© Lindhardt og Ringhof

Hvis du kun skal læse ÉN bog: Folkets skønhed

Livet set gennem familiens øjne - Marie har fået en særlig farve øjne, der gives videre fra generation til generation. Men det er ikke det eneste, der går i arv

22. august 2016 af Caroline Rutter

Folkets skønhed

ROMAN

af Merete Pryds Helle

Lindhardt og Ringhof, 429 sider, 300 kr.

Handling: Marie vokser op under fattige kår på Langeland. De små sover i skuffer, tæsk videregives fra de voksne og store børn, og der er straf for at være blødsøden over for de små væsner, der ikke skal få nykker! Som voksen tager Marie til København med sin Otto, men den hårde barndom er ikke sådan at løbe fra, og det er hårdt at være kvinde i et samfund, hvor manden er herren, og hvor ens egne behov og følelser skal tilsidesættes fuldstændigt, mens man smiler, smiler, smiler.

Magasinet Liv mener: Et stykke af danmarkshistorien set gennem et par klare pigeøjne og samtidig en hjerteblødende skildring af, hvordan du bærer din slægt og din opvækst med dig, og hvordan den gør dig til den, du er – og at der simpelthen skal samfundsomstyrtende forandringer til for at ændre på dette. Merete Pryds Helle viser nemlig også på fineste vis, hvorfor ungdomsoprøret var så nødvendigt. Med Maries og Ottos baggrund in mente er det ikke svært at forstå, hvorfor de rebelske børn og nye tiders ideer om at opdrage uden at slå er så svært for dem at håndtere – selv om de er kommet så langt, at de bor i et lækkert rækkehus og har en hvid sofa, børnene ikke må sidde i ... Beskrivelsen af den gradvise forråelse af de bløde børnesjæle og af, hvordan vi kun kan gøre og videregive det, vi har lært hjemmefra, vil brænde i dig længe efter.

Til dig, der ... elsker at begrave dig i en familiesaga. 

Magasinet Liv giver den 5 ud af 6 stjerner

Du vil (garanteret) også kunne lide