet noget af det for publikum og gæster udefra – og alligevel formået at bevare den der følelse af, at du er en særlig gæst.

På menuen er lutter lokale råvarer, hvor særligt blæksprutterne, blåmuslingerne og tun-tataren kan anbefales. Ud på aftenen er der ofte live musik, flamencoopvisninger og dans, og det varer ved ud på de små timer, for de lokale går sent ud, så tag en middagslur, og fest som en ægte spanier. Det er en stor oplevelse. Casinogrupovelez.com

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. maj 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide