En rigtig dame, Læg verden bag jer og Jorden under mig.
© Alpha | Politikens Forlag | People's Press

5 nye bøger, du skal læse lige nu

Vores boganmelder Caroline Rutter serverer her sine anmeldelser af 5 meget forskellige bøger, som alle fortjener din opmærksomhed lige nu!

20. august 2021 af Caroline Rutter
Jomfruerne af Alex Michaelides
Jomfruerne af Alex Michaelides.© Hr. Ferdinand

1. Jomfruerne af Alex Michaelides

Handling: Mariana er gruppeterapeut og hvirvles ind i en forfærdelig sag om rituelt myrdede unge kvinder på Cambridge University i England, mens hun selv forsøger at komme sig over sin mands død og holde en nærgående klient på afstand.

Magasinet Liv mener: Krimien tager afsæt i de græske tragedier, masser af engelsk universitetsstemning og en klog, temperamentsfuld og græsk hovedperson. Mariana forsøger med al sin viden at forhindre, at endnu en ung kvinde i den eksklusive klub ‘Jomfruerne’ med universitetets litteraturprofessor som feteret overhoved ofres i skoven. En spændende og ikke alt for blodig omgang, der ender overraskende.

Til dig, der … vil have litteratur i din krimi.

Magasinet Liv giver Jomfruerne 4 ud af 6 stjerner. 

Hr. Ferdinand, 400 sider, 300 kr.

Kun en far af Anthony Aconis.
Kun en far af Anthony Aconis.© Forlaget 28B

2. Kun en far af Anthony Aconis 

Handling: Aconis har altid ønsket at blive far, men som enlig, homoseksuel mand lå det ikke lige for. Her fortæller han om den lange rejse mod opfyldelsen af drømmen og om omverdenens reaktioner og fordomme.

Magasinet Liv mener: En rigtigt fin, oplysende og tankevækkende bog om at være skruk som mand, om lange diskussioner om rugemødre, om endeløse tanker om, hvad man giver det kommende barn med i rygsækken, og om blikkene fra folk i metroen, der tror, at en mand ikke selv kan trøste sin grædende baby. Aconis taler også med et medlem af Etisk Råd og en evolutionsantropolog, som bidrager til at give debatten nuancer i alle regnbuens farver.

Til dig, der … ikke synes, fædre gør det lige så godt som mødre.

Magasinet Liv giver Kun en far 4 ud af 6 stjerner.

Forlaget 28B, 192 sider, 250 kr.

Jorden under mig af Helle Vincentz
Jorden under mig af Helle Vincentz.© People's Press

3. Jorden under mig af Helle Vincentz

Handling: Helle Vincentz’ far drak og tog sit eget liv, og hendes barndom var præget af ensomhed og en forkerthedsfølelse. Hvad har det betydet for hendes voksne liv?

Magasinet Liv mener: Det er svært ikke at blive berørt af historien om den lille pige, der gerne vil ses og have sine grænser accepteret, men i stedet går rundt med ondt i maven over ikke at blive mødt i noget af det. Historien fortalt fra barnets perspektiv og den voksnes kamp med alle de problematikker, der har formet hende og stadig sidder i hende, er trist, men virkeligt fremragende læsning. For Helle Vincentz er en selvindsigtsfuld og generøs fortæller.

Til dig, der … gerne vil læse om, hvordan barndom og voksenliv kan hænge sammen.

Magasinet Liv giver Jorden under mig 4 ud af 6 stjerner. 

People’s Press, 280 sider, 250 kr.

En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen
En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen.© Alpha

4. En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen

Handling: 15 fortællinger om at være pige og kvinde og om alle de roller, vi også har – som datter, mor, svigermor, veninde, hustru, elskerinde. 

Magasinet Liv mener: Dejlige og skarpe noveller om alt det, der foregår i hovedet på os kvinder, når vi skal navigere i at være syg, føle sig usynlig, elske sex, have karriereambitioner og være behagesyg mor med utaknemmelige børn. Og så gælder det bare om at læse opmærksomt, for til sidst kædes detaljer og oplysninger fra de enkelte noveller sammen i en flot sløjfe, som tilfører flere nuancer og fortæller, hvordan det er gået alle de kvinder, du lige har læst om.

Til dig, der … elsker flere fortællinger i en.

Magasinet Liv giver En rigtig dame 4 ud af 6 stjerner. 

Alpha, 182 sider, 200 kr.

Læg verden bag jer af Rumaan Alam
Læg verden bag jer af Rumaan Alam.© Politikens Forlag

5. Læg verden bag jer af Rumaan Alam

Handling: Amanda og Clay og deres to børn har lejet et luksussommerhus på Long Island, og de køber alt for meget is og alkohol til feriedagene og nyder livet. Men en aften banker det på døren. Det er et ældre ægtepar, som siger, at de er udlejerne. Al strømmen er gået i New York, hvor de bor, og de vil gerne være i deres sommerhus nu. Amanda og Clay er pressede, alle er frustrerede over ikke at vide, hvad der er sket, og internettet kan ikke hjælpe. Der sker mystiske ting, og dyr flygter i flokke. En følelse af dommedag begynder at indfinde sig, for hvad foregår der? Og kan man møde apokalypsen i selskab med komplet fremmede?

Magasinet Liv mener: En krybende uhyggelig roman, som begynder med almindelig feriestemning, familieskærmydsler og neddrosling af travl hverdag, men langsomt forvandler sig til en isnende følelse af at stå over for enden på verden, som vi kender den. 

Mærkelige tegn i naturen, ulykkelige forældrehænder, som ikke kan beskytte deres børn, og utilstrækkelige overlevelseskompetencer i kontorhjerner. Og det store ‘måske’, som er en kæmpe del af bogen, for reelt ved personerne (og vi!) ingenting, og trangen til at finde ud af, hvad der foregår, er ulidelig og ubændig. På den måde føler man sig faktisk fanget sammen med de seks mennesker i Long Island-luksussommerhuset. Og det fungerer fantastisk godt!

Til dig, der … trænger til et lammende koldt gys.

Politikens Forlag, 304 sider, 300 kr.

Boganmelderen

Caroline er Magasinet Livs boganmelder, cand.mag. i engelsk litteratur, oversætter, korrekturlæser og altid i gang med tre bøger – mindst!

Magasinet Livs boganmelder Caroline Rutter
Caroline Rutter.

Boganmeldelserne er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 29. juli 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide