Tammi Øst i forestillingen "Spilleren" på Betty Nansen Teatret.
Tammi Øst i forestillingen "Spilleren" på Betty Nansen Teatret.© PR

Penge, magt og blinde vinkler

På Betty Nansen Teatret kan du i oktober se Tammi Øst i rollen som gammel, hovedrig tante i "Spilleren". Vi har spurgt skuespilleren, hvad vi kan vente os.

13. oktober 2022 af Karen Greve


I efterårsferien og frem til 13. november kan du se stykket Spilleren på Betty Nansen Teatret i København. Manuskriptet er løst baseret på Dostojevskijs roman af samme navn og bearbejdet af dramatiker Line Knutzon. I rollen som stenrig, russisk tante møder du Tammi Øst med blåt hår og stramt udtryk, en ældre dame, der tager sin skæbne i egne hænder, provokeret, som hun er, af familiemedlemmer, der kun venter på, at hun skal dø, så de kan arve hendes penge.

Hvad handler Spilleren om?

“Om penge, magt, falske forbindelser og blinde vinkler. Først og fremmest om penge, og det er vi jo alle optagede af i en grad, så vi taler om et pengemarked, som om det var en person med følelser.”

Skuespiller Tammi Øst tager gerne selv chancer i livet.
Skuespiller Tammi Øst tager gerne selv chancer i livet.© Lis Kasper Bang

Vil du beskrive din karakter i stykket?

Hun skal snart dø, men forinden oplever hun sin anden ungdom. Hun får et crush på en yngre mand, og hun spiller sine penge op, så hun er en karakter, der sætter tingene på den anden ende, og det er et spændende træk, at hun beslutter at tage affære i stedet for bare at gå og vente på døden.”

Dostojevski og Line Knutzon, hvad skal vi forvente af det møde?

“Line Knutzon er jo en samfundsrevser, og i romanen er der allerede en tone af noget grotesk, som hun er eminent til at trække frem. Hun har en forståelse for, hvordan hun skal minde os allesammen om et politisk engagement uden at pege fingre af nogen. Det er alt sammen meget kærligt og virkelig sjovt. På en bund af alvor, for det er alt morsomt jo. Ellers er det ikke sjovt.”

Er du selv en gambler?

“Jeg er nok et menneske, der tager en del chancer. Jeg har for eksempel tit sagt op nogle steder, hvor jeg ikke vidste, hvad der skulle ske bagefter. Jeg bliver tosset, når ting bliver for snævre. Derfor har jeg flere gange i mit liv oplevet at gamble lidt. Sidste gang var sidste sommer, hvor jeg sagde op på Det Kongelige Teater. For hvis det at være skuespiller skal være relevant både for mig selv og et publikum, så skal der være en form for glat is ind imellem, ellers er det ikke interessant. Jeg skal ud og søge noget, der er lidt mere usikkert. Jeg har altid haft det sådan og med alderen måske endnu mere, for hvorfor skal alt, fordi man bliver gammel, også blive kedeligt?”

Tammi Øst (64)

  • Er gift med skuespiller Jens Jørn Spottag og mor til to voksne børn, Andrea og Rasmus, som hun har med sin eksmand skuespiller Mikael Birkkjær.

  • Er skuespiller med et virkelig varieret cv. Hun har været ansat på Det Kongelige Teater, hun har medvirket i 16 film fra 1986 til i dag og en bunke tv-serier, tre revyer (herunder Cirkusrevyen), har lagt stemme til flere tegnefilm og lige prøvet kræfter med en musical foruden adskillige roller på diverse danske teaterscener.

  • Er aktuel i rollen som hovedrig tante i forestillingen SpillerenBetty Nansen Teatret fra d. 6/10- 13/11 2022.  

Du vil (garanteret) også kunne lide