Bordeaux i Frankrig
Det franske sommerlandskab skal bare opleves! © Getty Images

Din rejseguide: På tur i det franske sommerlandskab

Gastronomiske højdepunkter og masser af god vin. Serveret på fransk, omgivet af natur og kultur. Hvad mere kan du drømme om?

29. juni 2019 af Gunnhild Bjørnsti

Frankrig er verdens mest turistrige land. Måske fordi landet bare har det hele? Og lidt til. Og det uanset om du er til sol og strand eller historie. Til storbyer eller landsbyer, kultur eller natur.

Har du allerede besøgt Paris og rivieraen, så er du måske klar til nye græsgange og oplevelser? Frankrig er så stort og mangfoldigt, at det aldrig bliver et problem.

Hver region har sine specialiteter, som stolte lokale gerne guider til og fortæller mere om. Er det anbefalinger af de lokale specialiteter eller et særligt spisested, du er ude efter, behøver du blot spørge, og du får grundige svar og tips.

Vil du opdage eller genopdage landet, så rejs uden om storbyerne, hop på en cykel eller i et par vandresko, og kom i nærkontakt med den lokale natur og kultur. Inden du lader freden indhente dig – omkring et bord dækket med regionens lokale specialiteter.

Vinmark i Frankrig
Frankrig byder på masser af vinmarker og lækre specialiteter.© Getty Images

Rejseguide til Bordeaux  

Storslåede Bordeaux i sydvest-Frankrig er landets sjettestørste by og ligger så smukt ved floden Garonne. Den korte afstand til Atlanterhavet gør klimaet friskt og behageligt.

Byen er fuld af overdådige bygningsværker, den har eget operahus og mange shoppemuligheder, og så ligger nogle af verdens bedste vinslotte i kort afstand fra byen.

Vil du bade, så tag ud til de nærliggende kystbyers fine strande og små spisesteder, som serverer friske østers og lokal kaviar.

Her bør du gøre et stop i Bordeaux 

La Cité du Vin er både galleri, museum og videncenter om vin og en af Bordeaux’ stoltheder. Alene bygningen er et besøg værd, men beliggenheden ved floden og byens promenade fås heller ikke bedre.

Indenfor venter flere etagers udstilinger, foredrag, vin-smagning og tagterrassens mageløse udsigt over byen. Bliver du træt af al den vin, så slap af i bibliotekets bløde stole. Laciteduvin.com.

Du bør også opleve

 • På gågaden Rue Sainte-Catherine finder du alt fra Galeries Lafayette til stormagasinet Promenade og små lokale butikker. Promenade-sainte-catherine.com
 • Begynd ved byens største plads Place de la Comedie, hvor operaen Grand Thèatre, der er bygget over et romersk tempel, ligger. Tjek teaterets kalender over kommende koncerter og operaer. De er i verdensklasse. Galerieslafayette.com, Opera-bordeaux.com.
 • På pladsen ligger også det historiske hotel Intercontinental Grand Hotel. På hotellets fortovsrestaurant sidder du i første parket til fabelagtig menneske-kigning. Bordeaux.intercontinental.com
Den franske by Bordeaux
Bordeaux er både hyggelig og overdådig! © Getty Images

Bordeaux' vinslotte

Du kan ikke besøge Bordeaux uden at få smag for (vin)kulturen. Den fylder meget her i både by og region. Cykl fra vingård til vingård, eller meld dig til det populære Medoc Marathon, som i år løber af stablen d. 7. september. 

Løbet går gennem 59 vinmarker og lige så mange vin(!)-optankningsdepoter. Mange af deltagerne er klædt ud, så selv hvis du ikke løber, er der masser at se og smage på. Løbet kickstartes med en slotsmiddag aftenen før og rundes af med Recovery Walk i Margaux-området dagen derpå. Marathondumedoc.com.

Tag på østersudflugt 

Arcachon-bugten er der, du kører hen, når du får lyst til en dukkert og vil opleve Europas største sandklit, Dune du Pyla. Der er syv østershavne i Gujan-Mestras, og i hele regionen er der garanti for, at de østers og andet godt fra havet, du får serveret, ikke fås friskere. 

Tag båden over Arcachon-bugten til strandbyen Cap Ferret, nyd udsigten fra fyrtårnet, og besøg østerslandsbyen Herbe. Lege-capferret.com.

