Jeg ved det godt! Der findes skræmmende effekter af at fixe tv-serier. Jeg ved alt om at ligge vågen i sengen efter umådeholdne mængder af blåt skærmlys og om at rejse sig stiv i kroppen fra sofaen med en følelse af komplet tidsspilde efter otte afsnit i streg af noget amerikansk, jeg allerede har set mindst en gang.
Hvis du googler ‘det gør serier ved din krop’, finder du en trist samling artikler, der remser op, hvor deprimeret, overvægtig, skyldbetynget og dum du bliver af at se for mange tv-serier.
Men lige nu, hvor landet er delvist lukket, og solen har skinnet mindre end en time i december, føler jeg, at vi alle har brug for en alternativ liste. Den positive du må godt-liste (og spis bare flødeboller til), for der findes gode ting ved tv-serier. Her kommer de syv muntre argumenter for straks at smide dig i sofaen med remoten.
1. Hjerne-pause
Nyhederne er fyldt med smittetal, hverdagen er fyldt med mundbind og afsprittet familieisolation, og det er en helt ny form for julestress, som vi alle kan have brug for en pause fra.
Derfor er det ikke så dumt at tune ind i en ikke corona ramt-verden via Netflix, HBO, Viaplay eller TV 2 Play. Du giver din hjerne noget andet at tænke på, en pause fra dine bekymringer. Ifølge Videnskab.dk kan det være godt for vores hjerner at koble fra med en tv-serie i en stresset hverdag, hvor vi kan have en tendens til tunnelsyn.
2. Tænk tysk
Fra den lidt mere private sfære kan jeg rapportere, at det kan knibe lidt med at få gjort noget ved tysklektierne blandt de børn, der skal den slags. Måske er det noget, du kender? Hos mig er tv-serien Babylon Berlin på Dr.dk og HBO derfor nu på programmet herhjemme som et fælles projekt for teenagere og voksne. For der lærer vi både noget om Weimar-republikken og får tysk i øregangene, og det er sjovere end at sidde og tæske bøjninger af sein og haben. Hvem sagde, at tv-serier kun er fordummende tidsspilde?

3. Et drys glamour
Er der gået hjemmebuks og sutsko i den på dit hjemmekontor? Også på mit! Men pyt. I dit tv-serieunivers finder du alt det glamour, du lige nu mangler i hverdagen. Lad dig forføre af den lækre stil i Peaky Blinders eller det gennemførte univers fra 1950’erne og 1960’erne i Dronninggambit. I fiktionens verdens kan du rejse til en anden tid og et andet sted helt uden smittefare. Det er da optur!
4. Tænk positivt
Dr.dk har under temaet Serieterapi undersøgt, hvordan vi seere reagerer følelsesmæssigt på tv-serier, og noget tyder på, at vi måske skal tænke over, hvilket tv-serie-univers vi vælger?
Hvis du ser et apokalyptisk drama om jordens undergang som den amerikanske The 100 eller et orgie af vold i The Vikings, reagerer din hjerne på det uhyggelige, ubehagelige univers. Mens du omvendt får et skud kemikalier forbundet med kærlighed og venskab, når du sukker lykkeligt i det øjeblik, Ross endelig triller hen over en juicekarton sammen med Rachel i Friends.
Således har denne serie-junkie efter kun to afsnit droppet den nye, roste HBO-serie Your Honor, fordi et univers, der begynder dårligt for så at blive værre, simpelthen er for deprimerende til mit liv lige nu.

5. Kontrol er godt
Når vi bliver hængende til det ene afsnit efter det andet, er det, fordi hvert afsnit af en tv-serie er konstrueret med en cliffhanger til sidst, som er designet til at pirre vores nysgerrighed. Derfor kan det være et effektivt lille trick at stoppe midt i et afsnit, hvis du gerne vil have lidt kontrol over din tv-serie-trang.
Og mens vi er ved de gode råd fra Dr.dks Serieterapi: Drop din streamingtjenestes liste over serier, du skal se, og lav din egen liste med anbefalinger fra venner (eller fra dit favoritmagasin). Der går meget tid med at sidde og scrolle planløst.
6. Sammenhold, du!
Hvad skal vi snakke om, hvis alt ikke skal handle om Covid-19? Vi har ikke været på ferie eksotiske steder, været til spændende teaterforestillinger eller besøgt udstillinger, vi har ikke prøvet nye restauranter eller lært noget nyt på et kursus.
Men vi har set noget i fjerneren, og det kan vi tale om. Det gør jeg i hvert fald på det udetræningshold, der udgør det meste af min sociale kontakt i denne uge. Vi bliver nok aldrig så fælles om fjernsyn, som vi var, dengang JR blev skudt i Dallas, men ret mange af os er fælles om at have set The Queens Gambit (62 millioner husstande, siger Netflix) indenfor den sidste måneds tid, så lidt fælles referencer har vi da stadig.
7. Tv-serier er terapi
Den amerikanske psykoterapeut Browlyn Robertson bruger film og tv-serier positivt i terapi. For eksempel har hun brugt den danske tv-serie The Rain til børn, der har mistet deres forældre. Den danske psykolog Majken Matzau råder stressramte patienter til at se tv-serier for at nå helt til et zombienivau, som er så sløvt, at det bliver svært at rejse sig fra sofaen.
DR har aktuelt fem historier liggende om unge, der har fået ændret deres liv ved hjælp af en tv-serie. Det er da opløftende, at tv-serier kan bruges konstruktivt og terapeutisk, ikke sandt? Så kan du og jeg nok også tåle at se nogle stykker uden at gå helt i frø.
Rigtig god seriejunk!
Kilder: Videnskab.dk, Dr.dk