Moden kvinde sidder udenfor og læser
Slå dig ned med en bog. Det er så herligt! © Getty Images

Boganmelderen anbefaler: 5 bøger til din sensommer

Hvilken bog skal du kaste dig over næste gang? Det får du svaret på her, hvor boganmelderen giver dig sine fem bedste bud

3. august 2019 af Caroline Rutter

Boganmelderen

Caroline Rutter er Magasinet Livs boganmelder, hun er cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst!

Sveas Søn bog
© Arnold Busck | C&K

1. Sveas Søn af Lena Andersson

Handling: 

Ragnar vokser op i Sverige i 1930’erne, mens ideen om det svenske ‘folkhem’ tager form. For Ragnar bliver det selve formålet med livet at bakke op om dette projekt skabt med fokus på sundhed og lighed i bedste folkhem-stil. Også selv om begrebet læner sig op ad noget, der minder mere om ensretning. 

Alt i Ragnars tilværelse drejes således ind på at gå denne vej: Jobbet skal være nyttigt, boligen nybygget og praktisk, ungernes fritidsaktiviteter sunde, og opdragelsen uden slendrian. 

Men hvilke mennesker kommer der ud af en stålsat tro på at gøre det, ‘man bør’?

Magasinet Liv mener: 

En ualmindeligt velskrevet og i al sin lavmælthed sært indtagende bog om en mand, der er sikker på, at han har ret. Og er ægte himmelfalden over dem, der er uenige. Hans børn begynder selvfølgelig med ungdommens skepsis at komme i kategorien ‘modstandere’, men især datteren Elsa bliver ved med at hige efter at blive set og anerkendt af faren, der ikke tolererer tvivl, ubeslutsomhed og drømme. Eller med et andet ord, menneskelighed.

Alt, Ragnar gør, skal logisk kunne forklares, og da hjertets længsler melder sig sent i livet, ramler det hele. Ragnar har aldrig forvaltet sit liv ud fra egne følelser og fornemmelser af, hvad der er godt og sjovt for netop ham, for statens idé om det gode liv har styret ham.

Bogen til dig der... stiller spørgsmål.

Magasinet Liv giver Sveas Søn fem ud af seks stjerner.

Sveas Søn, Lena Andersson, C&K, 240 sider, 250 kroner. 

Cahun bog
© Arnold Busck | Rosinante

2. Cahun af Kristina Stoltz

Handling: 

En surrealistisk fortælling om den franske kunstner og modstandskvinde Claude Cahun, som ikke kun kæmpede mod nazismen, men også mod samfundets normer og kvindesyn.

Magasinet Liv mener: 

En historie om at være nødt til at forkaste den måde, du er opdraget til at tænke på, fordi du nægter at passe ned i kassen, der står ‘pige’ på. Og ikke ville ligge under for normerne for, hvordan piger skal opføre sig. 

Bogen er, som Cahun selv, svær at finde en hylde til. Fortælleren er en usynlig, tvekønnet ånd, som er en del af hovedpersonen selv, men som også ser hende udefra.

Til dig der... vil ind i et meget syret univers, hvor der ikke sker noget af det, du forventer!

Magasinet Liv giver Cahun fire ud af seks stjerner. 

Cahun, Kristina Stoltz, Rosinante, 344 sider, 250 kroner. 

Halvfems huller i himlen bog
© Saxo.com | Politikens Forlag

3. Halvfems huller i himlen af Jennifer Clement

Handling: 

Hvordan er det mon at vokse op i en bil i en trailerpark i Florida? Mor bor på bagsædet og du selv på forsædet, der er alligatorer i baghaven, og naboerne er våbensmuglere.

Pearl lever i evig angst for, at myndighederne kommer og tager hende, men hun kan faktisk slet ikke forestille sig, at det kan være anderledes. Men det bliver det.

Magasinet Liv mener: 

En rigtig amerikanerhistorie fra samfundets bund. Pearl er en drømmende pige med drivkraft og øjne, som ser, men uden en chance i livet. Og da moren får en kæreste med et meget tæt forhold til skydevåben, går det helt galt. 

En rigtigt god bog om at gøre det så godt, du kan, med det, du har fået med dig.

Til dig, der... vil helt andre, lærerige steder hen, når du læser.

Magasinet Liv giver Halvfems huller i himlen fire ud af seks stjerner. 

Halvfems huller i himlen, Jennifer Clement, Politikens Forlag, 262 sider, 250 kroner. 

Se på os nu bog
© Saxo.com | C&K

4. Se på os nu af Geir Gulliksen

Handling: 

Hans er gift med Ingunn, men til en fest møder han en irriterende ung kvinde, som han får en lidenskabelig affære med – efter at have hjulpet med at tømme hendes bryster for mælk. Ingunn er ulykkelig og bestemmer sig blandt andet for at kontakte en gammel flamme.

Magasinet Liv mener: 

Hvordan påvirker utroskab et ægteskab? Hvad gør forelskelsens sindssyge ved dem, der oplever den, og ved de magtesløse partnere, der skal finde ud af, hvordan de vil reagere på den? 

Her fortælles fintfølende om Hans’ opslugthed af det nye forhold, om Ingunns tiltagende desperation og om deres voksne børns undren og vrede.

Til dig der... finder trøst og inspiration i andres parforhold.

Magasinet Liv giver Se på os nu fire ud af seks stjerner.

Se på os nu, Geir Gulliksen, C&K, 345 sider, 300 kroner. 

Sommeren er ikke helt forbi bog
© Bogreolen | Politikens Forlag

5. Sommeren er ikke helt forbi af Maria Gerhardt

Handling: 

Djuna Barnes var Københavns hippeste dj i 00’erne. En feteret stjerne, som spillede musik, festede hårdt, kom på afvænning, fik kæreste og barn – og kræft, som hun ulykkeligvis døde af i 2017. Men inden da skrev hun om det hele i de essays og klummer, som er samlet her.

Magasinet Liv mener: 

Vil du have et indblik i, hvordan det er at være en sej dj, der inviteres med til de vildeste fester, anbefales det at dykke ned i denne bog. Og det gør det i øvrigt også, hvis du er til syleskarpe og selvironiske observationer af storbyliv, engangsknald, kendthed og lesbiske tendenser. 

En smuk, sjov og vild blanding af nostalgitur og eviggyldighed.

Til dig, der... elsker den korte, skarpe klummeform.

Magasinet Liv giver Sommeren er ikke helt forbi fem ud af seks stjerner.

Sommeren er ikke helt forbi, Maria Gerhardt, Politikens Forlag, 272 sider, 149 kroner. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. juli 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide