Moden kvinde sidder og læser i sofaen
Smæk benene op mens kulden raser udenfor. © Getty Images

Boganmelderen anbefaler 5 nye bøger, du kan læse i den kolde tid

En god bog i den ene hånd og noget varmt at drikke i den anden – en herlig kombination. Men hvilken bog?

16. november 2019 af Caroline Rutter

Kulden har for alvor meldt sin ankomst, og det bruger vi som den perfekte anledning til at tilbringe lidt ekstra tid indenfor i varmen med en god bog i den ene hånd og noget varmt at drikke i den anden – måske et glas hjemmelavet gløgg? Eller varm chokolade med et tvist?

Og hvilken bog skal du så læse? Det har vores boganmelder fem gode bud på – og dem får du naturligvis lige nu og lige her. 

Fine Fornemmelser bog
© Saxo.com | Politikens Forlag

1. Fine Fornemmelser af Julian Fellowes

Handling: Vi er i Sydengland i nutiden. Edith er ikke så forelsket i Charles, men det opvejes af fordelene ved at gifte sig ind i den engelske landadel. Kedsomheden sætter dog hurtigt ind, og Edith har svært ved at holde sit nye liv ud. 

De mange fancy sammenkomster med de samme mennesker trækker tænder ud, og Charles er ingen troldmand i sengen. Så da en lækker skuespiller viser hende opmærksomhed, er det svært at modstå. Men kan hun håndtere at være hovedrolleindehaver i en skandale i den engelske overklasse?

Magasinet Liv mener: Det er forfriskende at læse en nutidig overklasseroman, selv om så lidt er ændret: Overklassemødre ser stadig helst deres sønner gift med fjerne kusiner af samme herkomst, kun drenge kan overtage godset, og mænd kan bringes til rødkindet forfjamskelse ved ordet ‘menstruation’. 

Historien sættes i scene af Ediths gode ven, som ser det hele lidt på afstand, indtil Ediths svigermor gør ham til sin fortrolige, og han langsomt drages ind i skandalen og skal håndtere flere moralske dilemmaer, end han har lyst til.

Alle involverede betragter sagen som højspændt drama, men da det hele bunder i privilegerede og overfladiske menneskers problemer, bliver det aldrig tungt eller socialrealistisk. Og derfor er romanen oplagt til en dag, du ikke gider tænke på den rigtige verden.

Til dig, der... elsker Downton Abbey – af samme forfatter.

Magasinet Liv giver Frie Fornemmelser 5 ud af 6 stjerner. 

Roman af Julian Fellowes, Politikens Forlag, 368 sider, 250 kroner hos Saxo.com.

Sku' det være en anden gang bog
© Lindhardt og Ringhof | Bog&idé

2. Sku' det være en anden gang af Sarah Skyt Persson

Handling: Det er julefrokosttid. Maria er ikke i julestemning. En affære med chefen, en meget emsig mor, som håbefuldt dækker op til sin ikke-eksisterende svigersøn, og generel utilfredshed med livet står i vejen. Men måske julefrokosten kan ændre på tingene?

Magasinet Liv mener: Lavmælt historie om en kvinde, hvis liv ikke helt blev, som hun ønskede. Men forpestes af affæren med den gifte chef, der betyder endeløse cirkler af håb, fortvivlelse og kompromiser.

En velfortalt historie om at føle sig magtesløs, fordi det tilsyneladende er andre mennesker, der bestemmer over ens liv.

Til dig, der... ikke behøver drama og action for at være underholdt.

Magasinet Liv giver Sku' det være en anden gang 4 ud af 6 stjerner. 

Roman af Sarah Skyt Persson, Lindhardt og Ringhof, 164 sider, 250 kroner hos Bog&idé.

Samtalebog af Katrine Marie Guldager og Svend Brinkmann
© Politikens Forlag | Saxo.com

3. Livsopgaver – samtaler om det moderne menneske af Katrine Marie Guldager og Svend Brinkmann

Handling: Ud fra klummer, de to meningsdannere har skrevet til Politiken, fortsætter de deres samtaler om kærlighed og død og om de opgaver, samfundet udstikker til os.

Magasinet Liv mener: Guldager og Brinkmann deler ud af egne erfaringer med og tanker om vores moderne samfund og om det at være menneske. De kommer ind på, hvor meget vi bør tale om vores døde, præstationsræset på de sociale medier og selvfølgelig det dejlige, svære parforhold. 

De er nysgerrige samtalepartnere, som vil have uddybet, og blandingen af klummer og samtaler fungerer godt.

Til dig, der... nyder at diskutere. For på den ene side og på den anden side...

Magasinet Liv giver Livsopgaver – samtaler om det moderne menneske 4 ud af 6 stjerner.

Samtalebog af Katrine Marie Guldager og Svend Brinkman, Politikens Forlag, 224 sider, 250 kroner hos Saxo.com. 

Hun var velkommen bog
© Harper Collins | Arnold Busck

4. Hun var velkommen af Adele Parks

Handling: Da Mel hører fra veninden Abi efter 17 år, åbner hun sit hjerte og sit hjem for hende. Men besøget udvikler sig til en indflytning. Abi tager sig flere og flere friheder, og hendes skjulte, forfærdelige dagsorden kommer langsomt for dagens lys.

Magasinet Liv mener: En bog, som stiger i intensitet og ubehag. Selv da det går op for os og Mel, hvad der foregår, er der ingen forløsning, for de sidste kapitler er en totalt uforudsigelig rutsjebanetur: Hvordan skal Mel håndtere den kæmpe krise, hun og hendes familie pludselig står i? Og hvad vil der ske med alle skabets skeletter. Svær at lægge fra sig, men lidt for net bundet sløjfe til sidst.

Til dig, der... gerne gyser over andres skruppelløshed.

Magasinet Liv giver Hun var velkommen 4 ud af 6 stjerner. 

Roman af Adele Parks, Harper Collins, 480 sider, 250 kroner hos Arnold Busck. 

Nora bog
© Rosinante | Bog&idé

5. Nora af Merete Pryds Helle

Handling: Nora vokser op i 1800-tallets Norge, i et samfund, hvor det er en ulempe at være født som hunkøn. Heldigvis møder hun flere fantastisk seje piger og kvinder, der inspirerer hende til at lade både handlekraften og viljestyrken vokse i sig.

Magasinet Liv mener: Velskrevet fantasi over, hvordan Nora fra Henrik Ibsens teaterstykke Et dukkehjem blev en kvinde, der fik modet til at forlade sit giftige ægteskab. Romanen kan sagtens læses uden et indgående kendskab til teaterstykket, for Nora er en dejlig kvinde, du gerne vil lære bedre at kende. Hun har både fornuft og følelse, og du vil nyde at følge hende.

Til dig, der... bliver inspireret af seje kvinder.

Magasinet Liv giver Nora 5 ud af 6 stjerner.

Roman af Merete Pryds Helle, Rosinante, 272 sider, 250 kroner hos Bog&idé.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. oktober 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide