Kvinde i hængekøje med roman
Hop i hængekøjen med en god bog© Getty Images | Gutkind | Gyldendal | Politikens Forlag

4 gode romaner og en havebog til din sommer

Dyk ned i overvældende ord fra haveglade Lene Beier, ædru Jesper Stein og Cæcilie Lassen, der udgav sin første roman som 16-årig i 1987.

25. maj 2022 af Caroline Rutter
Blå bogforside
Jesper Stein har skrevet en roman med afsæt i sin egen afvænning© Ædru af Jesper Stein/ Politikens Forlag

1. Ædru af Jesper Stein

Handling: Jesper er alkoholiker. Det har han været i mange år. Men nu truer hans kone med skilsmisse, og Jesper er bange. Så han vil holde op med at drikke. Det har han selvfølgelig sagt før, men NU skal det være: Jesper går i behandling. Men kan han holde sig fra flasken?

Magasinet Liv mener: En hård roman, med inspiration fra Jesper Steins eget liv, om at få sine følelser igen. Velkommen til et liv uden alkohol, til at kunne mærke, at du har gjort dine elskede ondt, at du har svigtet dem og brudt deres tillid. Nu lærer du, at du ikke skal sige, at du FÅR et tilbagefald (ups!), det hedder at TAGE et tilbagefald, for det er dit eget ansvar (av!). Det er også tid til et opgør med de højtbesungne romaner, som er oder til alkoholens bløde tåger. Nu ser du forfatternes selvbedrag. Og du ser krystalklart de andre alkoholikere omkring dig. Dem, der ikke selv har indrømmet det endnu, og som rødmossede altid fokuserer på næste glas. Du mærker, at fulde mennesker er uberegneligt, utrygt selskab. Hvor du før søgte dem, skyr du dem nu. 

Først og sidst er det tid til at se på dine pårørende, som med skrig i blikket skal være vidner til din nye heltestatus i omgangskredsen og høre på dit lettede, tørlagte ­“frelste pis”, når du i årevis, måske årtier, har forpestet og formørket livet for dem, dine allertætteste relationer. Virkeligt stærk roman om en samfundssygdom.

Til dig, der … sætter pris på velskrevet desperation.

Magasinet Liv giver Ædru af Jesper Stein 5 ud af 6 stjerner.

Ædru, Jesper Stein, Politikens Forlag, 224 sider, 250 kr.

Bogforside med by
Den ufortalte historie af Cæcilie Lassen© Den ufortalte historie af Cæcilie Lassen/ Alhambra

2. Den ufortalte historie af Cæcilie Lassen

Handling: Adelsdamen Hélène møder den fattige Jacques i revolutionens Frankrig, og de forelsker sig. Men det er en farlig tid, og deres kærlighed er ikke velset af alle.

Magasinet Liv mener: Cæcilie Lassens roman som spænder mellem 1790’ernes Frankrig og nutidens London, hvor Helen forsøger at få fat på et smykke, der har været i hendes familie siden 1790’erne. Men det er lidt af et mysterium, hvad der skete med smykkets ejerkvinde, og hvordan smykket egentlig kom til Storbritannien. Spørgsmålet er ikke kun, om Hélène og Jacques’ kærlighed overlever den blodige revolution, men også, hvordan den og historien smelter sammen.

Til dig, der … vil mærke historiens vingesus.

Den ufortalte historie af Cæcilie Lassen får 4 ud af 6 stjerner.

Den ufortalte historie, Cæcilie Lassen, Alhambra, 593 sider, 350 kr.

Vindue i månelys
Anne Mette Kirks roman Blæst© Anne Mette Kirks roman Blæst/ People's Press

3. Blæst af Anne Mette Kirk

Handling: Bjørg har produceret en ny, debatskabende dokumentarserie, men før den får premiere, myrdes hovedpersonen Silas’ far og søster, mens han er i huset. Bjørg bestemmer sig for at bevise hans uskyld.

Magasinet Liv mener: Hvis du er til action, spænding og uventede drejninger i plottet, er Anne Mette Kirks Blæst et sikkert hit. For her er en rigtigt god dansk krimi med en loyal og sandhedssøgende heltinde, som godt nok ikke har erfaring med kyniske mordere, men som heldigvis får hjælp fra en masse dygtige politifolk, der hjertens gerne vil i hus med opklaringen. Men de bliver hele tiden taget ved næsen af den skruppelløse skurk, som altid er et skridt foran.

Til dig, der … holder med amatørdetektiver og selv gætter med.

Blæst af Anne Mette Kirk får 4 ud af 6 stjerner.

Blæst, Anne Mette Kirk, People’s Press, 320 sider, 250 kr.

Fugl på motorvej
Til San Francisco af Clara Eliasson© Til San Francisco af Clara Eliasson/ Gutkind

4. Til San Francisco Clara Eliasson

Handling: USA, 1978. Julie lever et kedeligt forstadsliv, men B vender hendes liv på hovedet med sin rebelske tilgang til livet, og Julie fascineres voldsomt af hende. Hele romanen peger dog nådesløst hen mod, at B vil blive hovedpersonen i et skoleskyderi.

Magasinet Liv mener: Hvordan ender nogle unge som mordere – endda med deres egne klassekammerater som ofre? I romanen her er svaret en trist barndom og de voksnes ignorering af unge B’s gentagne råb om hjælp. Samtidig er det et fint portræt af nogle teen­­tøser, som prøver at gribe livet og finde deres egen puls og i mellemtiden varmer sig ved hinanden under svære omstændigheder.

Til dig, der … holder af og røres af ungdommen.

Til San Francisco af Clara Eliasson får 4 ud af 6 stjerner.

Til San Francisco, Clara Eliasson, Gutkind, 320 sider, 250 kr.

Kvinde i mark
Lenes havebog Vildere have© Lene Beier i sin vildere have/ Gyldendal

5. Vildere have af Lene Beier

Handling: Tv-værten Lene Beier besøger en håndfuld danske haveejere, der viser deres smukke vilde haver frem og fortæller om dem.

Magasinet Liv mener: Sådan en lækker vild have, som ser ind­bydende ud for alt, som kravler og summer, er ikke noget, der kommer af sig selv. Men ønsker du dig en vild have helt efter dit eget hoved, er budskabet i Lene Beiers bog: Prøv dig frem, nyd processen, og elsk haven (som du vil have den) frem. Om du ønsker at investere tusindvis af kroner i projektet eller hellere vil sanke frø og have tips til en billigere måde at gøre det på, er dette en inspirerende og glad bog med masser af ideer til at skabe din helt egen vilde oase. Maise Njor er medskribent.

Til dig, der … har et grønt hjerte.

Vildere have af Lene Beier får 4 ud af 6 stjerner.

Vildere have, Lene Beier, Gyldendal, 288 sider, 300 kr.

Du vil (garanteret) også kunne lide