Oslo
© iStock

Her får du de allerbedste rejsetips til hyggelige og alsidige Oslo

Oslo er byen til dig, der elsker alt, hvad en storby har at byde på, men samtidig elsker, at naturen er lige om hjørnet

6. august 2017 af Lisbeth Skøelv

Når du rejser, så gør som de lokale! Det er derfor, vi hver måned beder en lokal 40+ kvinde guide dig til alle hemmelighederne i hendes hjemby. Denne gang Oslo, hvor Lisbeth Skøelv (43) har boet i 18 år.

Ifølge Lisbeth er det bedste ved Oslo, “at Oslo trods sin hovedstadsstatus stadig er overskuelig", og så elsker hun, at åbne vidder aldrig er længere væk end et kvarter med t-banen.

Læs med her, hvor du får de bedste lokale tips til hyggelige Oslo.

1. Det her må du se eller prøve

“Et af mine favoritsteder i byen er Vigelandspar­ken, som er verdens største skulpturpark med værker kun udført af den samme kunstner: Gustav Vigeland. Parken er åben døgnet og året rundt, og der er gratis adgang til at betages af de over 200 skulpturer i bronze, granit og smedejern. Den 32 hektar store park er en del af Frognerparken, som også er endestationen for busser og sporvogne, og som ligger mellem bydelene Majorstuen og Frogner.

Om sommeren elsker jeg at tage ud på Oslo­fjorden på bådtur. Den offentlige bådtransport, som du bare indløser en helt almindelig busbillet til, sejler dig omkring flere af de mindre øer ud for Oslo. Her kan du bade og hygge dig på afstand fra storbyens ræs eller bare nyde selve bådturen, som fortsætter rundt og ender ved udgangspunktet, Aker Brygge, efter en time.

Rejser du til Oslo med børn eller historisk interesserede, er Teknisk Museum en evig kilde til læring gennem leg. Museet har mere end 80 prøv selv–installationer og over 25 forskellige temaudstillinger om alt fra teknik til medicin. Entreen er 120 kroner for voksne og 80 kroner for børn.”

Vigeland.museum.no, Kirkeveien 

Ruter.no, bådene afgår fra Aker Brygge 

Tekniskmuseum.no, Kjelsåsveien 143 

2. Her får du hurtigt fyldt shoppenettet

“Er du til norsk design, så kig ind i Paleet shoppingsenter på Karl Johans gate. Her finder du mærkerne By Ti Mo og Aphru og den tre etager store designbutik YME.

De eksklusive modehuse Eger og Steen & Strøm lokker lidt længere nede ad samme gade. I butiksstrøgene omkring Egertorget holder de store, dyre mærker som Michael Kors, Louis Vuitton, Gucci og Mulberry til.

Er du mere til budgetshopping, er der selvfølgelig Zara, Match og Vic, som har butikker i shoppingcentrene Oslo City og Byporten.

Foretrækker du at ose under åben himmel, så tag sporvognen ud til den hyggelige indkøbsgade Bogstadveien i kvarteret Majorstuen. Her finder du små lokale butikker og de mest almindelige kædebutikker, men også svensk prismæssigt tilgængeligt design i form af Cubus og Lindex, som ikke findes i Danmark.

I kunstnerbydelen Grünerløkka er der masser af specialbutikker, som du ikke støder på andre steder i byen. Og tilpas spredt mellem dem skønne cafeer, hvor du kan hvile dine trætte shoppefødder.”

Paleet.no, Karl Johans gate 37 

Egerkarljohan.no, Karl Johans gate 23B 

Steenogstromoslo.no, Nedre Slottsgate 8 

Bogstadveien.no 

3. Her får du en sjov aften

“Panoramavinduer, fantastiske drinks og dejlig fingermad er et godt udgangspunkt for en festlig aften i byen. Det får du alt sammen på den flotte Summit Bar på 21. etage på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Fortsæt til kvarteret Grünerløkka, Oslos mest kunstneriske og hippe bydel, hvor barer og cafeer ligger ganske tæt.

Den nyeste stjerne på Oslos nattehimmel hedder Ling Ling og ligger på Aker Brygge. Konceptet er importeret fra mere eksotiske egne som Mykonos og Marrakech, men i foråret slog den kantonesiske restaurant dørene op i Oslo. Indenfor finder du også en bar og en skjult lounge. Om sommeren serveres udenfor på stedets tagterrasse. Med fænomenal udsigt over havet, naturligvis.”

Radissonblu.com, Summit Bar, Holbergs gate 30 

Lingling.hakkasan.com, Stranden 30 

4. Her bor du virkelig godt

“Drømmer du om at sove som Bill Gates og Rihanna (og Justin Bieber)? Så tjek ind på The Thief på Tjuvholmen. Luksushotellet med 116 værelser og suiter blev forrige år kåret til Nor­deuropas bedste hotel, og spaen er så sent som i år udråbt som Norges bedste. Prisen er derefter. Knap 3.000 kroner for et dobbeltværelse.

Rækker budgettet ikke til overnatning i den kaliber, er Comfort Hotel Xpress Central Station bare 50 meter fra Oslo Centralstation et godt alternativ. Det er her, min søster bor, når hun er i byen. Og hun roser sengene, beliggen­heden og servicen – og ikke mindst prisen på cirka 700 kroner for et dobbeltværelse. Eneste men er, at de ikke serverer morgenmad. I stedet kan du købe en madpakke i receptionen.

Har du den mindste smule hjemve, så book værelse på det danske boutique­hotel Oslo Guldsmeden. Her ligger priserne fra 1.100 kroner pr. nat for et dobbeltværelse.”

Thethief.com, Landgangen 1 

Nordicchoicehotels.no, Fred Olsens gate 11 

Guldsmedenhotels.com, Parkveien 78 

5. Her spiser du fuldstændig fantastisk

“Selv om norske Maemo har fået tre Michelin­ stjerner, vil jeg hellere fremhæve restauranten Arakataka, som også er med i Michelins guide. Her spiser du gourmetmad til en overkomme­lig pris. En femretters menu koster knap 500 kroner. Og så er mad, vin og service ikke til at sætte en finger på.

Thairestauranten Plah har en Michelin­–BiB, som betyder: Et sikkert valg, når du vil have vel­ tillavet mad og gode drinks i flotte omgivelser. Filialen Ahaan på samme adresse serverer autentisk thai street food, som også kan anbefales.

Vil du spise en sen middag på en sommerdag, der er blevet til aften, får du både okay mad og en smuk solnedgang med i købet på havnere­stauranterne Royal Marine og Skur 33. Loungestolene på havnemolen er populære.

Vietnamesiske Xích Lô har i mange år været min foretrukne restaurant i mellemprisniveauet. Jeg plejer at bestille dobbelt op af forretten kyllingesalat med mango og papaya.”

Arakataka.no, Mariboes gate 7B 

Plah.no, Hegdehaugsveien 22 

Royal Marine, Akershusstranda 5 

Skur33.no, Akershusstranda 11 

Xichlo.no, Karl Johans gate 23B 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 77.

Du vil (garanteret) også kunne lide