La Cité du Vin i Bordeaux
På La Cité du Vin i Bordeaux kan du lære om vin og nyde udsigten over byen. © Getyourguide.com

Her skal du bo i Bordeaux 

 • Det firestjernede Hotel Majestic Bordeaux ligger centralt i en statelig bygning fra 1800-tallet, med hyggelige værelser og afslappet atmosfære. Hotel-majestic.com.
 • Har du lyst til et rødvinskarbad eller en kropsbehandling med vindruekerner, så tjek ind på spaen Les Sources de Caudalie på vingården Smith Haut Lafitte, 20 minutters kørsel fra Bordeaux. Restauranten serverer skøn mad, og fra baren er der udgang til en fascinerende have fuld af skulpturer. Sources-caudalie.com, Smith-haut-lafitte.com.

Her skal du spise i Bordeaux 

 • Spis på bistroen Bouchon Bordelais, som serverer årstidens råvarer i bedste hjemmekokkererede og afslappede stil. Her kan du, i modsætning til mange andre steder, nøjes med at bestille en enkelt ret. Men den smager nu sikkert af mere. Bouchon-bordelais.com.
Les Sources de Caudalie i Bordeaux
Tag på vin-spa på Les Sources de Caudalie. © Les Sources de Caudalie

Rejseguide til Bretagne

Frankrigs nordvestlige hjørne har beliggenheden til trods masser af solskinsdage og -timer. Landskabet er åbent med en langstrakt kystlinje på knap 3.000 kilometer, brede strande, rigt blomsterflor og en pragtfuld natur. 

Bretagne er ideel til ferien, der skal indeholde både sol, havbade og slentre- eller vandreture. Alt sammen naturligvis med alt godt fra havet til, som du passende kan indtage på en fortovscafé i en af de små charmerende landsbyer. 

Til forskel fra resten af Frankrig er sommertemperaturerne her helt behagelige, og både klima, kultur og natur lægger op til ferie med indhold.

Her bør du gøre et stop i Bretagne

 • Når du er så tæt på Atlanterhavet, så dyrk endelig vand i alle afskygninger. Bad i havet, bad med udsigt til havet, hop i spa, og drik fransk kildevand – fra kilden. Flere franskmænd tager mindst en uge hvert år på thalasso spa, som er en spa, hvor alle bassiner er fyldt med havvand. Selv siger de, at den positive effekt holder et helt år! Uanset langtidsvirkningen er det skønt at prioritere lidt mig-tid med forkælelse i form af bad, massage og sund mad.

 • På feriestedet Quiberon ligger spa-hotellet Sofitel Quiberon Thalassa Sea & Spa Hotel, som har specialiseret sig i thalassobehandlinger med fokus på højere energiniveau, ernæringslære og hjælp mod søvnløshed.Thalassa.com.
 • Dinard Castelbrac & Spa er et andet alternativ, vidunderligt beliggende ved Saint-Malo. Selve spaen ligger omgivet af granitklipper, hvorfra der er en fantastisk udsigt over havet. Bliv endelig bare på matriklen, når du føler (lækker)sult, for restauranten serverer udsøgt mad.Castelbrac.com.
Kystlinje i Bretagne
Bretagne har en kystlinje på knap 3.000 kilometer. Det er alligevel en del. © theculturetrip.com

Dette bør du også opleve i Bretagne

 • Bretagne har over 3.000 imponerende slotte og fæstninger. Et af dem ligger i Concarneau, Frankrigs tredjestørste fiskerihavn, og er en populær sommerdestination takket være byens flotte sandstrande.
 • Fortet og den gamle bydel, hvor bymurene står intakte, trækker også mange besøgende. Det gotiske slot, Château de Kériolet fra det 15. århundrede, er nyrestaureret og åbent for publikum. Chateaudekeriolet.com.
 • Slentr en tur langs havet fra Quai de la Croix, forbi de gamle strandvillaer, ud til Sables Blancs-stranden. Er I for rastløse til at tilbringe en hel dag på stranden, så gå på opdagelse i den travle fiskerihavn, hvor der ofte losses store fangster af tun. 
 • Vil du med ud på havet, så hop ombord på en af de sardinbåde, der i dag sejler med turister. I kan også køre til Carnac mod sydøst og se Frankrigs svar på engelske Stonehenge. Carnac-stenene er en af Europas største samlinger af stenformationer, hvor flere end 3.000 forhistoriske megalitsten er rejst på rad og række rundt om byen. Brittanytourism.com.
Det gotiske slot, Château de Kériolet, i Bretagne
Det gotiske slot, Château de Kériolet, er klart et besøg værd. © chateaudekariolet.com

Snør vandreskoene

 • Smaragdkysten, fra Mont Saint Michel til Saint-Malo, kaldes også La Merveille. Her er Europas højeste tidevandsforskelle. Området er oplagt til gåture langs havet – og til tider på havbunden – mens du samler appetit og måske også mod til en frokost bestående af østers.
 • I Saint-Malos gamle bydel vil du føle dig hensat til en helt anden tid. Heldigvis er spisestederne og hotellerne helt opdateret på moderne smag og stil. På byens lokale museum, Musée de la Ville, kan du komme tættere på historien.
 • Vil du hellere se fæstningsområdet på afstand, så gå ud til Saint Servan ved lavvande, hvor de tø øer forbindes. Vær dog opmærksom på, hvornår tidevandet vender.
 • Sentier des Douaniers løber langs Bretagnes kyst og er kåret til Frankrigs smukkeste vandresti. Er du mere til rå klipper end til blødt sand, så gå ud til Cap Fréhel, som gemmer på Bretagnes bedste udsigt. Blandt andet til Den Engelske Kanal. Hent et vandrekort på turistkontoret. Saint-malo-tourisme.co.uk.

Her skal du bo i Bretagne

La Petite Ville Mallet er et lille B&B med blot tre værelser i et typisk bretonsk stenhus med skiffertag. Fra værelserne er der udsigt til den fine have, hvor gæster er velkomne til at sætte sig. Lapetitevillemallet.com

Snup et måltid mad her

 • Er du til fisk og skaldyr, så er Bretagne stoppet før paradis for dig. Og for de mange franskmænd, som rejser til landsdelen kun for maden. Havets frugter er så nyfangede, at de kun kræver kort og simpel tilberedning. 
 • Nyd et glas Muscadet til dine østers, og sip Chablis til resten af dit fiskemåltid. Er du i Saint-Malo, kan det anbefales at gå ombord i den store skaldyrsanretning eller en krebseret på den familiedrevne restaurant Le Saint-Placide. St-placide.com.
 • Le Bénétin, også i Saint-Malo, serverer skaldyr til gode priser med udsigt til havet. Er du til rå mad, så smag carpaccioen af kammuslinger. Restaurant-lebenetin.com.
Østers
Er du til fisk og skaldyr? Så er Bretagne stedet for dig at indtage masser af måltider! © Getty Images

Rejseguide til Alsace

Er bindingsværkshuse, brostensbelagte gader, bugnende blomsterkasser og landsbyidyl din idé om den perfekte feriefotobaggrund, så vil du elske Alsace! Her er stille landsbyer, grønne vinmarker og små byer med hver deres særpræg. 

Alsace er et mere stille hjørne af det franske sommerland, her er aldrig trængsel, og du vil føle dig tryg overalt.

Her bør du gøre et stop i Alsace

 • Riquewihr, Hunawihr, Eguisheim, Obernai, Barr, Kaysersberg, Ribeauvillé. Som perler på en snor ligger de små pittoreske landsbyer med navne, der bærer præg af en tumultarisk fortid under fransk og tysk herredømme. Landsbyen Riquewihr er på listen over Frankrigs smukkeste og minder da også mest om et frilandsmuseum komplet med bindingsværk, smedejernsskilte og små butikker. 
 • Eguisheim er også på listen, med det plus, at den ligger lige midt på vinruten. Vil du vide, hvor der er vinsmagning, så kig efter skilte med “Dégustation”. Eller kør direkte til Dopff & Irion i Riquewihr eller Trimbach i Ribeauvillé. Dopff-irion.comTrimbach.fr.
 • Byen Colmar skiller sig ud ved at have kanaler og broer, som har givet den kælenavnet Lille Venedig. Colmar er Alsaces vin- og kulturhovedstad. Sejl en tur på kanalerne, oplev Unterlinden-museet, som udstiller kendte kunstværker i et gammelt kloster, og besøg Koifhus, som er det gamle toldhus. Musee-unterlinden.com, Tourisme-colmar.com.
 • Den årlige vinfestival afholdes fra 27. juli til 4. august. Også i Alsace giver det god mening at leje en jernhest og ride fra vingård til vingård på de stille landeveje. Turistkontorerne har kort. Alsace-wine-route.com, Cyclinginalsace.com.
 • Château du Haut-Koenigsbourg er et af Alsaces mange imponerende bygninger. Faktisk er slottet Alsaces største. Det er fra 1100-tallet og er hugget ind i en klippe og ligger helt pragtfuldt med udsigt over Rhinen. Slottet eller borgen er et af de mest populære turistmål i Frankrig. Haut-koenigsbourg.fr.
Colmar i Alsace
Byen Colmar har fået kælenavnet Lille Venedig – og vi forstår godt hvorfor!© Getty Images

Dette bør du også opleve i Alsace

 • Strasbourg er blandt andet sæde for Europarådet, Europa-Parlamentet og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Bydelen La Petite France på øen Grande Ïle udgør det historiske centrum. Øen er opført på UNESCO’s verdensarvliste, og inden for et lille område overvældes du af det bedste fra flere århundredrer. Middelalder-bindingsværk, barokke sandstensbygninger, den fantastiske katedral Notre Dame og Palais Rohan. Tourisme-alsace.com.
 • Jardin Orangerie er et smukt haveanlæg med blomster, springvand, over 800 storke og skiftende udstillinger. Und dig selv et måltid på restaurant Buerehiesel i haveanlægget. Kyllingen med trøfler og blommetærten får de varmeste anbefalinger herfra. Jardinorangerie.fr, Buerehiesel.com

Her bor du godt i Alsace

Det familiedrevne Hotel Le Maréchal i Colmar er hele essensen af Alsace samlet under ét tag. Bygningen er fra 1565 og ligger i gåafstand til de mange attraktioner. Hotel-le-marechal.com.

Vil du bo nær vinmarkerne, så ryk ind på Hotel Le Schoenenbourg i Riquewihr. Her er pools både ude og inde, stor frokostbuffet med lokale specialiteter, gåafstand til centrum, og så ligger det tilpas tæt på Colmar til også at opleve den. Hotel-schoenenbourg.fr.

Jardin d'Orangerie i Alsace
Haveanlægget Jardin Orangerie bugner af blomster, springvand og storke. © Jardin d'Orangerie

Her spiser du god mad i Alsace

 • Er din hemmelige last foie gras, så er det i Alsace, du kan udleve den. Skyl den fede spise ned med et glas pinot gris eller pinot blanc. Smag også den søde kit-ost Munster samt choucroute, som er en lidt tungere ret a la surkål, som serveres med pølser, flæsk og andelever. 
 • Den traditionelle kugelhopf er en høj formkage med rosiner, sukat og mandler. Når du skal ud og spise i Colmar, så lad dig ikke afskrække af spisesteder med rød- og hvidternede duge. På Winstub Brenner skal du prøve løgtærten og deres kødterrine. Eller foie gras og choucroute. Retterne er velvoksne og mættende, men moderne og delikat anrettet. Wistub-brenner.fr

Cykeltur i Champagne

Og nej, du cykler ikke rundt i den berusende drik, men fra sted til sted, hvor du får serveret de gyldne glædesbobler. For har du og veninderne allerede besøgt Europas hovedstæder, hvad så med at tage ned til champagnekilden, nærmere bestemt det flotte område Champagne øst for Paris? 

Oplev områdets vinslotte og -marker fra en cykelsadel. Bliv klog på champagne over hyggelige frokoster og overdådige middage på for eksempel Le Caveau i Cumières. Lecaveau-cumieres.com.

Når I skal holde hviledag, så besøg byen Reims, og se katedralen, hvor de franske konger blev kronet.

Regionens bedste restaurant, som også er hotel, hedder Les Crayères. 30 kilomter syd for Reims ligger den mindre by Épernay. I Avenue de Champagne finder I champagnehusene, som for eksempel Moët & Chandon. Lescrayeres.com.

Stop også ved rådhuset, teateret, Notre Dame-kirken og St. Martinportalen fra det 16. århundrede, som er et af Épernays ældste monumenter.

Spis på La Cave à Champagne, hvor gåseleveren og choucrouten er smagt til med champagne, og en treretters menu koster fra 130 kroner! Og apropos kildens udspring, så husk at besøge Hautvillers, eller champagnens vugge. Nemlig landsbyen, hvor munken Dom Pérignon blev født. Champagnepommery.com, La-cave-a-champagne.com.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. juni 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide