Ny dokumentarserie om tyskertøserne, DR
© DR

Når man er forelsket i de "forbudte mænd"

Hemmelige forhold, ulykkelig kærlighed og intenst had tog magten over kvindernes liv

13. september 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Forestil dig, at du er vanvittig forelsket i en mand, men at hele din familie, dine venner og alle andre vil vende dig ryggen, hvis du vælger at leve sammen med ham. 

Sådan var hverdagen for de såkaldte tyskerpiger. De danske kvinder, som under besættelsen havde tabt deres hjerte til en tysk mand.

Deres kærlighed var forbudt, og de måtte ikke elske de mænd, som de var forelskede i, for det var lig med landsforrædderi.

Nu bliver historien om tyskerpigerne fortalt i en ny dokumentarserie på DR K. I Min mor var tyskertøs fortæller deres børn de gribende kærlighedshistorier. 

Man tror, at mere end 50.000 kvinder havde et forhold til en tysker under krigen, og det er disse kvinder, som serien handler om.

Den forbudte kærlighed

I det første program møder vi Inge. Hendes mor var dansk, og hendes far var en tysk soldat, der var udstationeret som soldat i Aalborg.

Forældrene bliver så forelskede i hinanden, at faren vælger at desertere for at kunne leve sammen med sin familie. Krigen skiller dem dog ad, men Inge forsøger senere at finde frem til sin far, som var morens store kærlighed.

Et af de andre programmer handler om Birgitte, som også har en dansk mor og en tysk far. Birgitte bliver bortadopteret og vokser op i en modstandsfamilie. Først som voksen finder hun ud af, at hun i virkeligheden kommer fra det miljø, som hun i hele sin opvækst har lært at afsky.

Min mor var tyskertøs sendes på DR K 28. september, 5.oktober, 12. oktober og 19. oktober kl.20.30.

Du vil (garanteret) også kunne lide