Promenade Anglais i Nice Frankrig
Promenade des Anglais er Nices berømte strøg langs middelhavskysten.© Nice Tourism

De bedste rejsetips til Nice

300 dage om året skinner solen på de lange middelhavsstrande og den gamle bydel i Nice. Her får du de bedste anbefalinger fra Eva Baque, der forelskede sig i Nice som 18-årig, og som har boet i byen lige siden.

14. juni 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Eva Baque har boet hele sit voksne liv i Nice, og hun deler gerne sine bedste tips til, hvor du skal bo, hvad du skal opleve, og hvor du skal spise i den smukke by.

Hvad er det bedste ved Nice?

“Nice har et fantastisk klima med sol 300 dage om året. Byen er nem at nyde, for klods op ad centrum har du både promenade og strand. Det er magisk at gå langs den berømte Promenade des Anglais, udsigten over det azurblå hav og lyset. Jeg holder også af den gamle bydel, af alle de fantastiske parker, de gamle bygninger og de smukke farver og lyset over Middelhavet.

Nice og den franske Riviera er meget mere end jetset og glamour. Nice er Alpes-Maritimes’ hovedstad. Byen lever året rundt. Nices lufthavn er Frankrigs mest travle, og med den direkte tram eller sporvogn linje 2 er du i centrum på kun 30 minutter.”

Hvilken del af byen er din favorit?

“Det er et svært valg. Hvert kvarter har sin charme, men skal jeg fremhæve et, tror jeg, det bliver havnen, Le Port, hvor der altid er masser af liv. Det er her, det sker, og her, du finder byens nyeste cafeer, vintagebutikker og konceptbutikker.”

SEVÆRDIGHEDER

Chagall-museet ligger i gåafstand fra centrum. Museet er dedikeret til maleren Marc Chagall, især hans religiøse værker. Sæt dig i museumshaven, og nyd en let frokost eller blot en café au lait. Museet ligger i et kvarter, hvor husene ­minder om paladser, adskilt af parker. 

Nu du er i gang med at udforske de største franske kunstnere, så besøg også Matisse-museet i samme bydel. Her forkæles du med verdens største samlinger af Henri Matisses værker fra de første, da han var ganske ukendt, til hans død i 1954.

Massena-museet ligger ved stranden og gågaden og fortæller historien om Nice og Rivieraen. Museet er en omvej værd og kan fint kombineres med en tur på stranden og frokost på en fortovscafé. 

Smut forbi Place Masséna og Coulée Verte-parken, en kort gåtur fra Promenaden. Gå omkring på historiske Place Masséna med syv statuer, som repræsenterer hver verdensdel. Pladsen er den største og vigtigste i Nice. Den lægger ofte fliser til koncerter og mindre festivaler og til den store parade på nationaldagen 14. juli. Parken nærved har smukke springvand, her er der masser af bænke at spise en is på, mens du køler af i de små pjask fra springvandene. 

Gamle bydel i Nice, Frankrig
Lyset i Sydfrankrig kan noget helt særligt!© Getty Images

Det sprudlende blomstermarked Marchée aux Fleurs i den gamle by skal opleves med alle sanser. Det er også her, de lokale køber ind til deres frokost. Blandt torvets mange cafeer er der et par turist­fælder, så gå hellere direkte efter et bord på mit stamsted, Safari.

Er du vild med vand, men ikke så tosset med se mig-livet på stranden ved prome­naden, så hop i fra klipperne ved Le Port. Og tag ikke fejl. Selv om adressen indikerer havn, så bader du med udsigt til boliger med den højeste kvadratmeterpris i Nice, det kan være op til 80.000 kroner pr. kvadratmeter, til gengæld er lejlighederne store(!).

Nice har selvfølgelig også et par vingårde oppe i højderne i området Bellet bag byen. På Chateau de Bellet kan I deltage i vinsmagning og få en rundvisning. Det kan I også på Château Crémat, som vinder på udsigten og på historien om, at det var her, Mademoiselle Coco Chanel opdagede logoet med de to C’er. Oprindeligt for Château Crémat, men hun fik ejeren Irene Bretz’ tilladelse til at bruge logoet til sit modehus, endnu før det var særligt stort.” 

Blomstertorvet i Nice, Frankrig
Blomstertorvet i Nice taler til alle sanser.© Getty Images

RESTAURANTER

Cafe Paulette er en meget fransk café i Rue Bonaparte, en af mine favoritgader i Nice, hvor Napoleon boede i sin tid. Gaden er livlig med restauranter, barer, ­tøjbutikker, slagtere og bagere. Hos Café Paulette bestiller jeg gerne en tallerken af deres tapasretter med økologisk juice eller vin til. Menuen varierer efter sæson og det lokale udvalg af råvarer, men alt ­smager skønt.

Blomstermarkedets café Safari er ikke blot mit favoritsted, men vist noget nær en institution i byen. Her får du serveret lokale specialiteter samt traditionel fransk og ita­liensk mad. Jeg bestiller oftest husets spa­ghetti vongolé med muslinger eller farcis niçois, som er farserede tomater og grillede peberfrugter med rigelig olivenolie og hvidløg. Pizzaerne kan også varmt anbefales.

En frokost på stranden er obligatorisk, når du besøger Nice. Udvalget er stort, og priserne går i begge retninger. Jeg ender oftest under parasollerne på Les Galets, hvor priserne også er lidt lavere end hos naboen Ruhl Plage, som så til gengæld har børnepool! 

Les Galets’ menu taler til børn i alle aldre. Gode pastaretter, sprøde pizzaer og tiramisu og panna cotta, som serveres i gavmilde portioner, som sagtens kan deles. 

Café de Turin er Nices ældste restaurant. I mere end 100 år er der langet østers og andet godt fra havet over disken, alt er havfriskt, og atmosfæren helt brasserieægte. Restauranten ligger på underskønne Place Garibaldi, i hjertet af havnedistriktet.

Restaurant Chez Acchiardo er den næstældste restaurant i Nice. Den ligger i en smøge i den gamle bydel og drives af en skøn lokal familie. De holder fri i week­enden, men laver ærkefransk mad til frokost og aften på hverdage. Prøv deres grillede peberfrugter i olivenolie, oksegryden daube eller kalveschnitzel. Hvis du vil være sikker på at få et bord, så reservér i forvejen. Her er allerede kø, når de åbner.” 

Park Coulee Verte i Nice, Frankrig
Park Coulée Verte med mulighed for at køle tæerne og tage en løbetur gennem de mange springvand.© Nice Tourism

HOTELLER

“Ved enden af strandpromenaden, modsat lufthavnen, ligger det eksklusive Hotel La Pérouse. Med i prisen følger fantastiske solnedgange, lækker pool og udsigt over Middelhavet og promenaden.

Hotel le Deck, lige ved gågaden, er et nyt, stort hotel med dejlige værelser, hyggelig bar og lækker frokost, som serveres på terrassen. Middelhavets smukke nuancer af blå går igen i indretningen.

Sporvognen fra lufthavnen stopper lige ved Splendid Hotel & Spa på Boulevard Victor Hugo, som ligger i smørhullet midt i centrum og tæt på al den gode shopping. Hvis du altså overhovedet forlader hotellet, hvor både værelser og spaanlægget, sol­stolene, jacuzzien og baren på tagterrassen forsøger at holde på dig.” 

SHOPPING

“Som med meget andet i Nice så er det ved havet, du skal shoppe. Butikken L’Adresse i Rue Bonaparte har altid meget fint og feminint. Smykker, tørklæder, ­luftige skjorter og blomstrede kjoler til over­­­kommelige priser og i størrelser, som også passer andre end de meget petite-franske kvinder.

Butikken Palace i Rue Martin Seytour er lidt mere street og også for mænd og teenagere. Smarte rygsække, solbriller, fancy T-shirts og kasketter kan du altid finde på hylderne.

I Un temps d’avril finder jeg hver gang noget, priserne er rimelige, og personalet er virkeligt søde og dygtige. Her kan du blive klædt på fra top til tå uden at sprænge feriebudgettet. Butikken ligger i det hyggelige kvarter Wilson nær hoved­gaden og parken La Coulée Verte.

Ejerne af butikken Bazar Bio er faktisk nogle af mine venner. Her finder du de bedste øko­logiske hudplejeprodukter og mærker som for eksempel Ren og Kure Bazaar.

Indkøbsgaderne Alphonse Karr og Rue de Paradis er, hvor de eksklusive butikker som Chanel og Louis Vuitton og de franske brands Sandro, Maje og Sessùn har adresse.”

Strandstole ved Middelhavet i Nice, Frankrig
Plads på første række til Middelhavet, ja tak!© Nice Tourism

AFSLAPNING

“Stranden er jo helt oplagt, og i Nice har den så den store fordel at ligge helt centralt.

Jeg holder også af at komme i Parc de la Colline du Château på slotshøjen bag ved den gamle bydel. Navnet til trods er her ikke længere noget slot, men man kan spille petanque eller tage en siesta under et træ og i det hele taget bare nyde udsigten over byen.

Her er også en lille snackbar, som ­sælger is og drikkevarer. Alt efter dags­formen kan I tage trapperne eller hoppe på elevatoren i Rue des Ponchettes.

Jeg har just opdaget yoga, og skal dagen have den bedste start, tager jeg til drop-in-yoga hos den islandske instruktør, der til­byder yogatimer her på slotshøjen. Du betaler bare 10 euro, når du kommer, og under­visningen varer en time og foregår på engelsk.”

Kvinde foran Promenade des Anglaises i Nice
Eva Baque (47) har boet i Nice, siden hun var 18 år, og stortrives ved Middelhavet.© Privatfoto

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide