Kvinde ligger i græsset og læser en bog
© Getty Images

På jagt efter god forårslæsning? Her er 5 romaner, du bør kende

Foråret har officielt meldt sin ankomst, og det indbyder i den grad til masser af god læsning. Vi anbefaler blandt andet en historisk roman, og en som kan få dig til at grine!

2. marts 2019 af Caroline Rutter

Boganmelderen

Caroline er Magasinet Livs boganmelder, cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst!

Vær god ved dyrene roman
© Gladiator

1. Vær god ved dyrene

Handling: Karen skal skilles fra sin mand, Annas far. Derfor skal barnet Anna lære at være en uge hos hver forælder. Og voksne Karen skal lære at undvære sit barn hver anden uge. Og hvordan håndterer man egentlig det? Med smerte og sorg og voldsomme skyldfølelser og indkøb af en skilsmissetaske med plads til alt barnets tøj. Hver anden uge er tabet totalt, og børneværelset tomt. Det hjælper heller ikke at være tvunget til at holde jul med en mor, der ingen forståelse har for Karens følelser og den balancegang, hun bliver nødt til at gå i forhold til eksen. 

Magasinet Liv mener: En roman, du nok skal vente nogle måneder med at læse, hvis du er nyskilt, for den sætter en stor fed tommelfinger på alle de mentale blå skilsmissemærker: I ring-kørende mor-tanker om samvær, fravær, ‘hvad gjorde vi galt dengang?’, og ‘hvad gør vi galt nu?’. 

Karen kæmper med sin sorg over det tabte familieliv og det nye delebarn og skal nu tage imod alle sin mors giftpile alene – uden at kunne grine af dem sammen med sin mand. Samtidig gruer hun for julen, hvor ensomheden og den akavede stemning vil runge i hende og hendes mor. En trist roman om alt det, man mister, når man ikke formår at holde sammen på ‘os’. Og om, hvad man trods alt kan tvinge sig selv og sine hjerneceller til at udrette, når man skal.

Til dig, der... kan klare en sort roman om de livsvilkår, vi skaber for os selv og vores børn.

Magasinet Liv giver Vær god ved dyrene seks ud af seks stjerner. 

Af Monica Isakstuen, Gladiator, 208 sider, 250 kroner hos Saxo.com

Sommerfugl roman
© Bibelselskabet

2. Sommerfugl 

Handling: Året er 1494. I Norge gifter rige 15-årige Ingerd sig med en meget ældre mand. Men Nils er faktisk en fin fyr, der synes, Ingerd er vidunderlig, og ægteskabet er glædes- og kærlighedsfyldt. Sammen får de fem døtre og et meget begivenhedsrigt liv fyldt med kulørte personligheder.

Magasinet Liv mener: En storladen, detaljeret, passioneret, meget Hellebergsk roman om en stærk kvinde, der får det bedste ud af livet. Ingerds forældre er meget ambitiøse på hendes vegne, for hun er enearving og skal giftes godt. Selv er hun menneskeklog og lærer at tage svære beslutninger. Også som vidne til store politiske begivenheder i reformationstidens Skandinavien. Om kærlighed, sex, svære fødsler, fester, gode venskaber og død.

Til dig, der... elsker en god historisk roman.

Magasinet Liv giver Sommerfugl fire ud af seks stjerner.

Af Maria Helleberg, Bibelselskabet, 568 sider, 300 kroner hos Bog&idé.

Udkanten bog
© Rosinante

3. Udkanten 

Handling: Forestil dig en idyllisk landsby fuld af gamle rønner og gemytlige typer. Det er her, du vil kunne leve det gode liv med din partner og baby, ikke? Lykkeligt til jeres dages ende. Forkert! Velkommen til Unterleuten, hvor intriger, gammelt nag, mistro og uforudsigelig ondskab huserer. Det ved du bare ikke, før du flytter ind...

Magasinet Liv mener: En fortælling, der vil få dig til at tænke: Hvad ville jeg gøre, hvis det var mig? Samtidig kommer den godt ind i hovederne på alle de knarvorne, underlige og onde typer, så de ikke længere fremstår sådan, men bare bliver til mennesker, der handler ud fra deres egen logik. Et fint billede af alle de besværligheder, der skabes, når mennesker bor tæt sammen, men ikke kan læse hinandens tanker.

Til dig, der... tør kigge med helt ind under menneskets hylster.

Magasinet Liv giver Udkanten fem ud af seks stjerner.

Af Juli Zeh, Rosinante, 576 sider, 330 kroner hos Saxo.com

Min kæreste elskling bog
© Politikens Forlag | Hr. Ferdinand

4. Min kæreste elskling 

Handling: 14-årige Turtle bor i skoven med sin far, hvor de lever et liv på farens præmisser. Vanrøgt, misbrug og en konstant knude i maven er en del af hendes hverdag. En dag møder Turtle Jacob og ser, at livet kan være anderledes, men faren vil ikke give slip.

Magasinet Liv mener: En voldsom roman med en ufatteligt stærk, ung heltinde, der bliver sat til at håndtere skydevåben af sin far og spiser rå æg til morgenmad og aldrig mærker glæde og kærlighed, ikke engang til sig selv. En velskrevet, men hård bog om det tæppe af normalitet, faren har hængt over deres vanvittige tilværelse. Ifølge ham er det alle de andre, der er idioter. Fra Turtle vrister sig fri, og helvede bryder løs, vender du siderne åndeløst, for man vil så gerne, at Turtle bliver sin egen.

Til dig, der... vil gribes af en piges kamp mod alle odds.

Magasinet Liv giver Min kæreste elskling fire ud af seks stjerner. 

Af Gabriel Tallent, Hr. Ferdinand, 409 sider, 300 kroner hos Saxo.com 

Den hundred og et-årige, der tænkte, at han tænkte for meget roman
© Modtryk

5. Den hundred og et-årige, der tænkte, at han tænkte for meget 

Handling: I Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt endte den gamle gubbe Allan Karlsson og hans nye ven Julius på Bali. Her begynder fortsættelsen, kun for hurtigt at rejse videre over Nordkorea og USA med uran i lommerne og igennem de totalt uforudsigelige situationer, Jonas Jonasson mestrer til perfektion.

Magasinet Liv mener: Hvis du vil ind i hovedet på Donald Trump og Kim Jong-un og er til romaner, hvor det går over stok og sten i vilde hårnålesving, hvor du aldrig ved, hvad der venter om hjørnet, så hop ombord i luftballonen. Verdens mest charmerende, røverhistorie-opfindende hovedperson står for underholdningen.

Til dig, der... trænger til at grine i en verden med atomvåben og hysteriske magthavere.

Magasinet Liv giver Den hundred og et-årige, der tænkte, at han tænkte for meget fire ud af seks stjerner. 

Af Jonas Jonasson, Modtryk, 377 sider, 300 kroner hos Saxo.com 


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 2

Du vil (garanteret) også kunne lide