Cornwall i England
England frister blandt andet med naturoplevelser i Cornwall.© Getty Images

Din rejseguide: På tur i det britiske sommerlandskab

Den engelske countryside er så meget mere end scones, får og tweedklædte lokale. Prøv et romersk bad, smag på meget tæt på-champagne, og føl dig som en dronning hver dag!

10. juni 2019 af Gunnhild Bjørnsti

Hvad end du overvejer en tur til England, eller sommerferien i det britiske allerede er bestilt, så er der gode råd at hente her, hvor vi har samlet den komplette rejseguide til en britisk sommer. Og vi tør godt at garantere, at England har noget for enhver smag.

Hvorfor skal du rejse til England på sommerferie?

England er det dejligste sommerland med sine smukke, romantiske kystbyer og strandperler. Inde i landet byder naturen på bølgende marker, brusende skove og de mest charmerende landsbyer.

Briterne selv har god humor og er så tilpas både høflige og opmærksomme, at du altid vil føle dig velkommen. Døren bliver holdt for dig, og ordene “thank you” og “love” bruges i næsten alle samtaler.

Når du rejser rundt i landet, så besøg endelig pubberne. Det er her, hverdagen udspiller sig, og så oser de samtidig af historie og tradition, og mange af dem tilbyder også overnatning. 

Vil du i snak med de lokale, så er det her, du smalltalker. Og mange vil elske at sætte dig ind i de lokale seværdigheder!

Familie på sommerferie i England
Der er masser af gode grunde til at tage familien under armen og rejse til England.© Getty Images

Det kan du opleve i sydvest-England

Sydvest-England er den klassiske ‘mord og mysterier’-landsdel, som du kender den fra film og tv. Særligt Cotswold er berømt for sin charme. Kysten har ‘to die for’-strande som Porthminster Beach i Cornwall, mens Bournemouth og Poole er moderne kystbyer med både ‘beach life’ og ‘city life’.

Disse engelske haver bør du besøge

Englænderne må være født med grønne fingre! Eller også er klimaet på deres side? De engelske haver blomstrer nemlig i den grad og i fuldt flor, og heldigvis kan du besøge mange af dem:

 • De grønne områder omkring herresædet Stourhead er som hentet ud af tv-serien Downton Abbey. Spadsér en tur omkring søen, eller udforsk havens grotter og tempel. Nationaltrust.org.uk/stourhead.
 • Tag en bådtur til Scillyøerne og den subtropiske have Tresco Abbey Garden ud for Cornwalls kyst. Den verdensberømte have byder på 20.000 blomsterarter fra 80 lande, så forvent en farveeksplosion! Tresco.co.uk.

 • The Lost Gardens of Heligan er en af Europas største offentlige haver med sine mere end 30 hektar fordelt på subtropiske haver, gamle skove, jungle og gigantiske tunneller af bambus. En vandring gennem ‘den fortabte dal’ er som at tage et skridt ind i Alice i Eventyrland. Heligan.com.
 • Fortab dig i søer, templer, skovstier og vandfald på Hestercombe Gardens’ 20 hektar. Området forener havedesign fra tre forskellige stilperioder: Den viktorianske, den georgianske og den edwardianske. Besøg stedets galleri med samtidskunst, og nyd din afternoon tea i staldbygningen. Hestercombe.com.

 • Når du mødes af både regnskov, mangroveskov og haveanlæg med små drivhusbobler, er det vel på sin plads at kalde Cornwalls botaniske have for Eden Project? Eller verdens ottende underværk, som briterne også kalder deres populære paradis. Edenproject.com.

 • Det er ikke kun i Frankrig, at markerne bølger blålilla af lavendler fra juni til august. På gårdene Cotswold og Somerset Lavender indhylles du af den beroligende duft, som du også kan købe med hjem. Cotswoldlavender.co.uk og Somersetlavender.com.

Lavendelmark i den engelske by Cotswold
Cotswold er kendt for sin landsbycharme og sine lavendelmarker.© Visit Britain

I byen Bath bør du også gøre et stop 

Byen Bath i grevskabet Somerset er “The Queen of English Cities” og utroligt smuk. Med romerske og georgianske bygninger, omkranset af skøn natur og badeanlægget Thermae Bath Spa

Tilbring dagen som en romersk kejserinde, mens du nedsænker dit forkælede legeme i de forskellige bade. Thermaebathspa.com.

Disse hoteller skal du bo på i sydvest-England

 • The Painswick Hotel i Cotswold er et country-cool hotel med 16 værelser og en hyggelig restaurant, café og et lille spa. Perfekt til dig, som er til romantisk magi i idylliske omgivelser. Thepainswick.co.uk.
 • The Royal Crescent Hotel & Spa ligger på en bakketop i Bath og er landets mest berømte georgianske bygning. Hotellet har pool, spa-anlæg og en stor have, og det er en destination i sig selv, hvis du er på wellnessferie! Royalcrescent.co.uk.

 • Harbour Heights Hotel i Poole ligger med udsigt til hav og strand. Vil du på badeferie i det britiske, er det her, du skal tjekke ind. Fjbhotels.co.uk.

Her spiser du god mad i sydvest-England

 • Når du er på tur i det britiske sommerland, så spis på pubberne. The Ebrington Arms i Cotswold serverer klassiske engelske retter og tilbyder overnatning, hvis du får for mange pints af den hjemmebryggede øl. Theebringtonarms.co.uk.
 • Jane Austen Center i Bath serveres din afternoon tea af personale i historiske dragter. Alene navnet... Janeausten.co.uk.

 • Rick Stein har udgivet over 26 kogebøger og driver flere yderst appetitlige fiskerestauranter i Padstow i Cornwall. Rickstein.com.

The Jane Austen Centre afternoon tea
Jane Austen Center i Bath er absolut et besøg værd! © The Jane Austen Centre

Det kan du opleve i sydøst-England

Kystlinjen er hovedattraktionen i det sydøstlige England, og du har sikkert allerede hørt om Dovers hvide klipper. Er du på badeferie, er strandlivet og molen i Brighton oplagte destinationer. 

Mindre kendte, men en omvej værd, er områdets vingårde, som tilbyder vinsmagninger og rundvisninger på nogle af vinverdenens helt nye steder.

Disse steder bør du besøge i sydøst-England

 • Seven Sisters i Sussex hedder de stejle kalkklipper, som er i familie med The White Cliffs of Dover, eller Dovers hvide klipper. Der er gode og velbesøgte stier og gangbroer, og den bedste udsigt over de bølgende klipper får du fra Seaford Head.
 • Grevskabet Kent er udnævnt som ‘Area of Outstanding Natural Beauty’. Start i Canterbury, og se byens berømte katedral. Husk også Dovers hvide klipper. Og derefter er det bare at starte fra en ende af med de hvide strande og de hyggelige havnebyer med navne som Margate, Ramsgate og Whitstable. I Margate må du ikke gå glip af et af verdens mindste teatre, Tom Thumb Theatre, og Turner Contemporary Gallerys flotte udstillinger, café og beliggenhed ved havet i en ultramoderne bygning. Tomthumbtheatre.co.uk og Turnercontemporary.org.

 • Gå i forfatteren Charles Dickens’ fodspor under den årlige festival i kystbyen Broadstairs, hvor byens gæster klæder sig i dragter fra forfatterens tid. Det er i juni – og ganske underholdende. Broadstairsdickensfestival.co.uk.
 • Smag på bobler i Englands champagne-distrikt. Eller rettere sagt mousserende vindistrikt. Champagnedruer gror godt i jord med porøs kridt, og heldigvis strækker det franske ‘pariser-bassin’ sig ind under England og gør det muligt at producere mousserende vine, som også af kendere sammenlignes med ægte champagne. Vingården Nyetimber vest for Brighton har landets ældste vinranker af chardonnaydruer og en kvindelig vinmager. Vingårdens vine var på menuen til dronning Elizabeths 25 års- og 50 års-jubilæumsmiddage. Vingården Ridgeview ligger nord for Brighton og har daglige vinsmagninger, men også havefester, yogabrunch, middage og festivaler. Tjek deres hjemmeside. Det er en god idé at reservere plads til vinsmagning. Nyetimber.com og Ridgeview.co.uk.

 • Det sydøst-engelske landskabs lange flade strækninger, som afløses af bløde bakker, er perfekt at opleve på to hjul. Du kan leje cykler mange steder. På det lokale turistkontor eller på dit hotel deler de gerne ud af kort og tips. Vil du helst guides, så book plads på en af de mange organiserede cykelture. Sustrans.org.uk.
 • Brighton er kendt for sin fabelagtige mole, der får dig til at tænke på både 1001 nat og vinterpaladser Doctor Zhivago-style. Og sin vidunderlige havudsigt og sine brede ditto strande. Og kystbyen ligger kun 30 minutters kørsel fra lufthavnen London Gatwick. Når du har set dig mæt på havet, så gå en tur i byens historiske del, The Lanes, som består af små gader med specialforretninger, der bugner af tøj, sko, smykker og antikviteter. Og som ligger side om side med funky cafeer og luksuriøse spisesteder.
Seven Sisters klipper i Sussex, England.
Læg et stop forbi Seven Sisters klipperne i Sussex. Du vil ikke fortryde det!© Visit Britain

Disse hoteller skal du bo på i sydøst-England

 • The Hythe Imperial Hotel i Hythe i Kent ligger skønt ved søen, så book et værelse med udsigt. Stedet har sin egen champagnebar med tapasmenu og restaurant, som hedder Coast, og som serverer søndagsfrokost, vegetarretter, fisk og skaldyr. Vil du være aktiv, så opsøg deres pool, golfbane eller træningscenter. Hytheimperial.co.uk.
 • Sea Spray Bed and Breakfast i Brighton er det fineste finurlige overnatningssted med fine farver på værelserne. Særligt hvis du er til vintage og antikviteter, vil du føle dig hjemme, for hvert værelse er unikt i sin indretning og det, det er indrettet med. Stedet ligger kun seks minutters gang fra Brightons mole og strand og 500 meter fra kongehusets Royal Pavilion. Her er du med andre ord midt i smørhullet. Seaspraybrighton.co.uk.
Brighton mole
En gåtur på Brightons mole kan altså noget! © Getty Images

Her spiser du god mad i sydøst-England

 • The Town House er navnet på en afslappet restaurant med især lækre fiskeretter og Nyetimbers mousserende vine på menuen. Restauranten ligger i landsbyen Arundel, som også er et besøg værd for byens georgianske arkitektur, antikvitetsforretninger og Englands næststørste slot, Arundel Castle! 
 • Walking Dinner er et landsdækkende engelsk koncept, hvor du spiser tre retter mad på tre forskellige steder. Sådan oplever du flere sider af samme by på en aften. Smart, ikke? Der følger et glas vin med til hver ret, og så er det ellers bare at følge det kort og den rutebeskrivelse, som du får tilsendt på mail ved bestilling. I Brighton serveres forretten på Restaurant GB1. Næste stop er nær stranden på The New Steine Restaurant. Desserten indtages på Bistro du Vin i The Lanes. Velbekomme! Walkingdinner.com/city/brighton
Arundel Castle i Arundel, England
I landsbyen Arundel ligger Englands næststørste slot, Arundel Castle! © Getty Images

Det kan du opleve i nord-England

Nord-England er grønt og frodigt og rustikt og overvældende, og særligt områderne Peak District og Lake District byder på pragtfuld natur. Dalene i Yorkshire er indbegrebet af engelsk landsbycharme, mens Newcastle er et eldorado for shoppelystne gourmander.

Disse steder bør du besøge i nord-England

 • Nord-England har takket være det helt særlige lys fra blandt andre 16 glitrende indsøer, havet og landets højeste fjeld længe været en magnet for kunstnere og poeter. Områderne Cumbria og Lake District har inspireret poeter som William Wordsworth og Beatrix Potter. Snør vandreskoene, og begynd ved Lake Districts Catbells Hill og med turen Catbells Lakeland Walk, som lokker med naturlig skønhed, så langt øjet rækker. Du kan også tage på sejltur i Lake District, som er på UNESCO’s verdensarvliste. Hvad med at prøve en gondol? Nationaltrust.org.uk/steam-yacht-gondola.

 • Peak District og Derbyshire er naturområder med store kontraster. Tag på eventyr, eller slap af i Peak District National Park. Drømmer du om at få et kig ind i nogle af de ofte storslåede tilhørende bygningsværker, så er der blandt andet åbne døre til slottene Chatsworth, Haddon Hall og Renishaw Hall & Gardens. Peakdistrict.gov.uk, Chatsworth-house, Haddonhall.co.uk, Renishaw-hall.co.uk.
 • Et af Storbritanniens ældste landemærker, Hadrians mur, blev bygget af romerne som et forsvarsværk mod invasion fra nord. Den 134 kilometer lange Hadrian’s Wall Path strækker sig fra bredden af floden Tyne ved Nordsøen til Solway Firth ved Det Irske Hav. Herfra kan du se ruinerne fra ældgamle fæstningsværker, gå gennem vilde lyngheder, langs gamle fort og forbi observationstårne – og holde pauser på de små hyggelig pubber i de mange små hyggelige byer på ruten. Nationaltrail.co.uk.

