Vinmark i Toscana
© Cecilia Lübeck, Getty Images

8 tips til din vintur i Toscana

Frodige vinstokke så langt øjet rækker og verdens bedste vine. Toscana lokker ikke kun med domkirker, museer og pittoreske byer, men også med Chianti Classico, Val d’Orcia og Montalcinos vingårde og natur.

21. oktober 2022 af Cecilia Lübeck

1. Kør ad vinruten La Chiantigiana 

La Chiantigiana, vej SS 22, løber mellem Firenze (kør fra ved Grassina) og Siena gennem Chianti Classico-regionen. Det er ikke den hurtigste vej, men så absolut den smukkeste. Ruten går gennem flere små byer og forbi vingårde, som er et besøg værd. 

Greve in Chianti er vindistriktets hjerte. Slentr hen over det lille torv, besøg keramikbutikken og Macelleria Falorni, en delikatesseforrretning, som har et par borde, hvor du kan spise deres charcuteri og drikke et glas vin til. Byen har naturligvis også en vinforretning med lækre spiselige ting i montren.

Den anerkendte, lokale og økologiske vingård Vignamaggio driver også et lille vinudsalg med vin og delikatesser.

Nær Greve ligger landsbyen Lamole. Gør du et stop, så spis på Ristoro di Lamole. Flere af de lokale vingårde har også en lille butik i landsbyen, blandt andre Lamole di Lamole.

Fortsæt videre på vej SR 222 mod Panzano, som er kendt for byens slagter og re stauratør, Dario Cecchini, som ud over en slagterforretning driver Officina Bistecca, dedikeret til den italienske bistecca-ret, og spisestedet Solociccia, der tilbereder deres kød ud fra nose to tail-konceptet, så intet går til spilde.

Greve in Chianti er Toscanas vinhovedstad.
Greve in Chianti er Toscanas vinhovedstad.© Cecilia Lübeck, Getty Images

2. All inclusive hos vinfamilien 

Familien Mazzei har siden år 1435 produceret vin på vingården Castello di Fonterutoli. I dag er det 24. generation, der driver de stolte traditioner videre.

Familien har også gårde i Maremma i det sydlige Toscana og på Sicilien, men det er noget helt særligt at besøge den gamle vingård lige uden for Castellina in Chianti, hvorfra du har en uovertruffen udsigt til Siena.

Stedet er et mekka for alle, som sætter pris på fabelagtig mad og ditto vine

Top det med vidunderlig stemning og værelser i de historiske huse oveni. Gårdens vine serveres ikke blot til måltiderne, nyd også et glas på terrassen, eller deltag i en vinsmagning eller på en guidet tur. Eller meld dig til et af stedets madlavningskurser.

Mazzei.it

Vingården Castello di Fonterutoli
Vingården Castello di Fonterutoli kan dateres tilbage til 1435.© Cecilia Lübeck, Getty Images

PRAKTISKE REJSETIP:

Det bedste tidspunkt på året at rejse i Toscana er forår og efterår. I foråret springer det hele ud, og i efteråret bugner vinrankerne af modne druer. 

Vil du selv køre på opdagelse, er der rig mulighed for at opdage nye uopdagede vinperler, men det kræver en bil, god tid og mod på at drage ad ukendte, meget smalle og ikke altid asfalterede veje.

Vær opmærksom på, at af stande kan se korte ud på et kort, men tage lang tid at tilbagelægge. Ikke mindst hvis du støder på en flok vildsvin, der har besluttet sig for at holde pause midt på vejen. 

Du kan også tage toget rundt, rejs for eksempel fra Firenze til Castellina in Chianti, og cykl rundt derfra. Du kan leje cykler i Castellina og Radda.

Cctbikerental.com

3. Spis i den gamle olivenoliemølle 

Restaurant La Cantinetta di Rignana, vest for Greve in Chianti, var oprindeligt en olivenoliemølle. Det var, før vin og mad og glade gæster rykkede ind. 

På tallerkenerne serveres klassiske toscanske retter som pasta med trøffel, bistecca alla fiorentina og hjemmelavet semifreddo til dessert.

På ejendommen, Fattoria Rignana, er der også et agriturismo med fine værelser, og her produceres økologisk vin og olivenolie.

Lacantinettadirignana.com

Restauranten La Cantinetta di Rignana
Udsigten fra terrassen på restauranten La Cantinetta di Rignana er bjergtagende.© Cecilia Lübeck, Getty Images

4. Vinhistorie på Brolio-slottet 

Det er næsten umuligt at opholde sig i Chianti Classico-regionen uden at støde på navnet Ricasoli. Det tilhører en adelsfamilie, som kan føres tilbage til 1100-tallet, og som har haft afgørende betydning for Chiantis fremtrædende rolle, når det gælder vinproduktion.

Da Ricasoli-familien overtog borgen Castello di Brolio i Gaiole for 900 år siden, blev vin en vigtig del af landbruget. 

I 1872 udviklede baron Bettino Ricasoli den første “opskrift” på Chianti, som man fulgte indtil 1967. I dag er Castello di Brolio et meget søgt udflugtsmål for vininteresserede.

Borgen Castello di Brolio i Gaiole.
Tag på vinudflugt på Borgen Castello di Brolio i Gaiole.© Cecilia Lübeck, Getty Images

5. Solnedgange og prisvindende vine 

Du må ikke gå glip af at se solen gå ned over det toscanske landskab. Det opleves bedst fra den meget lidt turistede lands by Volpaia nord for Radda in Chianti.

Når landskabet ligger svøbt i det varme rosa lys fra den nedgående sol, kan det anbefales at sætte kursen mod forkælelse på restauranten Osteria Volpaia. Det skønne måltid med masser af småretter serveres med prisvindende vine fra Castello di Volpaias, hvis vinkælder indeholder både chianti classicos, supertuscans og vinsanto, som det hedder på vinsprog.

