Kvinde sidder i sofa med tæppe og bog
Læser du også helst krimier i dagslys?© Getty Images

Magasinet Liv anbefaler de bedste krimier fra 2020 og 2021

Bliv inspireret af vores anmelder, Caroline Rutters, absolutte krimi-favoritter udgivet indenfor det sidste år.

17. februar 2021 af Louise Thorsted
Krimi i thrillerklassen Kongeriget af Jo Nesbø
Kongeriget af Jo Nesbø.© Forlaget Modtryk

1. Kongeriget af Jo Nesbø

Handling: Da Carl kommer hjem til sin barndoms bygd, stor i slaget med drømme om at skabe et luksushotel, er både indbyggerne og storebror Roy noget forbeholdne, de har jo ikke set ham i årtier. Men ingen kan sige nej til Carl, selv om de nok burde ...

Derfor skal du læse Jo Nesbøs thriller: En barsk og overraskende historie om to brødre, der ikke, hvor meget de end prøver, kan vriste sig fri af den grusomme barndom, der mosler på for at træffe deres valg for dem resten af livet: Storebror Roy, for hvem svaret på alt er at slå på tæven, og lillebror Carl, der har lært at charmere alle og aflede dem fra, at toget kører mod afgrunden. Først og sidst handler det om en storebrors besættelse af at beskytte den lillebror, han føler sig så ansvarlig for. Men kan han beskytte brødrene mod den største trussel – dem selv?

Til dig, der … elsker familiefortællinger garneret med mord.

Kongeriget af Jo Nesbø får 5 ud af 6 stjerner. 

Modtryk, 525 sider, 200 kr.

Den tavse patient af Alex Michaelides
Thrilleren Den tavse patient af Alex Michaelides.© Hr. Ferdinand

2. Den tavse patient af Alex Michaelides

Handling: Kan Theo, den nye psykolog på sikringsanstalten, få kunstmaleren Alicia til at tale, selv om hun har været tavs, siden hun brutalt slog sin søde mand ihjel og forsøgte at begå selvmord? Han er i hvert fald meget opsat på det og kontakter, stik mod alle regler, hendes familie og netværk i forsøget på at finde svaret på det store spørgsmål: Hvorfor?

Derfor skal du læse Alex Michaelides' spændingsroman: Vanvittig god og seriøst overraskende spændingsroman. Det starter stille og roligt: Du bliver taget ved hånden og ledt gennem en velskrevet og spændende labyrint, der gradvist får dig til at længes mere og mere efter at finde ind til sandheden. Et nyt vidne her og en ny sidehistorie der – og lige pludselig bliver du trukket en fuldstændig anden vej i hæsblæsende fart, så du totalt mister pusten. Kan ikke anbefales nok til dig, der elsker uforudsigelige historier og måske også har et blødt punkt for psykologi og hemmeligheder.

Til dig, der … ikke gider kunne gætte slutningen.

Den tavse patient af Alex Michaelides får 5 ud af 6 stjerner. 

Hr. Ferdinand, 368 sider, 250 kr.

 Krimien Fejltrin af Maria Adolfsson
Fejltrin af Maria Adolfsson.© People’s Press

3. Fejltrin af Maria Adolfsson

Handling: Kriminalassistent Karen Eiken Hornby kører en tidlig morgen, tømmermandsramt hjem. Ser en kvindelig bekendt, der har morgenbadet. Sover rusen ud. Og vågner til beskeden om, at kvinden er blevet myrdet. Den myrdede er ekskone til Karens chef, som Karen ikke kan snuppe, men alligevel kom til at have sex med, og han bliver selv mistænkt. Karen sættes i spidsen for opklaringsprocessen, men det er ikke nemt at opklare et mord i et øsamfund, hvor gammel nag lurer under den smukke naturoverflade.

Derfor skal du læse Maria Adolfssons krimi: Rasende velskrevet krimi, der finder sted på øgruppen Doggerland i Nordsøen, som blev oversvømmet for tusinder af år siden. Men nu har Adolfsson rejst det fra havvandet og befolket det med hårdføre, skønne øboere. 

Karen Hornby er en vidunderlig hovedperson med meget menneskelige fejl, der er masser af skeletter i skabene, vildspor og til sidst en overraskelse. Men det bedste er Adolfssons åbenlyse glæde ved at (gen)opfinde Doggerland. Hvem har den hårde, smukke natur tiltrukket af tilflyttere, og hvad har den gjort ved de mennesker, der er opvokset her? Du vil mærke den skarpe, salte luft i ansigtet, se skumsprøjtet over klipperne og smage den lokale øl på værtshuset sammen med Karen.

Til dig, der … gerne vil et helt nyt sted hen.

Fejltrin af Maria Adolfsson får 5 ud af 6 stjerner.

People’s Press, 484 sider, 250 kr.

Geiger af Gustaf Skördeman
Geiger af Gustaf Skördeman.© Hr. Ferdinand

4. Geiger af Gustaf Skördeman

Handling: Mormor Angeta får en opringning på sin gamle fastnettelefon. En stemme siger: "Geiger". Ikke andet. Hun finder en pistol frem, skyder sin kendte tv-mand – og flygter. Politikvinden Sara arbejder til dagligt blandt storbyens prostituerede, men hun har en personlig interesse i at finde den, der myrdede alle svenskeres hygge-tv-onkel og bortførte hans kone. Sara er nemlig som datter til parrets rengøringskone praktisk taget vokset op i deres hjem. Men som sandheden åbenbarer sig, må Sara se en masse hemmeligheder fra fortiden i øjnene.

Derfor skal du læse Gustaf Skördemans spionthriller: Man kan godt mærke, at Skörderman er manuskriptforfatter, for scenerne springer simpelthen ud af siderne. Om det så er beskrivelsen af Agnetas målrettede flugt i forklædning gennem Sverige mod den næste, der skal likvideres, eller Saras harmdirrende jagt på kvalmefremkaldende perverse mænd. 

Samtidig er der storpolitik for alle pengene i ægte spionspændingsstil med østblok og vestblok og store planer om verdensherredømme. Og midt i det hele løber en masse mennesker af kød og blod rundt og prøver at gøre en reel forskel. Speederen er trykket i bund i denne fremragende, neglebidende spionhistorie.

Til dig, der … længe har sukket efter en god spionfortælling.

Geiger af Gustaf Skördeman får 5 ud af 6 stjerner.

Hr. Ferdinand, 428 sider, 250 kr.

Hyggekrimien Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue
Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue.© Lindhardt og Ringhof

5. Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue

Handling: En genbrugsbutik i Nykøbing Sj. Flere af de ældre frivillige dør lige efter hinanden. Et tilfælde? Det tror deres kollega, efterlønner Anne-Maj Mortensen ikke, og hun går i gang med at opklare sagen – mens hun stadig tager sig tid til at lave sin sædvanlige gode mad og pusle om datteren og barnebarnet!

Derfor skal du læse Anna Grues krimi: Mangler du en krimi, du kan gå og lytte til, mens du ordner haven? En uden blod og psykopater – hvor du ikke bekymrer dig om hovedpersonens liv, men går og klukker og ryster på hovedet med hende, har fint overblik over persongalleriet, og hvor der alligevel ikke gås på kompromis med kvaliteten af selve mysteriet? Så er Grues nye serie dit perfekte match! Anne-Maj er et skønt bekendtskab, og handling og dialog flyder bare, som det skal.

Til dig, der … synes, krimier generelt er for blodige.

Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue får 4 ud af 6 stjerner.

Lindhardt & Ringhof, 304 sider, 250 kr.

En Maria Wern-krimi: Alle kan se dig af Anna Jansson
Alle kan se dig af Anna Jansson.© Peoples’s Press

6. Alle kan se dig af Anna Jansson

Handling: Ældre mennesker bliver slået ihjel i samme by. En gymnasieelev bliver afpresset og forsvinder om bord på en færge. Kriminalassistent Maria Wern er på sagen, og det hele viser sig selvfølgelig at hænge sammen og både have tråde til fortiden og være et produkt af nutidens besættelse med at filme alt og lægge det på de sociale medier.

Derfor skal du læse Anna Janssons krimi: En god krimi fra en ferm skribent på den anden side af Sundet. Hovedpersonen er en sej og ambitiøs karrierekvinde, der brænder for sit arbejde og har en mand, der gerne ville se bare lidt mere til hende. Plottet bredes fint ud, så den kvikke læser vil begynde at fornemme mønsteret. God til en dag, hvor det alligevel regner for meget til at gå ud. Du kommer dog nok til at stå op og trække gardinerne for i løbet af læsningen ...

Til dig, der … elsker at være på Instagram.

Alle kan se dig af Anna Jansson får 4 ud af 6 stjerner. 

People’s Press, 287 sider, 150 kr.

En Adam Fawley-krimi: Familiens synder af Cara Hunter
Familiens synder af Cara Hunter.© Gads Forlag

7. Familiens synder af Cara Hunter

Handling: Otteårige Daisy forsvinder sporløst fra en familiefest, men det viser sig snart at blive en vanskelig opgave at finde ud af, hvem der har bortført hende. For var det overhovedet Daisy, der blev bortført – og hvis ikke: Hvor er hun så?

Derfor skal du læse Cara Hunters krimi: Vil alle forældre deres børns bedste? Det er i hvert fald en kun på overfladen velfungerende familie i den engelske by Oxford, kriminalinspektør Fawley skal hjælpe med at finde den forsvundne datter: Forældrene har deres egne dagsordener, børnene mistrives åbenlyst og føler sig uelskede, og der er overhovedet ikke hverken styr på eller interesse for, hvem de plejer omgang med. Kan Fawley løse bortførelsessagen, mens han kæmper mod sine egne dæmoner og savnet af sit eget barn? Læseværdig krimi med en slutning, der vil overraske dig.

Til dig, der … vil gætte med.

Familiens synder af Cara Hunter får 4 ud af 6 stjerner.

HarperCollins, 400 sider, 250 kr.

Romantisk thriller: Mørkt bedrag af Colleen Hoover
Mørkt bedrag af Colleen Hoover.

8. Mørkt bedrag af Colleen Hoover

Handling: Lowen flytter ind i bestsellerforfatteren Verity Crawfords hus for at færdiggøre en bogserie, Verity var i gang med, da hun var i en bilulykke og blev hjerneskadet. Lowen falder over et ufærdigt manuskript, som fortæller hele Veritys ufortalte, uhyrlige historie, og samtidig forelsker hun sig i Veritys mand.

Derfor skal du læse Colleen Hoovers thriller: En rigtig god thriller med masser af krybende uhygge og en del saftige sexscener, der giver et fint afbræk fra døde børn og stirrende øjne. Efterhånden som historien skrider frem, læser Lowen sig ind på Veritys sande natur, og hårene rejser sig på hendes arme, som de også vil gøre på dine: Hvorfor døde Veritys tvillingedøtre kort efter hinanden? Og er hun overhovedet så hjerneskadet og immobil, som alle tror? En god thriller til en lang, grå søndag.

Til dig, der … bare trænger til en fed pageturner.

Mørkt bedrag af Colleen Hoover får 4 ud af 6 stjerner. 

Lindhardt & Ringhof, 352 sider, 250 kr.

Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord
Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord.© Gyldendal

9. Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord

Handling: Esther er flygtet fra sin voldelige mand og flytter på kvindehjem. David er en privatdetektiv med en trist hemmelighed, og han får til opgave at finde Esther – og genkender hende som sin eks. Kan de finde en vej ud af mørket sammen? Eller kommer Esthers psykopatiske eksmand først?

Derfor skal du læse Lisa Holmfjords thriller: En forstemmende historie om, hvor svært det er at komme væk fra noget, der åbenlyst er dårligt for en, fordi man bare så gerne vil elskes og høre til et sted. Før der går fuld thriller i den, er der både realistiske beskrivelser af det kvindehjem, som beboerne er meget splittede over at bo på, og af det opslidende forløb efter en voldtægt. Men bogen handler mest af alt om virkelig dårlige parforhold og de mekanismer, der gør, at mænd kan blive ved med at mishandle deres kærester.

Til dig, der … kan klare en hård omgang.

Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord får 4 ud af 6 stjerner. 

Gyldendal, 352 sider, 250 kr.

Mørket af Ragnar Jónasson
Mørket af Ragnar Jónasson.© Gads Forlag

10. Mørket af Ragnar Jónasson

Handling: Hulda er politiefterforsker i Island og skal til at gå på pension, da hun tager en henlagt sag om en ung, druknet asylsøger og selv begynder at komme ud, hvor hun ikke kan bunde, for ondskaben lurer overalt.

Derfor skal du læse Ragnar Jónassons iskolde krimi : En dyster krimi om værdien af menneskeliv. Seje Hulda har gået så grueligt meget igennem, og man under hende virkelig udsigten til lidt fred og ro og en sød kæreste, hun kan drikke vin på terrassen med i sit livs efterår. Men først er der selvfølgelig lige et mord på en ung, uskyldig kvinde, der skal opklares, og det viser sig at være ret svært, for der står både uduelige kolleger, ligeglade embedsmænd og direkte onde mennesker med morderiske intentioner i vejen. En spændende krimi fra smukke Island – første del af ny serie, som går baglæns gennem Huldas liv og karriere som efterforsker.

Til dig, der … gerne vil læse en virkelig mørk krimi.

Mørket af Ragnar Jónasson får 4 ud af 6 stjerner. 

Gads Forlag, 323 sider, 250 kr.

Krimithriller: Rivalen af B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown og Sophie Hannah
Rivalen af B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown og Sophie Hannah.© Gads Forlag

11. Rivalen af B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown og Sophie Hannah

Handling: Fire teenagepiger, der slikker sårene efter en grim mobbehistorie på en dramaskole i London får grundigt rystet op i deres vennegruppe, da en ny pige starter på skolen, og nogen begynder at sende anonyme trusler frem mod årets store musical, hvor kun én kan have hovedrollen.

Derfor skal du læse thrilleren Rivalen: En rigtig spændende thriller, der stiger i intensitet for hvert kapitel. Her er realistiske beskrivelser af intrigante, omsorgsfulde, grove, kærlige, manipulerende, følelsesfulde piger. Og af deres mødre, der ingen midler skyr for at sikre, at netop deres datter får den store rolle i årets teaterforestilling. 

Det handler om ambitioner, venskaber, egoisme og sårbarhed og er faktisk et stærkt portræt af, hvordan mobning opstår og kan få lov til at foregå. Og netop som du tror, at det hele er opklaret, tager det en drejning, der gør, at du får et helt andet syn på begivenhederne.

Til dig, der … elsker et teenagedrama.

Rivalen af B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown og Sophie Hannah får 4 ud af 6 stjerner. 

Gads Forlag, 350 sider, 250 kr.

Du vil (garanteret) også kunne lide