Podcast for begyndere: Sådan kommer du i gang!
© iStock.com

Podcast for begyndere: Sådan kommer du i gang!

Det kan være svært at navigere i det store podcast-univers, men bare rolig – vi viser dig vejen

28. marts 2017 af Nina Abildgaard

Podcast er supersmart. Du kan have dit yndlingsradioprogram med i lommen, lytte lige når det passer dig og følge med i de mange forskellige og anderledes programmer, der efterhånden er at finde rundt omkring på nettet. Det eneste, du skal gøre, er at downloade podcasten, tage høretelefonerne i ørerne og lade din hjerne få lidt ro.

Det kan dog virke meget uoverskueligt og ikke mindst besværligt at finde rundt i den store podcast-jungle. Her vil vi prøve at hjælpe dig lidt på vej. 

Sådan kommer du i gang

iTunes er et godt program at bruge, hvis du vil tage hul på din podcast-debut. Her har du både mulighed for at holde styr på din musik samt dine podcasts, og det eneste, det kræver, er, at du søger på den podcast, du vil høre, og downloader den til din smartphone eller tablet. 

For at give dig et indtryk af, hvad du kan finde af finurlige programmer, har vi samlet 12 forskellige podcast i forskellige genrer, som du helt sikkert kan blive bidt af.

Du kan både vælge mellem danske og internationale podcasts, som handler om alt fra romantik og drama til seksualitet og historie. Så det er bare med at gå i krig med vores podcast-guide, læne dig tilbage og nyde timevis af lækker underholdning.

God fornøjelse!

1. Third Ear

Third Ear er en dansk podcast, som har en lang række spændende fortællinger. Der er ofte en masse mystik i historierne, så du bliver let grebet af universerne. Lyt eksempelvis til Rieper-Holm-Sagen, som handler om en mand, som måske ikke helt er den mand, som han udgiver sig for at være. Forvirret? Tag et lyt til Third Ears podcast.

Til dig, der elsker ... fascinerende, underfundige og mystiske historier.

2. This American Life

Denne podcast handler om alt mellem himmel og jord. This American Life startede allerede i 1995, så der gemmer sig vanvittig mange historier på deres site. Hver episode har et tema, så det er bare med at finde lige præcis dét afsnit, som du synes er allermest spændende.

Til dig, der elsker ... samfundshistorier, mennesker og livet generelt.

3. 24Syv Dokumentar

Med podcasten 24Syv Dokumentar får du radioreporterens råbånd (syv timer, der i løbet af ugen spilles om natten på kanalen) sat sammen til et portræt af mennesker og steder – oftes i det danske samfund.

Til dig, der elsker ... dokumentar, reportager og hverdagsfortællinger.

4. Den Korte Radioavis 

Selvfølgelig skal vi også have Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm med på listen. Med hjælp fra nyhedsredaktøren Rasmus Bruun og en deadline hvert femtende minut arbejdes der på at gøre nyhederne kortere og kortere og skarpere og skarpere. 

Til dig, der elsker ... humor, originalitet og nyskabende satire.

5. Serial

Serial er podcastens svar på Netflix' Making a Murderer. Indtil videre findes der to sæsoner af podcasten, og i hver sæson følger man en efterforskning fra start til slut. Det handler om mord, krimi og retfærdighed, og du er sikret dig et uhyggeligt mareridt, hvis du lytter til podcasten lige inden sengetid.

Til dig, der elsker ... mord, krimi og uhygge.

6. Strangers

Det er danske Lea Thau, der står bag den amerikanske podcast Strangers, som handler om mennesker, kvinder og livet generelt. Lea Thau bruger ofte sig selv og sit eget liv i sine historier, og hendes ærlighed er virkelig sej. Lyt eksempelvis til hendes fortælling om hendes kærlighedsliv, som ikke udelukkende har været rosenrødt.

Til dig, der elsker ... kvinder, livet og gode fortællinger.

7. Congo

Congo er et dansk radiodrama, der handler om kvinden Ea, som næsten er færdiguddannet som læge, og som nu har fået en stilling i en NGO, der hjælper voldsramte kvinder i Congo. Du får både spænding og masser af drama med blandt andre Mille Lehfeldt, Michael Birkkjær og Mikkel Bo Følsgaard.

Til dig, der elsker ... danske dramaer og spænding.

8. The Moth

I The Moth fortæller almindelige mennesker deres egne historier om alverdens ting. De personlige fortællinger er ofte utrolig gribende, og hvis du følger podcasten fast, er du sikret at møde nogle vilde skæbner i høretelefonerne.

Til dig, der elsker ... menneskehistorier, personlighed og vilde skæbner.

9. How to Be a Girl

Denne podcast er lavet af en mor til en transseksuel pige. Den enlige mor fortæller historien om sin 8-årige datter, som blev født som en dreng, men følte sig fanget i sin krop. How to Be a Girl handler om den lille families liv og de særlige udfordringer, som både mor og barn møder i hverdagen.

Til dig, der elsker ... seksualitet, forælderskab og udfordringer. 

10. Den Nordiske Odyssé

Kom med på en rejse langs de nordiske kyster og de danske øer sammen med Odysseus. Den Nordiske Odyssé udfordrer alt, hvad du troede, du vidste om Homers store klassiker.

Til dig, der elsker ... historie, kultur og græsk mytologi.

11. Radio Diaries 

Den prisvindende podcast Radio Diaries giver dig fortællinger og historier om ordinære mennesker. Deltagerne får lov til at dokumentere deres eget liv med en båndoptager, og det giver dig følelsen af at komme lidt tættere på deres skæbner. 

Til dig, der elsker ... historiefortælling, personlige perspektiver og livets mange facetter. 

12. Mads og Monopolet 

Hvis du en lørdag misser Mads og Monopolet i radioen, kan du altid finde den på podcast. Få svar på lytternes mange forskellige dilemmaer, når Mads Steffensen inviterer forskellige kendte personligheder i studiet til en snak om livet store spørgsmål. 

Til dig, der elsker ... hverdagsdilemmaer, humor og finurlige diskussioner.  

Du vil (garanteret) også kunne lide