Giglio Italien
© iStock

Din insiderguide: Turen går til smukke Giglio i Italien

Elizabeth, der år efter år vender tilbage til den smukke ø Giglio, giver her sine bedste insider-tips til, hvad du skal se, opleve og spise på den italienske paradisø

23. juni 2018 af Gunnhild Bjørnsti

Elizabeth Norberg-Schulz (59) er opera sanger og professor.


“Giglio er mit paradis. Vi har haft familiehus på øen vest for Toscana i 50 år. Giglio kaldes lille Sardinien og er da også beskeden af størrelse, men til gengæld rig på smuk natur. 

På landjorden finder du skygge under de store italienske grantræer, mens kystlinjen er unik med de for Italien sjældne rå granitklipper, der ender i det klare vand, som ofte holder 27 grader og inviterer til havbad, men også til dykning med delfiner. Det er måske her, du endelig tager et dykkercertifikat?”

Gå ikke glip af

“Lej en båd, og sejl rundt i den italienske skærgård – i tilbagelænet feriestil med indlagt solbad, havdyp og et glas vin til. Indbegrebet af det søde liv. 

For de mere aktive typer er det på med vandre- eller løbesko, inden du traver eller løber forbi alle øens herligheder. Med havudsigten som den mest åbenlyse. 

I havnebyen, Giglio Porto, skal du unde dig selv at sætte farten ned og nærmest gå i stå, mens du betragter de lokale i deres gøremål, shopper eller bare sidder på en café. 

Roen falder over øen med solnedgangen og den sidste færge, som stævner ud og sejler fra øen klokken 20. 

Landsbyen Castello er en tidligere middelalderby og ligger højt hævet over havet. I dag omkranser murene en livlig by, som er længe oppe. 

Den nemmeste måde at komme omkring på er i egen lejebil, som giver dig frihed til at tage på eventyr selv ned ad den mindste og mindst farbare grusvej. For enden kan du være heldig at finde en næsten hemmelig lagune, som for eksempel ved landsbyen Giglio Campese, som har blot et par hundrede indbyggere. 

Du kan også leje en knallert eller tage en bus fra havnebyen, Giglio Porto.” 

Det skal du opleve

“Lad Giglio komme over dig frem for at jage øens sjæl. Find en terrasse med udsigt over havet. Køb ind til dagens måltider på et lokalt marked, drik et glas kølig hvidvin, mens I tilbereder den. Eller tyvstart på den lokale bar, mens børn og unge leger på stranden eller spiller bold på byens pladser. 

Min søn på 20 år tager stadig med på ferier i vores familiehus, for her møder han gamle venner, og sammen slutter de ofte dagen af med en slentretur på stranden, hvor de kigger på stjerner og filosoferer over livet. Og det er essensen af det, øens stilhed og naturskønhed får frem i både unge og gamle.” 

Her spiser du godt

“Planlægger du at spise i Giglio Porto, så begynd med at gå en tur rundt og læse de mange restauranters menukort, og lad så mave og gane bestemme, hvor du skal spise. 

Du kan lægge ud med en drink på en af de mange barer, mens du fordøjer indtrykkene. Mine favoritspisesteder er La Vecchia Pergola og Da Mimi. På sidstnævnte skal du spise pizza. 

Restaurant Ruggero får et ekstra plus for sin beliggenhed nær stranden og i gå afstand fra Hotel Castello Monticello. Her skal du frådse i pastaretter og fisk. 

I Castello findes også masser af gode spisesteder. Igen skal du lade dine sanser bestemme, hvor aftenens måltid skal indtages. Kig også efter, hvor de lokale spiser. Det er altid en god tommelfingeregel. 

Laver du din mad selv, så prøv endelig den lokale honning og syltetøj af øens frugter. 

Den lokale vin brygget på druen ansonica kan også anbefales.” 

  • La Vecchia Pergola, Via Thaon de Revel 30 
  • Da Mimi, Via Thaon de Revel 9 
  • Restaurant Ruggero, Via del Saraceno 90
Solnedgang i Italien
© iStock

Her bor du godt

Hotel Castello Monticello er et virkeligt fint hotel, nyrenoveret, ikke så langt fra havnen, men alligevel tilpas langt nok inde i land til, at der er fred og ro og udsigt til både hav og frodige bakker. Restaurantens måltider er hovedsageligt baseret på lokale grøntsager og særdeles velsmagende og helt sikkert også sunde. 

Vores familiehus ligger nord for Giglio Porto i den lille by Arenella, hvor det er, som om tiden er gået i stå. Du kan finde flere huse på Airbnb i samme by, så måske ses vi på den idylliske strand under en parasol eller på den nærmeste café?” 

Find oversigt over færgeafgange på: Toremar.it

Et par gode tip

“Vi plejer at flyve til Rom, hvor vi lejer en bil i lufthavnen. Derfra kører vi nordover i halvanden time, til vi når Porto Santo Stefano – stadig på fastlandet. Herfra afgår der dagligt flere færger til Porto Giglio. Overfarten tager en times tid. 

 Det bedste tidspunkt at besøge Giglio på er fra midt juni til midt juli og igen i september. Sådan undgår du højsæsonen, hvor italienerne selv holder ferie, og priserne stiger i takt med menneskemængden.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 6. 

Du vil (garanteret) også kunne lide