Mindfulness og internetafhængighed
© iStock.dk

Ny forskning viser, at dette kan afhjælpe din teenagers internetafhængighed

Foretrækker din teenager også at være på internettet i stedet for at være social i det virkelige liv? Få hjælp til at håndtere situationen her

29. september 2016 af Rie Louise Kirkebjerg

Vores teenageres liv ser langt fra ud, som vores gjorde, dengang vi var i den splittede periode mellem barn og voksen. Eksempelvis var vores mail erstattet af papir og blyant, vores Google var en stor bunke leksikoner, og vores bedste ven var et krakkort, når vi panisk forsøgte at finde rundt på bilferien med familien.

Meget er sket siden, for digitaliseringen og internettet har givet et utal af muligheder for både voksne og unge: sociale medier, online spil og artikler og film som kan læses og ses på både vores smartphones, tablets og computere – lige når vi har lyst!

Teenageres internetafhængighed

Valgene på internettet er uendelige, og det er derfor ikke overraskende, at nogle teenagere bliver internetafhængige. Det tyder på, at dine børn er afhængige, hvis de:

  • foretrækker at kommunikere med andre på online medier fremfor at mødes og derfor går glip af socialt samvær og aktiviteter
  • bruger internettet til at blive i bedre humør eller for at lindre sorg og stress
  • har tvangstanker og simpelthen ikke kan styre deres forbrug af internettet

Mindfulness kan hjælpe på afhængigheden

En ny undersøgelse fra Mindfulness har vist, at det sandsynligvis kan hjælpe på afhængigheden at dyrke mindfulness, som er en form for meditation, hvor du lærer at træne din fulde opmærksomhed. 

Vigtigt ved dyrkelse af mindfulness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der sker i netop dette øjeblik. Ifølge forskerne er teenagere med god forståelse for mindfulness bedre til at opretholde en ro og balance og foretage beslutninger, som er gennemtænkt frem for at handle automatisk. 

Hvis dit barn er i stand til stoppe sin automatiske tankegang, vil han eller hun med større sandsynlighed også vælge internettet fra. 

Det er svært at være teenager

Som vi nok selv husker, er denne periode af livet utrolig svær, fordi både krop og sjæl gennemgår en kæmpe forandring. Derfor kan det virke nemmere at gå på internettet og blive distraheret af at spille et spil frem for at snakke med nogle om sine frustrationer, når det hele ramler sammen. Det er nemmere at få en afvisning, når man gemmer sig bag skærmen, end når man står ansigt til ansigt med et andet menneske. 

Vi kender alle sammen dét med at rulle ned på Facebook-forsiden – ikke med en speciel hensigt, men bare … fordi. Mindfulness kan også hjælpe – både voksne og unge – med at vurdere om vi egentlig har brug for at bruge tid på dette.

Du vil (garanteret) også kunne lide