 • Dyk ned i historien på slottet Bamburgh ved kysten i Bamburgh i Northumberland. Slottet, som kan dateres tilbage til år 547, er bygget på en klippe. Det tidligere kongeslots indre består af blandt andet af 14 værelser og Kongeværelset og er åbent for publikum. Det siges, at det spøger på slottet – hvilket du kan høre mere om i den engelske dokumentar-tv-serie Most Haunted. Udsigten er dog alt andet end uhyggelig. På en klar dag kan du tælle syv andre slotte langs kysten. Selve Bamburgh landsby er afslappet med små spisesteder, tea rooms og butikker. Bamburghcastle.com.
Bamburgh Castle
Slottet Bamburgh er bygget på en klippe, og udsigten er fænomenal.© Bamburgh Castle

Du bør også besøge 

 • Når du trænger til lidt hurtigt storbyliv med mulighed for shopping og moderne kunst, så tag til Newcastle. Læg ud i Quayside. Et moderne kvarter ved floden Tyne, som flyder gennem byen. Et kvarter med mange skønne spisesteder, barer og butikker. Baltic Centre for Contemporary Art i byen har altid gode udstillinger med moderne kunstnere, designere og fotografer fra hele verden. Her er også en flot souvenirshop og en café, du godt gider slænge dig i. Museets restaurant, Six at Baltic, er en af byens bedste. Herfra har du en storslået udsigt over floden. Er du til markeder, så tag på Quayside Market en søndag. Det er sjovt og lokalt! Baltic.art, Sixbaltic.com.
 • Luksustoget Orientekspressens lillesøster hedder Northern Belle og er som taget ud af en Agatha Christie-roman. Ruten går gennem England og Skotland, og det er en uforglemmelig oplevelse at synke ned i de polstrede sæder og bare betragte landskabet fare forbi, mens du får serveret bobler, en dejlig kop te eller din middag. Northernbelle.co.uk.
Newcastle
Newcastle har moderne arkitektur og livlig storbystemning.© Visit Britain

Her bor du godt i nord-England

 • Hotellet The Devonshire var tidligere en viktoriansk pub. I dag er det forvandlet til et moderne hotel med både pub og restaurant. Thedevonshirearms.co.uk.
 • I den pittoreske landsby Wark i Northumberland ligger hotellet Battlesteads, som især er kendt for maden, som laves af lokale, ofte selvdyrkede råvarer, og som fås til rimelige penge. Battlesteads.com

Lækre spisesteder i nord-england

 • Kombinér natur og kultur med et eller flere besøg på de typiske britiske pubber, der helt velfortjent er kendte for hygge, oplagte værter, rigelig mad og iskold ale, der skænkes frisk fra fad. I den historiske landsby Romaldkirk i Durham ligger The Rose & Crown i et gammelt stenhus fra 1700-tallet. Her får du himmelsk simremad af lokale råvarer med hjemmebryg til! Rose-and-crown.co.uk.
 • I landsbyen Grasmere siger de selv, at de bager verdens bedste gingerbread, eller peberkager som vi kalder dem. Smag selv i Sarah Nelson’s Grasmere Gingerbread Shop. Deres hemmelige opskrift stammer fra 1854. Smagen er krydret og sød, og konsistensen midt mellem kage og kiks. Grasmere står også bag The Forest Side. Et gastronomisk designerhotel. Restauranten har en Michelin-stjerne og er ledet af Kevin Tickle, som tidligere var chef på toprestauranten L’Enclume i Cumbria, syd for Lake District National Park. Grasmeregingerbread.co.uk, Theforestside.com, Lenclume.co.uk.
Hadrians mur i England
Hadrians mur er et af Storbritanniens ældste landemærker. Den er 134 kilometer lang.© Getty Images

Skotland og slotsoplevelser

Dedikerer du din sommer til Storbritannien, så fuldend turen med et smut til Skotland, landets næststørste region med lige så storslået natur og mange imponerende slotte.

Melville Castle kan nås på 15 minutter med tog fra Edinburgh. Spis en overdådig slotsmiddag, og slentr en tur over markerne, før du går til ro. Eller tag toget nordover til Pitlochry, og indkvarter dig på smukke Fonab Castle.

Skotlands mest fotograferede slot er Eilean Donan Castle. Det ligger på en ø i nordvest, og du kender det måske fra Bond-filmen The World Is Not Enough. Melvillecastle.com, Fonabcastlehotel.com, Eileandonancastle.com.

Eilean Donan Castle i Skotland
Gå en tur ved historiske Eilean Donan Castle i Skotland.© Getty Images

Sådan kommer du rundt

Bestil en udlejningsbil, og begynd dit roadtrip, når du lander i lufthavnen. Du kan også lade andre om at køre og sætte dig til rette i en togkupé. Med et BritRail-pass er der penge at spare. Bestil det hjemmefra på Britrail.com.

For mere inspiration og praktisk information til din sommerrejse til det britiske, besøg Visitbritain.com.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 11. april 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide