5 bøger til en mørk aften
© PR

5 nye bøger til en mørk aften

Jagten på sandheden er den røde tråd i alle bøgerne, som Caroline Rutter anmelder denne gang.

18. oktober 2022 af Caroline Rutter
Bogen Tillid af Hernan Diaz
© PR

1. Tillid af Hernan Diaz

Lindhardt og Ringhof, 448 sider, 300 kr.

Handling: Én historie fortalt fra fire forskellige vinkler. Den første vinkel, en roman om et succesfuldt newyorkerpar, bliver i de følgende dele lige så stille splittet ad af de andre stemmer. Så hvem vælger du at tro på?

Magasinet Liv mener: Når man lever et hot shot-liv på aktiemarkedet og i New Yorks highsociety, må man jo nok finde sig i, at andre ser en og har en mening om en og måske endda skriver en bog om en. 

Men har den roman, nogen har skrevet om ægteparret Bevel, og som alle nysgerrigt har læst, overhovedet noget med virkeligheden at gøre? En rigtigt velskrevet historie om magt, kærlighed og penge.

Til dig, der … ikke behøver vide det hele fra begyndelsen.

Magasinet Liv giver Tillid 4 ud af 6 stjerner. 

Postkortet af Anne Berest
© PR

2. Postkortet af Anne Berest

Alpha Forlag, 550 sider, 300 kr.

Handling: Mange år efter Anden Verdenskrig modtager en jødisk familie et postkort med navnene på de fire familiemedlemmer, der døde i koncentrationslejre. Men hvem har sendt kortet og hvorfor?

Magasinet Liv mener: Indfølende og nuanceret beskrivelse af livet som jøde i Frankrig under krigen og i dag. Krigsdelen er forfærdelig, med isnende detaljer, der beskriver, hvordan jøder langsomt blev gjort usynlige og lettere at fjerne. 

Nutidsdelen fortæller, hvordan det at være moderne jøde kan være en rodet affære med diskussioner med familie og venner om, hvordan man bør opføre sig som jøde i et samfund, hvor det stadig er en fordel ikke at ligne en.

Til dig, der … holder af egenfortællinger og mysterier.

Magasinet Liv giver Postkortet 5 ud af 6 stjerner.

Hejrens skrig af Ann Cleeves
© PR

3. Hejrens skrig af Ann Cleeves

Gads Forlag, 384 sider, 250 kr.

Handling: En læge findes myrdet med sin egen datters glaskunst, og de lokale politifolk Jen og Matthew må i gang med at finde ud af, hvem der havde grund til at ønske den ellers meget populære læge død og borte.

Magasinet Liv mener: Hvis du ikke er til gruopvækkende og bestialske mord, er denne krimi lige til dit natbord. Hvis du til gengæld ængstes over, hvad dine teenagere sidder og laver på nettet, og hvem de snakker med, er den ikke oplagt at dykke ned i lige før sengetid. En spændende krimi, som folder sig ud i adstadigt tempo, sådan som du kender og sikkert elsker det fra de britiske krimiserier.

Til dig, der … ikke skal have for meget smæk på.

Magasinet Liv giver Hejrens skrig 4 ud af 6 stjerner.

Hundene flyver lavt af Alek Popov
© PR

4. Hundene flyver lavt af Alek Popov

Jensen & Dalgaard, 362 sider, 290 kr.

Handling: To bulgarske brødre i New York lever vidt forskellige liv, men smides ud i hvert deres kaos, som måske kan bringe dem tættere på sandheden om deres fars død. Hvis han overhovedet er død ...

Magasinet Liv mener: Huhej, hvor det går over stok og sten for de to immigrantbrødre, som må håndtere både et ondt hundelufter-syndikat, en firmapartner, der er stukket af under en udstationering og har skabt en slags kult i Bulgarien, en mystisk og farlig kvinde, der desværre er dårende dejlig, gangstere og skruppelløse børsmæglere. En crazy fortælling, hvor heltene hele tiden hænger med måsen i vandskorpen.

Til dig, der … er vild med historier, hvor der hele tiden sker noget.

Magasinet Liv giver Hundene flyver lavt 4 ud af 6 stjerner.

Pyntesmil af Rachel Röst
© PR

5. Pyntesmil af Rachel Röst

Gyldendal, 207 sider, 250 kr.

Handling: Gry er i 40’erne, sej og vellidt direktør i Psykiatrifonden, og dybt mærket af sin barndom, som var gennemsyret af farens vold mod moren. Da Gry bliver bedt om at være med i en dokumentar, kan hun hverken få sin mor eller bror til at indrømme, hvad der skete, og hun må bestemme sig for, om hun skal forblive tavs sammen med dem eller fortælle sandheden.

Magasinet Liv mener: Denne bog beskriver vold i hjemmet. Det er en voldsom og ekstremt ubehagelig bog. Jeg måtte flere gange lukke den. Men hvor er den vigtig.

Den viser selvfølgelig især barnets perspektiv: Grys konstante antennetjek af stemningen, rædslen før, under og efter voldsepisoderne, og trådene, det trækker til Grys voksenliv. 

Den viser faktisk også morens og farens perspektiv, hvorfor moren ikke går, hvorfor faren slår. 

Og så viser den dig selv, kære læser! For mon ikke du kommer til at overveje, hvem du er i omgangskredsen? Hende, der tror på farens rullen med øjnene over sin hustrus “psykiske sygdom” og “klodsethed”? Hende, der bare tænker “husspektakler” og skruer op for radioen? Eller er du hende, der tør gribe ind og gøre en forskel for et barn, hvis barndom med Tove Ditlevsens ord er “lang og smal som en kiste”?

Pyntesmil er en stærk, stærk roman om de sår, vi giver videre, og om længslen efter at hele.

Til dig, der … tør læse om noget voldsomt, som desværre er alt for almindeligt.

Magasinet Liv giver Pyntesmil 6 ud af 6 stjerner.

Du vil (garanteret) også kunne lide