To sporvogne i Lissabon, Portugal
Sporvognsræs i Lissabon. Ej, det er bare gas, de kører helt reglementeret.


© iStock

Rejseguide til nostalgiske Lissabon

Få de bedste tips og tricks til den portugisiske hovedstad – uanset om budgettet er stort eller småt

25. maj 2017 af Lisbeth Skøelv

Den portugisiske hovedstad taler til alle sanser og kan besøges på både lille og stort budget. Trygheden, de glade smil og udsigten fra byens syv høje – det er ganske gratis!

Mafalda Rodrigues Bjørnestad (41) er gift og har ingen børn. Hun er turistguide og indehaver af firmaet Hej Portugal, som hjælper tilflyttere og særligt skandinaver med at falde til i Portugal. Hun bor i den historiske del af Lissabon inden for murene omkring den berømte São Jorge-borg. 

Læs med her, når Mafalda giver dig sine allerbedste tips til den romantiske hovedstad.

1. Her skal du sove

LUKSUS: “Solar do Castelo er et meget charmerende og smukt indrettet boutique hotel, som ligger inden for slotsmurene omkring São Jorge-borgen. Det er i mit eget kvarter, og det er især stemningen, som hotellet udstråler, der får min anbefaling med. Hotellet kombinerer moderne komfort og luksus med det autentiske Lissabon, hvor vasketøjet hænger til tørre hen over gaderne, og gamle koner sidder og sladrer på trapperne. Du skal unde dig selv at bo i den historiske del af byen.”

Rua das Cozinhas 2, Solardocastelo.com 

BUDGET: “I bydelen Graça, på toppen af en af de syv høje i Lissabon, ligger Hotel Al-bergaria Senhora do Monte. Beliggenheden er lig med en storslået udsigt over byens centrum, floden og den røde 25. april-bro. Hotellet er tostjernet og ligger altså uden for centrum, som du sagtens kan gå ned til. Men hop hellere på sporvogn nummer 28, en af byens fem sidste ruter, og spot seværdigheder fra lokalbefolkningens foretrukne transportmiddel.”

Calçada do Monte 39, Albergaria-senhora-do-monte.lisbon-hotel.org 

2. Her skal du spise

LUKSUS: “Du kender først Portugals og Lissabons gastronomi og kultur, når du har spist på et ægte fado-sted. Fado er Portugals bedst kendte musikstil, ofte omtalt som den portugisiske blues. Musikken stammer oprindeligt fra vestkystens største byer, Lissabon og Coimbra. Casa de Fado på Casa de Linhares er et virkeligt hyggeligt, ikke for stort sted, hvor det er oplagt at prøve en af de 1001 portugisiske retter baseret på bacalhau, som er tørret og saltet torsk. Det er også her, du skal høre de traditionelle fado-sange, som, uanset om du forstår sproget eller ej, taler direkte til dine følelser. Michelin-restauranten Eleven er også et besøg værd. Den ligger på toppen af det store grønne omåde Parque Eduardo VII med udsigt over byen. De serverer middelhavsmad ledsaget af de bedste vine. Regn med at bruge omkring 400 kroner pr. person.” 

Beco dos Armazéns do Linho 2, Casadelinhares.com 

Rua Marquês da Fronteira Jardim Amália Rodrigues, Restauranteleven.com 

BUDGET: “Restauranten Casa do Alentejo ligger i et gammelt palads knyttet til Alentejo-regionen – et varmt og tørt område i det centrale Portugal, kendt for sine korktræer og sorte grise, som bliver til lækre sortfodsskinker. Alentejo er også oprindelsessted for mange af landets mest udsøgte vine. Restauranten serverer egnsretter, som er robuste og velsmagende, ikke mindst når de får selskab af en god rødvin. Gå ikke glip af en tur rundt i paladset og alle dets rum. Jeg gør det hver gang, jeg er her, og får altid fornemmelsen af at være rejst tilbage i tiden. Og jeg kommer her vel at mærke ofte – for både maden og stemningen.” 

Rua das Portas de Santo Antão 58, Casadoalentejo.com.pt 

3. Her skal du shoppe

LUKSUS: “Lissabons mest berømte og eksklusive shoppingstrøg hedder Avenida da Liberdade. Her har mærker som Michael Kors, Hugo Boss, Emporio Armani, Gucci, Furla og Cartier deres flagshipstores, og det er her, du tager hen, hvis du skal spendere.” 

Portugalconfidential.com 

BUDGET: “Shopping i Portugal er generelt ganske rimelig. Efter at indkøbscentrene dominerede i 1990’erne, så har indkøbsstrøgene vundet indpas igen. De bedste butikker finder du i Baixa-området i gaderne Rua Augusta, Rossio, Rua Garret og Chiado omkring Plaza del Rossio. Det er her, jeg shopper internationale mærker som Benetton, Mango, H&M og Nike, men også funky portugisiske mærker som T-shirt-shoppen Typographia og designværkstedet Gardénia.” 

Rua Augusta 93, Typographia.com

Rua Garrett 54, Gardenia.com.pt 

4. Attraktioner, du ikke må gå glip af

LUKSUS: “Parque das Nações er en nyere bydel, som blev opført til verdensudstillingen i 1998. Den er rig på moderne arkitektur, små parker og kunstværker og et smukt sted at tage hen og spadsere langs flodbredden. Sintra er en næsten magisk by cirka 40 minutters togtur uden for Lissabon. Den er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste og bør også stå på din liste. Den er fuld af paladser, som for eksempel Palacio da Pena, der minder om et Disney-slot. Min favorit er Quinta da Regaleira, et crazy palads omgivet af en park fuld af mystiske bygninger, hemmelige tunneler og underjordiske indsøer. Et fantastisk sted at besøge for både børn og barnlige sjæle med hang til eventyr.”

Sintra-portugal.com

BUDGET: “Den bedste måde at komme ind under huden på Lissabon på er at slentre gennem de historiske dele af byen Alfama, Baixa og Mouraria. Udforsk de små gader, tag trapperne op og ned, og gør holdt på de mange udkigspunkter og cafeer. Det er her, du oplever lokalbefolkningens hverdag. Feira da Ladra, eller tyvens marked, er et stort marked, ikke længere med tyvekoster, men med kunsthåndværk og antikviteter. Det foregår hver tirsdag og lørdag.” 

Feira da Ladra: Campo de Santa Clara, Alfama 

5. Når der skal ske noget!

LUKSUS: “Lissabon er kendt for sit natteliv. Et af de hotteste steder er Pensão do Amor, som ligger i et gammelt bordel. Her er både café, barer og en lille natklub. En stor natklub er K Urban Beach, som lokker med glamourøs strandstil midt inde i byen. Den mest kendte natklub er Lux Frágil, som ejes af blandt andre skuespilleren John Malkovich.” 

Rua do Alecrim 19, Pensaoamor.pt

Av. Brasilia, Grupo-k.pt

Av. Infante D. Henrique, Armazém A, Cais da Pedra a Sta Apolónia, Luxfragil.com 

BUDGET: “Bairro Alto er et populært nabolag fyldt med hyggelige barer, som vågner op til dåd ved aftenstide. Takket være det gode vejr, og måske også fordi de fleste steder er ret små, ender folket og festerne ofte ude i gaderne. Plateau er en af de ældste natklubber i byen og min favorit. Atmosfæren er afslappet, og musikken fra 1980’erne. De har åbent onsdag, fredag og lørdag og lukker ikke før klokken seks næste morgen.”

Escadinhas da Praia 7 

6. Tid til en hyggestund

LUKSUS: “Byen er særlig, fordi den ligger spredt ud over syv høje. Det giver et formidabelt udsyn fra mange forskellige udsigtspunkter. Og ikke mindst fra de barer, der ligger på toppen. Sæt dig, og nyd den populære brasilianske drink caipirinha og solnedgangen på Sky Bar på toppen af Tivoli Hotel.”

Av. da Liberdade 185, Minorhotels.com 

BUDGET: “Et andet sted at få det store overblik er fra haven Miradouro de Santa Catarina – som ligger ved siden af pladsen Largo de Camões nær Santa Catarina. Stemningen er hyggelig, husene pastelfarvede, og udsigten bjergtagende. Drik en øl på en af cafeerne, eller sæt dig i græsset.”

Rua de Santa Catarina 401 

7. Pssst, sig det ikke til nogen... 

LUKSUS: “Et lille stykke eventyr midt i Lissabon er byens kunstige kanal Águas Livres Aqueduct. Det imponerende stykke ingeniørarbejde blev bygget i 1731 med det formål at sikre vand til byen. Det gjorde kanalen helt frem til 1967. Den fulde længde er 58 kilometer, men du kan booke dig ind på forskellige ture af forskelig længde. Besøg også den gamle vandtank Mãe d’Água fra 1834. Begge oplevelser kan nås via Museu da Água.”

Rua Alviela 12, Epal.pt 

BUDGET: “Markedet Mercado da Ribeira ved floden og det tidligere havneområde – nu hippe Cais do Sodré – er byens ældste marked, hvor ældre kvinder faldbyder alt godt fra havet, frugt og grønt. En del af markedet er blevet moderniseret til en moderne madhal og huser i dag gourmetrestauranter, hvor du kan tage på en sand dannelsesrejse ud i portugisisk mad og drikke.” 

Av. 24 de Julho, Lisbonlux.com 

8. Simpelthen så typisk Lissabon

LUKSUS: “Portugisisk vin og tapas er et must, og restauranten Chafariz do Vinho tilbyder den perfekte kombination. Den ligger i et gammelt vandreservoir, hvor vandet i gamle dage blev leveret af hovedakvædukten. Bygningen er af sten, og du kan nyde et glas vin siddende i et af de mange mindre, kølige rum. De gamle tunneler, der forbandt akvædukt med reservoir, fungerer i dag som vinkælder. Det er her, du skal smage dig igennem de portugisiske vine ledsaget af en tallerken hårde oste fra områderne i bjergene.”

Praça da Alegria, Chafarizdovinho.com

BUDGET: “Et besøg i drivhuset Estufa Fria i den offentlige park Eduardo VII er en fin pause oppe over byens travlhed. Drivhuset er bygget i 1930, men stadig en vigtig og levende del af byen. Som børn gik vi ofte derind og legede på stierne og fodrede søens ænder – og påfugle. Et skønt, grønt pusterum. Adgang 30 kroner.” 

Parque Eduardo VII, Estufafria.cm-lisboa.pt    

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 75. 

Du vil (garanteret) også kunne lide