Kvinde læser bog i en sofa
© Getty Images | Gutkind | Lindhardt og Ringhof | Politikens Forlag

Disse 5 nye bøger skal du læse lige nu

Kærlige og kritiske blikke på børns tilblivelser, komplicerede familierelationer og et iskoldt morddrama. Det er bare noget af det, du kan glæde dig til at læse om i disse bøger, som vores anmelder anbefaler.

18. marts 2022 af Caroline Rutter
Omsorg bogomslag
Omsorg af Claire Keegan.© Gutkind

1. Omsorg af Claire Keegan

Kortroman

Gutkind, 96 sider, 130 kr.

Handling: En lille pige fra en fattig familie med mange børn kommer i pleje på landet hos et ældre, barnløst par. Her møder hun omtanke og omsorg, hemmeligheder og naboers ondsindede sladder – og får et nyt blik på verden.

Magasinet Liv mener: En virkelig smuk og kompakt fortælling fra Irland om voksne og deres mærkelige måder at være i verden på set fra et barns perspektiv.

Glæden ved det nye liv med tryghed og omsorg blandes med det svære ved pludselig at se den tilværelse, hun før tog for givet, udefra, kritisk. Og det ultimativt illoyale – at blive i tvivl om, hvor man hører til og helst vil være. Lille bog med stor gennemslagskraft.

Til dig, der … vil se det fra barnets synspunkt.

Magasinet Liv giver Omsorg 5 ud af 6 stjerner.

Dagbogens hemmelighed af Frida Skybäck
Dagbogens hemmelighed af Frida Skybäck.© Cicero

2. Dagbogens hemmelighed af Frida Skybäck

Roman

Cicero, 320 sider, 250 kr.

Handling: Rebecka rydder op i sin mormors hus og finder en gammel dagbog, som måske kan hjælpe Rebecka og hendes mor og mormor med at finde sammen igen.

Magasinet Liv mener: Andenverdenskrigsroman, der fortæller om tre generationer af kvinder, som har problemer med at få et varmt forhold til hinanden. Fortidshistorien er passioneret i sin skildring af ung kærlighed og livet sat på spil for idealer. 

Nutidshistorien skildrer kærligt Rebecka og hendes manglende evne til at leve i overensstemmelse med sine følelser og vejen hen mod et mere autentisk liv og den ægte kærlighed. Hyggelig og ukompliceret.

Til dig, der … elsker at dykke ned i familierelationer.

Magasinet Liv giver Dagbogens hemmelighed 4 ud af 6 stjerner.

Vittu af Iben Mondrup
Vittu af Iben Mondrup.© Politikens Forlag

3. Vittu af Iben Mondrup

Roman

Politikens Forlag, 336 sider, 250 kr.

Handling: Vitus er en grønlandsk dreng, der bliver adopteret af et velhavende dansk par. Vitus og hans adoptivmor bliver meget tætte, og efterhånden som han bliver større, bliver deres forhold mere og mere kompliceret.

Magasinet Liv mener: Hjerteskærende ‘lillebrorbog’ til den helt forfærdelige og vidunderligt fortalte Tabita, som skildrer livet for Vitus’ storesøster i en anden dansk familie. Vittu er også en fantastisk skildring om at blive revet væk og vokse op i en anden kultur end den, hvor man dybt nede føler, at man hører til. Følg op med Mondrups podcast Rejsen til det røde hus med samme tema. Den er også uforglemmelig.

Til dig, der … kan holde til at læse om børn, der har det svært.

Magasinet Liv giver Vittu 5 ud af 6 stjerner.

Vi troede vi skulle af Marie Hougaard
Vi troede vi skulle af Marie Hougaard.© Lindhardt og Ringhof

4. Vi troede vi skulle af Marie Hougaard

Roman

Lindhardt og Ringhof, 288 sider, 250 kr.

Handling: Hannah og Johan vil gerne have et barn. De har alderen, de er begge skruk, alle omkring dem har småbørn. Men selv om de boller under ægløsning, sker det bare ikke. Så begge mister efterhånden modet. Og parforholdet begynder at knirke. For hvis man ikke skal have et barn, hvad skal man så her i livet?

Magasinet Liv mener: Virkeligt velskrevet roman, hvor desperationen over ikke at kunne få lavet den baby damper op fra siderne. Og det, der først var meningen – jeg elsker dig, jeg vil gerne have et barn med dig – begynder langsomt at vige for andre følelser.

Irritationen sætter ind. På kæresten, på veninderne med de tankeløse kommentarer, på deres babyer, der tager fokus til kaffedates. Tankerne om skyld – hvis er det? Kan man selv eller allermest den anden gøre mere for at leve sundere og dermed sørge for, at besvangringen sker? 

Mikro-aggressionerne, de syrlige, passivt aggressive kommentarer, hvis der skejes lidt ud en aften: “Havde vi ikke aftalt, at vi …?”, “ville det ikke være en god idé, hvis du …?”. Det uforholdsmæssige fokus på egne følelser og den visnende rummelighed over for den anden, lige så frustrerede kæreste.

Samlejerne, der drænes for ømhed. Og så alligevel: Håbet og forsøget på at fastholde kærligheden. Virkeligt anbefalelsesværdig, både til dig med og til dig uden børn.

Til dig, der … kan lide bøger om parforholdet.

Magasinet Liv giver Vi troede vi skulle 5 ud af 6 stjerner.

Dyrehjerte af Ulrikka Rolfsdotter
Dyrehjerte af Ulrikka Rolfsdotter.© Alpha Forlag

5. Dyrehjerte af Ulrikka Rolfsdotter

Krimi

Alpha Forlag, 400 sider, 250 kr.

Handling: Socialrådgiveren Annie er tilbage i sin barndoms lilleby for at besøge sin demente mor, da en teenagepige i familien forsvinder. Og det er begyndelsen på et morddrama, der trækker Annie helt ind i sin midte.

Magasinet Liv mener: Iskold vinterkrimi til en søndag med tæpper og te. Hovedpersonen Annie har det svært med at komme tilbage til den by, hun var ung i, og som gav hende et traume, der betyder alt for hendes møder med gamle (u)venner og bekendte. Og samtidig har hun en særlig forståelse for byens beboere, der gør, at hun kan komme længere end nogen politibetjent. Underholdende og let læst.

Til dig, der … gerne tager en tur ud i sneen for at lede efter mordofre.

Magasinet Liv giver Dyrehjerte 4 ud af 6 stjerner.

Boganmeldelserne er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. marts 2022.

Boganmelder Caroline Rutter

Caroline er Magasinet Livs boganmelder, cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst!

Du vil (garanteret) også kunne lide