Magasinet Livs journalist Karen Greve på interrail i 1989.
Magasinet Livs journalist Karen Greve på interrail i 1989. © Privatfoto

9 ferieoplevelser, du garanteret har haft, hvis du er over 40

Har du også været på interrail med en pengekat under tøjet, røget franske cigaretter og sejlet i sololie på en sydeuropæisk strand?

15. juni 2019 af Karen Greve

1. Kibbutz, interrail eller au pair. En dannelsesrejse var engang enten et spørgsmål om at plukke citroner i Israel, tage toget gennem Europa med en obligatorisk ø-hop-runde i Grækenland og en hel dags ventetid i Brindisi, inden færgen gik. Eller en tredje klassiker: Et ophold som au pair, gerne i USA, hvor du lærte at bakke med en stationcar og prøvede drive in-bio for første gang i dit liv.

2. En svedig pengekat med rejsecheks. I tiden inden et visakort blev allemandseje, var der ikke andet for end at hæve kontanter og rejsecheks, og de skulle helst opbevares utilgængeligt for tyveknægte, hvilket betød, at du enten havde en såkaldt pengekat siddende under dine shorts som en ekstra topmave eller en nylonsag hængende i kavalergangen, også under tøjet.

3. Med et skjult kort i lommen. For at falde mest muligt i med dine omgivelser har du røget franske Gauloises i Paris, drukket Retsina i Grækenland og vandret Roms gader tynde uden at se på et kort, som du beholdt i lommen for ikke at ligne en kikset turist. I dag ved du, at alle alligevel let spotter, at du er pæredansk, så du kan lige så godt sætte gps’en til og indtage noget, du kan lide (og ikke kommer til at hoste af).

4. 30 timer i bus til Calella. Af de lidt kortere ferierejser er der en særlig af slagsen, der står frem fra din ungdom: Busturen til Calella i Spanien, som tog sølle 30 timer. Komplet med lange toiletkøer på tyske rastepladser, toldfrit slik i kvalmende mængder på hele turen og som regel et uheld eller noget vejarbejde, der forsinkede turen en time eller to.

Turist kort i baglomme
Selvfølgelig havde du et kort med på ferien – men det blev i lommen! © Getty Images

5. Sololie i lange baner. Du har brugt sololie, gerne med kokosduft på flere ferier uden skyggen af solfaktor. Målet var jo at nå hjem lige så mørkebrun som Bo Derek i 80’er filmen 10. Ved enhver given lejlighed sørgede du derfor også for at rulle stropperne på din bikinitop ned. Ingen hvide striber skulle skæmme dit ferielook.

6. Mindst én farverig souvenir. Som 40+ har du på et tidspunkt købt noget: Et sjal, en nederdel eller en skjorte, vævet af lokale i festlige farver eller med et mønster fra et græsk tempel. Måske har du været helt sprælsk og købt en avanceret hat, en alpehue eller et smykke med religiøse symboler. Og du har aldrig brugt det. Hvilket (måske) har lært dig efterhånden at styre udenom den slags.

7. Biltur uden sele og air con. Din barndomsferier kunne meget vel foregå i familiens bil, hvor du tog en lur på bagsædet uden hverken autostol eller sele (det dur jo ikke, når man skal ligge ned). Måske blev du lullet i søvn af lidt cigaretrøg fra forsædet, måske af varmen, for der var ikke AC i din fars Opel Kadet eller Golf GTI.


8. I ske med en fremmed i sovebussen. En anden form for busrejse, du har afprøvet (og som nu heldigvis er forbudt) er sovebussen, denne hybrid af et transportmiddel, hvor meget få passagerer sov, til gengæld fik alle hinandens tæer i hovedet. Det giver en særlig stemning at ligge tæt med fremmede mennesker, som er svær at forklare yngre mennesker, der tror, at det er anstrengende at flyve til Bangkok.

9. Lire-forvirring. Du har rejst i Europa, dengang der fandtes italienske lire, franske franc, østrigske schilling og en mængde andre valutaer, som krævede en hurtig omregning i hovedet, når du gerne ville handle på et marked. Er du blevet snydt en enkelt gang eller to? Bare rolig, du er ikke alene.

Du vil (garanteret) også kunne lide