Vinene kan også købes i vingårdens butik lige ved siden af. 

Castello di Volpaia ejes og drives af familien Mascheroni Stianti, som skal have en stor del af æren for, at den over 1.000 år gamle landsby stadig står smukt, takket være nænsom restaurering.

Er I til byen udenfor solnedgangstid, så spis en pizza eller foccacia på Forno di Volpaia. Vinbaren Ucci, som ligger i en gammel lade, serverer, ud over vin, også en rigtigt god espresso.

Volpaia.com

Terrassen på restauranten Osteria Volpaia.
Terrassen på restauranten Osteria Volpaia.© Cecilia Lübeck, Getty Images

SMAG PÅ TOSCANSKE SPECIALITETER:

BISTECCA ALLA FIORENTINA:

Tbonesteak grillet over kul. Serveres helt enkelt med salt, friskkværnet sort peber og lidt citronsaft. Af og til også med et stænk olivenolie.

FETTUNTA:

Toscansk variant af bruschetta, som ofte serveres “con faglioli”, hvilket vil sige med hvide bønner.

RIBOLLITA:

Ribollita betyder at “genkoge”. Retten er et typisk eksempel på, hvordan man tidligere fik brugt sine madrester, nemlig i en skøn suppe med bønner, løg og kål og lidt daggammelt brød, som tilfører suppen fylde. Oven på en lang dag i naturen er det ren lykke at kværne lidt peber over retten her og bare skovle i sig.

SCOTTIGLIA:

Skøn, saftig jægergryde med vin, krydderurter, tomater og rester af kød fra for eksempel vildsvin eller kanin. 

Bistecca Fiorentina, en toscansk specialitet.
Bistecca Fiorentina, en toscansk specialitet. Skal dog grilles før spises.© Getty Images

6. Besøg Brunello 

Hvis du er klar til at dykke ned i noget mere vinnørdet, så er Montalcino-området et godt sted at begynde. Her skal du prøve de fantastiske vine fra appellationen – et geografisk bestemt område – Brunello di Montalcino DOCG. Og af druesorten sangiovese grosso, eller brunello, som den kaldes her.

Smag også producenternes mindre prestigefyldte vine, som for eksempel lillesøsteren Rosso di Montalcino DOC. Den lagres i kortere tid og er mere frugtig, let og ikke mindst billigere.

Vinhuset Col d’Orcias lillesøstervin kan også anbefales. Producenten, hvis aner kan dateres tilbage til begyndelsen af 1700-tallet, arbejder kun økologisk og tilbyder både rundture og vinsmagninger. 

Og i deres gårdbutik kan du ud over vin også købe olivenolie, pasta og honning af egen produktion. 

Mastrojanni, nordøst for Col d’Orcia, er et andet vinhus med høje Brunello-ambitioner og en lækker restaurant og mulighed for overnatning i moderne værelser.

Coldorcia.com

Mastrojanni.com

Brunello-producent
Er du på vinrejse, er et besøg hos en brunello-producent et must.© Cecilia Lübeck, Getty Images

7. Spis ost, og drik vin midt i verdensarven 

Det magisk smukke, bakkede landskab Val d’Orcia, som er på UNESCO’s verdensarvsliste, ligger syd for Siena og Pienza. Det er ikke svært at forstå, at regionens bakker, cypresser og vingårde optræder i mange film.

Her er masser at se, som for eksempel middelalderbyen San Quirico d’Orcia, der ligger centralt i området og lige ved den gamle pilgrimssti, Via Francigena.

Østpå trækker Montalcino, som blandt vinkendere straks vil udløse ordene Brunello og Barolo, og måske et saligt ansigtsudtryk og en fortælling om smagsoplevelser med lige de to vine. 

Besøg det gamle fort, og stil sulten på en af byens gode restauranter: Re di Macchia eller Osteria Osticcio. Spotter du den delikate fåreost Pecorino di Pienza på menuen, så bestil den!

Ellers kør til agriturismo-gården Podere Il Casale, der ligger øst for Pienza. De producerer økologiske pecorinooste og har to daglige rundture på gården med ostesmagning. Husk at booke i forvejen. Og tjek samtidig deres madlavningskurser.

Osticcio.it

Podereilcasale.com

Bo hos Mastrojanni vingård i Toscana
Bo hos Mastrojanni, så behøver I ikke tælle antal genstande.© Cecilia Lübeck, Getty Images

8. Tag med på trøffeljagt 

Drømmer du om at være sådan en, der ved, hvor kantarellerne vokser? Så skal du tage med på trøffeljagt. Her er det trøffelhunde, der viser vejen.

Tager du med på jagt omkring trøffelhovedstaden San Giovanni d’Asso, nordøst for Montalcino, er chancen for succes størst.

I byen findes også et trøffelmuseum, og hvert år i november og marts afholdes en festival for det underjordiske guld. 

Det luksuriøse landhotel og restaurant Osteria dell’Orcia ved Bagno Vignoni, kendt for byens varme kilder, tilbyder trøffelsafari og efterfølgende middag med trøffeltema. 

Vær opmærksom på, at trøffelsæsonen løber fra marts til december. Den hvide trøffel fra Crete Senesi, et månelignende landskab sydøst for Siena, er kun i sæson i efteråret. 

Vil I slå flere vin- og trøffelfluer med et smæk, så book en trøffeljagt med brunelloproducenten Mastrojanni.

Osteriadellorcia.com

Cretesenesi.com

Trøfler
Vi ønsker os en trøffelhund!© Cecilia Lübeck, Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide