© PR

Spændingsromaner til dit efterår

Sæt dig til rette med romaner om hævn, bortførelser, grusom misundelse og svære relationer. Vores anmelder har fem gode forslag til læsning i denne måned.

7. oktober 2022 af Caroline Rutter
© PR

1. Hvis du kun skal læse en bog i denne måned

Ann-Hélen Laestadius: Bytte, Alpha Forlag, 440 sider, 300 kr. 

HANDLING: Elsa er ni år. Som same ejer hendes familie i overensstem­melse med deres kultur rener, men de svenske naboer er voldsomt irri­terede over de frit­gående dyr og rent ud racistiske over for det oprindelige folk, de bor sammen med. Da Elsa en dag skal se til sin rensdyrkalv, er hun vidne til, at den bliver brutalt slag­tet af en fremmed. Politiet mener ikke, at de kan gøre noget ved det, som faktisk er systematiske drab på renerne. Men da Elsa bliver voksen, spidser tingene til, og hun øjner mulighed for hævn. 

MAGASINET LIV MENER: Her kan du mentalt forberede dig på vinte­rens komme med en roman dejligt fyldt med sne og kulde. Desuden giver romanen et indblik i en kon­flikt, vi danskere ikke hører særligt meget om. Den mellem de ind­fødte samere og de tilflyttede svenskere. Hovedpersonen er den seje og stærke Elsa, som ikke fin­der sig i noget, og du vil blive helt opslugt af hendes kamp for ret­færdighed, som beskrives levende og indfølende. 


Samtidig bliver du draget ind i samernes kærlighed til deres dyr, irritationen over at blive set som nogle, der har klædt sig ud, når de har deres traditionelle tøj på, de alt for mange selvmord og de mange andre aspekter af at være same. En roman, der giver lyst til at lære mere om dette folk, og samtidig en rigtigt spændende spændingsroman om at være en ufrivillig del af et historisk fjendskab.


© PR

2. Velskrevet spændingsroman 

Sissel-Jo Gazan, Uglens øje, Politikens Forlag, 284 sider, 250 kr.

HANDLING: Præpa­ratet Trimixal er vist nærmest et vidundermiddel mod depression, og opfinderen Tonny soler sig i succesen. Indtil medicinen viser sig at have en dødelig bivirkning. 

MAGASINET LIV MENER: En vel­skrevet roman, der ikke kun dyk­ker ned i nørderi og skærmydsler inden for medicinalindustrien og forskningsverdenen, men som også strækker sig ind i kriminal­genren med en nervepirrende historie om en bortførelse og en strissers rodede privatliv. Og så berører den nogle svære menne­skelige problematikker: Det at være pårørende til en person med depression, det at miste sin livs­partner, og vores angst for, at der sker dem, vi elsker, noget. 


© PR

3. Sommerbog til efterårsdage

Emma Hamberg JE M’APPELLE AGNETA, Aronsen, 395 sider, 270 kr.

HANDLING: Den midaldrende Agneta har et vildt kedeligt liv, men det får en brat ende, da hun spontant beslutter at tage til en fransk landsby for at blive au pair. 

MAGASINET LIV MENER: En virkeligt sød og hyggelig historie om at takke ja, når livet byder en op til dans. Tonen er let, og siderne er fyldt med skægge situationer, når Agneta møder alle landsbyens skæve, men på deres egne måder kloge eksistenser. Når hun nyder lækker fransk mad og får øjnene op for sin egen skønhed, og hun i det hele taget tager alt det ind, der skal til, for at hun kan begynde at elske sit eget liv. En rigtigt dejlig sommerbog til nogle af de grå efterårsdage. 


© PR

4. Grusomt godt fra Kirsten Hamman

Kirsten Hammann Georg-komplekset, Gyldendal, 246 sider, 225 kr.

HANDLING: Georgs forfatterkarriere går ikke så godt længere, og nu er hans kone til hans rædsel i gang med at skrive en debutroman, som er bedre end noget, han nogensinde har præsteret. Han må gøre noget!

MAGASINET LIV MENER: Det be­gynder sort og humoristisk og bliver tiltagende dystert og for­ stemmende, når Georg opsluges af mørket og planlægger at øde­lægge sin kones mesterværk for ikke selv at tabe ansigt. Kirsten Hammann skriver skarpt og skån­selsløst om en mand, hvis eneste mission er at tilfredsstille sit eget ego, en mand, som ikke kan klare at blive slået af sin hustru på sin hjemmebane. Grusomt og godt! 

© PR

5. Lavmælt, intens fortælling

Katie Kitamura, Intime relationer, Alpha Forlag, 225 sider, 250 kr.

HANDLING: En kvinde er netop blevet ansat som tolk ved krigs­forbryderdomstolen i Haag og kastes ud i en myriade af rela­tioner til nye mennesker: Kære­ster, kollegaer, krigsforbrydere. 

MAGASINER LIV MENER: En lavmælt, men intens historie om en kvinde med et usædvanligt og udfor­drende arbejde. Ud over en dejlig, men besværlig mand og nye ven­skaber i det nye land fylder det nye job alt for kvinden. Især den uønskede relation, kvinden får til en højtstående krigsforbryder, som er tiltalt. For hvordan hånd­terer man, at en person, man afskyr, begynder at se en som en allieret og fortrolig? Spændende spørgsmål og tanker og meget læseværdig.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i september, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide