Hotel The Monica, Ærøskøbing, Ærø
Monica Conradsen i døren til sit hotel på Ærø.© Kirstine Mengel

Hvorfor ikke åbne et hotel på Ærø som 50-årig?

Monica er ordblind og talblind, men det skulle ikke stoppe hende fra at følge sin drøm om at åbne en lille perle af et hotel på Ærø.

5. maj 2022 af Hanne Vinther Mikkelsen

“Jeg troede på mine evner, selv om ingen andre gjorde det”

Monica Conradsen er stærkt ordblind og talblind, og da hun efter 30 år som hjemmegående ville åbne sit eget luksushotel i Ærøskøbing på Ærø, troede de færreste på hende. Men det kunne de nu godt have gjort.

Måske har du allerede hørt eller læst om det? Ærø-hotellet The Monica, opkaldt efter Monica Conradsen selv. Hotellet i Ærøskøbing har bare ganske få værelser, til gengæld bliver du som gæst forkælet, som var du Monicas helt private gæst på visit. 

Hotellet på Ærø åbnede i 2017 efter et års ombygning og er allerede blevet rosende omtalt og anbefalet i flere internationale magasiner, heriblandt Vogue og Condé Nast Traveler. Titlen som hoteldirektør har længe været en drøm for Monica, en drøm som mange, hende selv inklusive, ikke lige havde set gå i opfyldelse.” 

“Jeg har aldrig fået en uddannelse, for jeg er stærkt ordblind og talblind. Skolen var et mareridt for mig. Lærerne betragtede mig som dum og doven, selv om jeg havde slidt med lektierne i timevis sammen med min far. Jeg gik ud af folkeskolen med fuldstændigt blanke papirer. Lige bortset fra den bemærk­ning, en lærer havde skrevet: ‘Monica bliver nok aldrig til noget’.

Heldigvis havde jeg nogle fantastiske forældre, der fandt en vej for mig. Jeg var blevet spottet på gaden hjemme i Aabenraa af model­­bureauet Ford Models. Og mine for­ældre lod mig rejse til Hongkong som 16-årig for at bo hos noget familie og arbejde som model. Her mødte jeg min kommende mand. Han var dansker og udstationeret for ØK. Jeg havde modelarbejde i mange lande, men da jeg blev gift, havde jeg færre opgaver, og inden jeg var fyldt 30 år, havde vi fået fire børn, og jeg var blevet hjemmegående.”

“Vi flyttede rundt i det meste af verden. Hver gang vi kom til et nyt land, gjorde jeg mig umage med at skabe et smukt hjem. Jeg elskede at indrette, holde hjemmet skinnende rent og sørge for pressefolder i tøjet. Jeg har aldrig forstået, hvorfor mange nedgør hjem­me­gående. Når jeg har fortalt om mit arbej­­de, har det tit lydt: ‘Nå, så du har ikke noget arbejde’.

Jeg brød mig især ikke om arrangementer i forretningsverdenen, hvor jeg blev sat sammen med ‘jakkedamerne’, som jeg kaldte karrierekvinderne i deres blå blazersæt. De begyndte altid samtalen med at spørge: ‘Hvad laver du så?’. Min mand vidste, de gjorde mig forlegen, så en gang vendte han sig om og svarede: ‘Monica er social director’. Det syntes de lød spændende, så den titel brugte jeg fremover.

Vi vendte tilbage til Danmark efter 25 år i udlandet, og jeg fortsatte med at være hjemme­gående. Da børnene flyttede hjemmefra, stod jeg ved en skillevej. Jeg trængte til forandring i mit liv. Efter 34 års ægteskab var min mand og jeg vokset fra hinanden, og jeg endte med at bede om skilsmisse.

Da jeg forlod min mand, vidste jeg ikke, at der var noget, der hed NemID, og jeg kunne heller ikke bruge en computer. Det var megasvært for mig. Selv små, praktiske ting var en udfordring. Jeg fik godt nok et job i en møbelforretning, men det gik ikke. Jeg kunne ikke tælle varerne, jeg skulle pakke ud af en container. Det giver ikke mening for mig at tale om, hvor mange nuller der er i 1.000, på grund af min talblindhed. Jeg mødte op i Dansk Design Museums butik for at søge arbejde, men blev bedt om at sende en mail med mit cv. Det kunne jeg jo ikke. Et job som kassedame var også udelukket, når jeg ikke kan tallene. Det var virkeligt hårdt. For hvem var jeg så?

Men det gav liv til en gammel drøm. Til min 40-års fødselsdag fik jeg et ophold på et boutiquehotel i England. Dengang tænkte jeg med det samme, at sådan et sted ville jeg også have. Det ville jeg være god til. Så jeg fik googlet ‘små hoteller til salg’, og der dukkede flere steder op på Ærø. Her forelskede jeg mig i et skønt, gammelt byhus i Ærøskøbing.”

Det lille hotel på Ærø ­krævede renovering, men Monica kunne se, det ville være perfekt. 

“De fleste i min omgangskreds var skeptiske og troede ikke på, at jeg kunne klare det. Mine børn tænkte mere på det med at flytte fra København. For hvordan havde jeg tænkt mig at holde ud at bo på Ærø, når jeg nu var så glad for storbyen? Flere banker sagde nej til at være med, men jeg nægtede at give op.

Jeg købte det lille hotel i Ærøskøbing og måtte klare mig med de midler, jeg havde, til at få det renoveret. I december 2017 åbnede jeg mit hotel, The Monica, og det blev en succes. Hotel The Monica er blevet præcis, som jeg drømte om. Jeg har brugt lang tid på at håndplukke møbler, kunst, service og ­sengelinned i bedste kvalitet. Jeg har også åbnet en lille butik, hvor man kan købe stilen med hjem. Sidste år fik jeg råd til at ansætte en kok fra en Michelin-restaurant til at kræse om gæsterne.” 

Det er klart, at den slags selvfor­kælelse koster. Men det er turister med meget forskellig baggrund, der besøger hotellet på Ærø. 

“Nogle har spinket og sparet for at bo på mit hotel og få oplevelsen, og det betyder utroligt meget for mig. Som hotelejer på Ærø har jeg mødt de sødeste mennesker, som jeg ellers ikke ville have mødt i min tidligere tilværelse. Jeg har boet i det meste af verden, men her på Ærø og i Ærøskøbing er der højere til loftet og et større, internationalt udsyn, end jeg har mødt før. Jeg er så lykkelig for mit nye liv. Min drivkraft er, at jeg har villet bevise over for mig selv, at jeg kan noget, som jeg ikke troede, jeg kunne, da jeg var yngre.

Jeg har gemt en sms fra en bekendt, som er en højtstående erhvervsmand. Han havde læst en fin anmeldelse i Børsen og skrev: ‘Godt du ikke lyttede til os gamle, konser­vative røvhuller, der ikke troede på dig’. Det gør mig stolt. Jeg troede på mine evner, selv om ingen andre gjorde det.”

Besøg hotellet i Ærøskøbing på Ærø, enten på adressen: 

Hotel The Monica

Brogade, Ærøskøbing

eller på Instagram:

@hotelthemonica

Monica Conradsen (55)

  • har en kæreste og fire voksne børn samt to børnebørn
  • ejer og driver det lille hotel The Monica i Ærøskøbing på Ærø. Før det var hun hjemme­gående i 30 år, og hun har tidligere arbejdet som model for Ford Models.
  • Themonica.dk

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 7. april 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide