Moden kvinde læser
Tilfør ekstra spænding til dit efterår med disse seks romaner. © Getty Images | Gutkind Forlag | Lindhardt og Ringhof | Gyldendal | Politikens Forlag

Boganmelderen giver dig efterårets 6 bedste romaner

Så er der kun tilbage at vælge den (eller dem!), du helst vil læse og smække benene op!

29. september 2020 af Caroline Rutter

Boganmelderen

Caroline Rutter er Magasinet Livs boganmelder, cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst

1. Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell

Handling: Vanessa er 15 år og har et crush på sin lærer. Læreren lokker hende ind i et ulige seksuelt forhold, som hun på én gang er afhængig af og ulykkelig over. Da læreren anklages for overgreb mange år senere, tager Vanessa et opgør med sin fortid.

Magasinet Liv mener: En stærk roman om, hvordan unge mennesker ødelægges af seksuelle overgreb, og om, hvor snedigt de indfanges af deres krænkere, som giver dem den opfattelse, at de gør det af egen fri vilje og kun kan bebrejde sig selv overgrebet.

Noget nær obligatorisk læsning for både unge og de voksne, der ønsker at beskytte dem.

Til dig, der... synes, #MeToo ikke kom et øjeblik for tidligt.

Magasinet Liv giver Min mørke Vanessa 5 ud af 6 stjerner.

Min mørke Vanessa, Kate Elizabeth Russell, Lindhardt og Ringhof, 400 sider.

Min mørke Vanessa
Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell.© Saxo.com | Lindhardt og Ringhof

2. Tour de chambre af Tine Høeg

Handling: Asta inviteres til mindehøjtidelighed for August, som døde pludseligt, dengang de boede på kollegium sammen. Det ripper op i minder og gamle følelser, som Asta pines over at holde hemmelige for sin gamle veninde, Mai, som var Augusts kæreste.

Magasinet Liv mener: En kantet, følsom fortælling med et skarpt øre for, hvordan mennesker rigtigt taler sammen. Astas kollegietid var, som man husker sin egen: Forelskelser, fulde-opkast, skænderier om køkkenreglerne og læring i, hvilke mennesker man passer godt sammen med, som også en dag bliver til voksne mennesker. En spændstig og livsbekræftende roman.

Til dig, der... vil med en tur tilbage på kollegiet.

Magasinet Liv giver Tour de chambre 5 ud af 6 stjerner.

Tour de chambre, Tine Høeg, Gutkind Forlag, 324 sider. 

Tour de chambre af Tine Høeg
Tour de chambre af Tine Høeg.© Saxo.com | Gutkind Forlag

3. Katalog over katastrofer af Stine Askov

Handling: Helles far ved noget, andre ikke ved. Han ved, at der en dag kommer en katastrofe, hvor det bliver alles kamp mod alle for at overleve. De stærkeste vinder, og derfor træner han sin datter benhårdt til at blive en af vinderne. Men det hjælper ikke Helle meget mod mobberne fra skolen.

Magasinet Liv mener: Virkeligt velskrevet historie sat i et 1980’ermiljø om en pige med en ekstrem barndom, splittet mellem farens overlevelsesopdragelse, den fraværende mors selvoptagethed, sin eneste ven i skolen og de dumme drenge, der kalder hende rotte.

En uforudsigelig og barsk historie om at skille sig ud på grund af de valg, ens forældre træffer for en.

Til dig, der... gerne vil læse noget lidt anderledes.

Magasinet Liv giver Katalog over katastrofer 5 ud af 6 stjerner.

Katalog over katastrofer, Stine Askov, Gyldendal, 301 sider.

Katalog over katastrofer af Stine Askov
Katalog over katastrofer af Stine Askov.© Saxo.com | Gyldendal

4. Meter i sekundet af Stine Pilgaard

Handling: Nogle gange sker der det, at ens partner får et job, der betyder, at hele familien må flytte. Og skal han være højskolelærer i Vestjylland, så er man virkeligt langt hjemmefra og må som påhæng forsøge at bygge en helt ny hverdag op. 

Man kan jo tage et kørekort og forsøge at snakke med de lokale. Men det kan være en udfordring, når man har det med at sige de forkerte ting til de forkerte mennesker.

Magasinet Liv mener: Det er svært at beskrive, hvad der er så godt ved Stine Pilgaards nye roman. Er det brevkasse-svarene mellem kapitlerne, som giver de helt rigtige svar på livets svære spørgsmål? Er det beskrivelsen af dagligdagen som påhæng, betragtningerne af dynamikken på højskolen eller den lavmælte strid med en elev, som flirter vel meget med lærermanden? 

Eller er det de omskrevne højskolesange eller beskrivelserne af forsøget på at få taget det fordømte kørekort – så sejt et træk, at de lokale kørelærere skiftes om tjansen, fordi det er så frustrerende for dem? Eller er det hovedpersonens tilfældige møde med mester-sludreren Anders Agger, som modvilligt kapres til at give akutte sms-råd og køkken-kaffe-masterclasses om, hvordan man hyggekonverserer i Brugsen og dagplejen?

Læs bogen, du vil ikke fortryde det. Meter i sekundet er simpelthen en af årets bedste romaner!

Til dig, der... vil læse en bog af et lysende forfattertalent!

Magasinet Liv giver Meter i sekundet 6 ud af 6 stjerner. 

Meter i sekundet, Stine Pilgaard, Gutkind Forlag, 268 sider.

Meter i sekundet af Stine Pilgaard
Meter i sekundet af Stine Pilgaard.© Bog&idé | Gutkind Forlag

5. Vi er kortvarigt smukke her på Jorden af Ocean Vuong

Handling: En dreng kaldet Lille Hund vokser op i USA i en dysfunktionel familie med sin vietnamesiske mor og bedstemor. Det er også hårdt at have en anden hudfarve i et samfund med meget lille tolerance for afvigelser, og det bliver ikke lettere, da det går op for ham, at han er homoseksuel.

Magasinet Liv mener: Vidste du, at man nogle steder i Vietnam giver svage børn et virkeligt sølle navn, så dæmonerne ikke finder dem attraktive og tager dem? Sådan fik Lille Hund sit navn. Den slags kulturelle aha-oplevelser får du i overflod sammen med poesi, sansninger og følelser i denne uforglemmelige læseoplevelse.

Til dig, der... gerne vil udenlands, når du læser.

Magasinet Liv giver Vi er kortvarigt smukke her på Jorden 5 ud af 6 stjerner.

Vi er kortvarigt smukke her på Joden, Ocean Vuong, Politikens Forlag, 271 sider.

Vi er kortvarigt smukke her på Jorden af Ocean Vuong
Vi er kortvarigt smukke her på Jorden af Ocean Vuong.© Saxo.com | Politikens Forlag

6. Jeg tog kortvarigt ned til bror af Karin Smirnoff

Handling: Vi er i det nordlige, iskolde Sverige, i en lillebitte by, hvor alle kender hinanden – på godt og ondt. Jana er vendt hjem for at besøge sin tvillingebror og bliver samtidig nødt til at se alle sin barndoms dæmoner i øjnene.

Magasinet Liv mener: Vil du overraskes, så læs denne voldsomme, realistiske fortælling med uventede drejninger og en masse personer, som er så levende, at de nærmest springer ud af siderne, med alle deres store følelser gemt på bunden af flasker og i lukkede ansigter. Jana er en kvinde, som bare vil klare sig på trods af hårde odds. En overlever, som man udvikler en kæmpe omsorg og ømhed for.

Til dig, der... er klar på en litterær udfordring.

Magasinet Liv giver Jeg tog kortvarigt ned til bror 5 ud af 6 stjerner. 

Jeg tog kortvarigt ned til bror, Karin Smirnoff, Politikens Forlag, 336 sider.

Jeg tog kortvarigt ned til bror af Karin Smirnoff
Jeg tog kortvarigt ned til bror af Karin Smirnoff.© Saxo.com | Politikens Forlag

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 2. juli 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide