Kvinde ligger på et tæppe og læser en bog
Her får du 6 romaner, som hver har fået 5 stjerner. © Getty Images

De 6 bedste nye romaner til din sommer

Find den roman, du skal forsvinde i denne sommer, lige her! Vores boganmelder peger dig i retning af seks 5-stjernede stjerneskud.

12. juli 2021 af Caroline Rutter
Familie-leksikon af Natalia Ginzburg
Familie-leksikon af Natalia Ginzburg.© C & K

1. Familie-leksikon af Natalia Ginzburg

Handling: Mussolinis Italien. En familie i Torino med fem unger har en kaotisk og evigt begivenhedsrig hverdag, og følelserne er i højsædet: Mor raser over den elskede rengørings-altmuligkone, og far raser over alt og alle, mest af alle sine uduelige børn.

Magasinet Liv mener: Som barn drømte jeg om at få en italiensk veninde, så jeg kunne komme hjem til hende og spise pastaretter, som kun italienske mødre kan lave helt rigtigt, og så ellers bare være tilskuer til et livligt italiensk familieliv. Netop det får vi en fornemmelse af i denne roman. Det er vidunderligt at sidde i et hjørne af stuen og måbende se til, mens familien lever sit liv, og følelserne koger.

Til dig, der ... bare elsker alt italiensk.

Familie-leksikon får 5 stjerner ud af 6.

C & K, 272 sider, 250 kr. 

Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen
Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen.© Gutkind

2. Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen

Handling: Kender du Inge Lehmann? Hun levede fra 1888 til 1993, studerede jordskælv og fandt ud af, at Jorden har en fast kerne, hvilket ingen havde vidst før. Men hvordan var hendes liv og hun selv inderst inde? Først og fremmest vanvittigt intelligent, men også datter, søster og moster og dansk kvinde i et benhårdt internationalt, mandsdomineret forskningsmiljø.

Magasinet Liv mener: En roman om en forbløffende kvinde, stopfuld af fakta og samtidig en troværdig fantasi over Inge Lehmanns tanker og følelsesliv. Forfatteren har nemlig haft adgang til personlige breve og dagbøger, der er blevet til et nuanceret portræt af en lidt introvert, arbejdsom, bestemt dame, som var umanerligt træt af at blive behandlet anderledes som kvinde i videnskabsverdenen – af alle andre end Niels Bohr. 

Lehmanns søster, skuespilleren Harriet, var hendes diametrale modsætning: Dramatisk opmærksomhedssøgende og frimodig, og romanen afsøger det anspændte forhold, der må have været mellem de to meget forskellige søstre. Først og fremmest er det en virkeligt læseværdig bog om passion, vedholdenhed og indre styrke. Iben Hjejle indtaler lydbogen.

Til dig, der ... vil møde en overset kvindelig pioner!

Den inderste kerne får 5 stjerner ud af 6.

Gutkind, 400 sider, 300 kr. 

I det hvileløse af Sidsel Ana Welden
I det hvileløse af Sidsel Ana Welden.© Harpyie

3. I det hvileløse af Sidsel Ana Welden

Handling: Forestil dig at være fanget i din egen hjerne: At den river dig rundt, viser dig ting og får dig til at gøre alt muligt mod din vilje. Det er den smertefulde virkelighed for denne bogs hovedperson.

Magasinet Liv mener: Et virkeligt intenst indblik i, hvordan det er at være psykisk syg. Du bliver draget ind i kvindens indre, føler med hende og forstår, hvorfor hun kæmper for at holde fast i bare en flig af noget, som de velmenende psykiatere ikke skal hjælpe hende af med. Måske kan du eller nogen, du kender og elsker, spejle sig i det, bogen beskriver? Læs den og oplev, hvordan det også kan være at være menneske.

Til dig, der ... tør begive dig ind et sted, hvor det gør nas.

I det hvileløse får 5 stjerner ud af 6.

Harpyie, 152 sider, 200 kr.

Hvis vi ikke taler om det af Leonora Christina Skov
Hvis vi ikke taler om det af Leonora Christina Skov.© Politikens Forlag

4. Hvis vi ikke taler om det af Leonora Christina Skov

Handling: Efter succesen med Den, der lever stille blev den rasende populære forfatter syg, og opfølgeren var derfor svær at skrive. Det gjorde det ikke lettere, at den skulle indeholde en hemmelighed, som Skov aldrig havde fortalt til nogen.

Magasinet Liv mener: Skov skriver om at kæmpe for sin plads og sin ret i en branche, der ikke kun handler om fantastisk litteratur, men i lige så høj grad om magt, konkurrence og cool cash. En for tælling om at være ung og håbefuld og om senere at forsøge at leve op til alles forventninger. Og så illustrerer hun knivskarpt, hvor stor en faktor skam er i krænkelsessager.

Til dig, der ... vil læse om rigtige kvinders ægte hverdagskampe.

Hvis vi ikke taler om det får 5 stjerner ud af 6.

Politikens Forlag, 384 sider, 200 kr.

Søkvinden af Signe Kierkegaard Cain
Søkvinden af Signe Kierkegaard Cain.© Vild Maskine

5. Søkvinden af Signe Kierkegaard Cain

Handling: Maya lever et kernefamilieliv med sønnen Theo og sin Sømand. Men der er sprækker i den familieharmoni, som man jo skal have, ikke? Og hun kan ikke komme op af dem.

Magasinet Liv mener: Smuk og kort roman om en kvinde, som ikke kan fungere i det liv, hun har skabt sig. Få et lille indblik, eller måske et kig i et spejl, der viser, hvordan det er at være psykisk sårbar og samtidig skulle fungere i et familieliv – for personen selv, for partneren og for barnet. Hvordan det er at have selvmordstanker, hvor den logiske slutning er, at man vælger sig selv fra. Trist og rørende og med et smukt sprog og en vred humor.

Til dig, der ... godt kan sluge meget trist, når bare det er smukt.

Søkvinden får 5 stjerner ud af 6.

Vild Maskine, 120 sider, 200 kr.

Topekaskolen af Ben Lerner
Topekaskolen af Ben Lerner.© Gads Forlag

6. Topekaskolen af Ben Lerner

Handling: USA, sidst i 1990’erne. Adam er mesterdebattør i sin highschool, søn af psykiaterne Jane og Jonathan. Darren er skolens outsider. De fire udgør hver deres del af en forfærdelig hændelse, som bogen bygger op til.

Magasinet Liv mener: Ualmindeligt velskrevet roman om en teenager, hvis forældre gerne vil have, at han bliver en glad, velfungerende mand med et sprog for sine følelser, men som vokser op i et ungdomsmiljø, der gør det svært ikke at blive en brovtende hulemand. Om en ung mand, som bare gerne vil høre til et sted, også om det så er som Trump-tilhænger. Overraskende og meget anbefalelsesværdig.

Til dig, der ... vil læse om æraen, som ledte op til Trump.

Topekaskolen får 5 stjerner ud af 6.

Gads Forlag, 320 sider, 250 kr.

Du vil (garanteret) også kunne lide