Moden kvinde sidder i sofaen og læser
Smæk benene op og læs en bog på din fridag.© Getty Images

En ekstra bog til en ekstra fridag

Måske har du allerede læst dig gennem bunken på sengebordet, måske trænger du bare til noget nyt. En ny slags bog, et andet perspektiv? Det kommer her! Magasinet Livs boganmelder giver dig 6 bøger, som er alt andet end romaner

12. april 2020 af Caroline Rutter

Boganmelderen

Caroline Rutter er Magasinet Livs boganmelder, cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst!

Store børn bog
© Saxo.com | Gyldendal

1. Store børn af Elisabeth Gjerulff Nielsen

Handling: Den dygtige sanger fortæller om sin barndom i en børneflok på fire, der (også) som voksne har det svært sammen. Afsættet er forældrenes næsten samtidige begravelser, som kun skaber flere konflikter og mere afstand mellem de to brødre og to søstre. 

Trods lillesøster Elisabeths heftige ønske om dybe samtaler og nære relationer forbliver de fire søskende fjerne for hinanden. Bogen er hendes forsøg på at finde ud af hvorfor.

Magasinet Liv mener: Hvis du også har et blødt punkt for fortællinger, du nærmest kan smage, føle og se, så er Elisabeths smukke, detaljerede erindringer den næste, du skal læse. 

Et indblik i en familie, hvor man ikke rigtigt finder hinandens hænder og blikke trods de bedste intentioner. Nogle vil holde et forstørrelsesglas hen over barndommen, mens andre hellere vil køre lidt mere på overfladen.

Nogle vil blive og hoppe i elastik, mens andre vil løbe videre. Nogle vil bare hinanden mere end andre. Intet af det er rigtigt eller forkert, men forskellighederne er årsag til stor frustration især for hende, som står alene tilbage med sit forstørrelsesglas.

Elisabeth skriver utroligt fint om de små fysiske og mentale indtryk, som mange af os kan huske fra vores barndom, men først og sidst om, hvor svært det kan være at have søskende. Følelsesladet, observant og farverig beskrivelse af et liv i en familie.

Til dig, der... er fascineret af andres barndom.

Antal sider: 264

Magasinet Liv giver Store børn fem ud af seks stjerner.

Store børn, Elisabeth Gjerulff Nielsen, Gyldendal

Det tænker vi på inden vi falder i søvn bog
© Magasin | Forlaget Memoris

2. Det tænker vi på inden vi falder i søvn af Rasmus Barud Thomsen

Handling: 26 små interviews med kendte danskere, der har gode grunde til at stirre ud i mørket, før søvnen indfinder sig. Stress, bekymringer og traumatiske oplevelser forstyrrer, og de fortæller, hvad de så gør for at falde i søvn.

Magasinet Liv mener: En ny indgangsvinkel til et velkendt tema. Reporter Puk Damsgaard, iværksætter Anna Thygesen, drabschef Charlotte Skovby og mange flere fortæller meget personligt om, hvordan de tackler nattens tankemylder.

Det er tankevækkende, hvor individuelt det er, hvad der virker. Ikke en egentlig selvhjælpsbog, men ideel til natbordet.

Til dig, der... bruger meget energi på det der med søvn. Især når du ikke kan sove.

Antal sider: 204 

Magasinet Liv giver Det tænker vi på inden vi falder i søvn fire ud af seks stjerner.

Det tænker vi på inden vi falder i søvn, Rasmus Barud Thomsen, Forlaget Memoris

Dødfunden bog
© Arnold Busck | Harper Collins

3. Dødfunden af Gretelise Holm

Handling: Elinor, der forsker i højreekstreme miljøer, findes død i sin seng. Umiddelbart er der ikke nogen mistænkelige forhold, men trods selvmordsbrevet er noget alligevel lidt uldent, så hvem kunne have en fordel af, at hun døde?

Magasinet Liv mener: Rigtig krimispændende uden at være bestialsk og blodig. Personerne rundt om Elinor fortæller deres egne historier, og vi får et indblik i Elinor og hints om, hvem der kan have noget at skjule. 

Derudover er der mange fine tanker om ægteskab og livsvalg og om, hvor godt vi kender vores partner, og indblik i Elinors voksne børns problematikker.

En anderledes, uforudsigelig og overraskende pageturner.

Til dig, der... vil have spænding uden splat.

Antal sider: 256 

Magasinet Liv giver Dødfunden fem ud af seks stjerner.

Dødfunden, Gretelise Holm, Harper Collins

Gode kasser bog af Ditte Hansen og Louise Mieritz
© Bog&idé | Gyldendal

4. Gode kasser af Ditte Hansen og Louise Mieritz

Handling: Det er mange kvinders erfaring, at der er to kasser, vi puttes i, nemlig: ‘Slut’ og snerpe. Så dem undersøger Hansen og Mieritz med hjælp fra de karakterer, du kender fra deres egen populære tv-serie og film.

Magasinet Liv mener: Ditte og Louise i bogform fungerer! Den er underholdende og lettilgængelig ikke mindst på grund af de fine tegninger. Indholdet er faktisk ganske alvorligt og vil vække din indre feminist. Men bogen er også sjov, hvis du er til deres humor. 

Er du en af dem, der synes, de to kvinder larmer for meget og viser for meget krop, så læs den alligevel, og tænk over, hvorfor du mon synes, de er for meget?

Til dig, der... allerhelst indtager ny viden med et grin.

Antal sider: 216

Magasinet Liv giver Gode kasser fem ud af seks stjerner.

Gode Kasser, Ditte Hansen og Louise Mieritz, Gyldendal

Bag facaden af Alafair Burke
© Saxo.com | Gads Forlag

5. Bag facaden af Alafair Burke

Handling: Angelas mand, professoren Jason, beskyldes af flere kvinder for krænkelser. Angela ved ikke, hvad hun skal tro, og sætter først alt ind på at miskreditere kvinderne, men kommer så i tvivl.

Magasinet Liv mener: Rigtig spændende twisty-turny historie, hvor det er svært at lure, hvem der fortæller sandheden, hvad de skjulte dagsordener er, og hvad der er halve sandheder. 

Angela er til at begynde med en lidt småkedelig husmortype, præcis som hun helst vil være det, men omstændighederne tvinger hende til at finde sin indre styrke frem og til at konfrontere det mørke, hun ellers har holdt skjult i mange år.

Til dig, der... helst vil gætte med helt til det sidste.

Antal sider: 360

Magasinet Liv giver Bag facaden fire ud af seks stjerner.

Bag facaden, Alafair Burke, Gads Forlag 

En hun-djævels død bog af Fay Weldon
© Arnold Busck | Harper Collins

6. En hun-djævels død af Fay Weldon

Handling: Hun-djævlen vandt over sin svigefulde mand og hans irriterende perfekte elskerinde i den første bog, men mange år er gået, og hun-djævlen savner sin datter og er ikke helt komfortabel med den nye feminisme og 2010’ernes kønsdagsordener.

Magasinet Liv mener: Kender du originalen (eller filmen), er det sjovt at læse, hvad der er blevet af persongalleriet her over 30 år efter. De voksne er blevet gamle, nogle er døende. Børnene har selv fået børn, og børnebørnene er famlende teenagere. 

Fay Weldon giver den gas med finurlighederne også i to’eren, så sæt dig til rette med begge bøger, og lad dig overraske.

Til dig, der... elskede Fay Weldon, da hun var på sit højeste.

Antal sider: 352

Magasinet Liv giver En hun-djævels død fire ud af seks stjerner. 

En hun-djævels død, Fay Weldon, Harper Collins

Boganmeldelserne er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 12. december 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide