Vin til julemiddagen | Rødvin
© Getty Images

Sådan finder du den perfekte vin til julemiddagen

Hvilken vin skal du hælde i glasset juleaften, og hvad skal vinens temperatur være? Eksperten har talt, få de gode råd her.

18. december 2018 af Jane Hansen

Huhej, hvor tiden dog går. Der går ikke ret lang tid før vi skal stikke tænderne i flæskestegen eller årets juleand, og det vil vi jo rigtig gerne skylle ned med en god rødvin. Men hvad egner sig egentlig bedst til anden og flæskestegen?

Det har vi spurgt Malene Smidt Hertz, som er vinkyper og forfatter til bogen ‘Kvinder og Vin’ og stifter af Rundtomvin.dk, om. Læs med her og bliv meget klogere på årets julevin.

Hvilken vin er god til den gyldne and og den sprøde flæskesteg?

“Juleaften er hjerternes fest, men også forventningernes. Egentlig er jeg af den opfattelse, at vi netop på denne aften skal overgive os til nydelsen og den vintype, vi holder af, fremfor at stresse over den perfekte julevin. Faktum er nemlig, at den ikke findes.

Smag er individuelt, og oveni varierer julemenuen for meget til, at én enkelt vin kan gøre jobbet helt perfekt. Skulle vinen ikke passe til maden, kan du jo altid skylle munden i vand, før der smages på de gode dråber.

Hvis jeg alligevel skal give et godt råd, må det være, at du skal vælge en vin med masser af volumen i såvel alkohol som smag, vine fra varme år og med en naturlig bærsødme fra druen. Årsagen er:

  • Der skal en høj alkoholprocent til at modstå fedmen i maden og sødme til at matche tyngden i kødet og tilbehøret.
  • Undgå vine med for mange tanniner (garvesyre), fordi det får munden til at tørre ud, når det søde tilbehør kommer til.
  • Især rødkål er en udskældt ”vindræbere”. Laver du selv rødkålen, er det lidt nemmere at justere syren, så den passer til vinens syre, men drop tanken om den perfekte rødkålsvin.

Jeg anbefaler, at du går efter bestemte druer eller vintyper, som har saft, kraft og høj alkoholprocent. Her er det klassiske bud, at du går efter vin, der er lavet på druerne grenache og syrah. Det er for eksempel rødvin fra Châteauneuf-du-Pape og Côtes du Rhône.

Spansk vin på tempranillo-druen fra Rioja er også velegnet – her skal du dog gå efter vin uden for megen ny fadlagring.

Zinfandel-druen fra Californien plejer også at være rigtig god, fordi den har høj alkohol og druen er sødmefuld i sit udtryk og har et lavt indhold af tanniner. Det sammer gælder primitivo-druen fra Syditalien. Endelig kan vine, der er lavet på delvist tørrede druer, være et godt bud. For eksempel Amarone og Ripasso, hvis ikke du finder den slags vine for tunge.”

Hvilken temperatur skal min vin være?

“Juleaften kan du sagtens servere vinen ved en lidt højere temperatur, end det der normalt anbefales. Det skyldes, at den fede og sødmefulde mad klarer sig bedste med en lidt varmere vin. Vine som dem, der er foreslået ovenfor, serveres ved en temperatur på 18-19 grader.”

Hvad skal jeg drikke til min risalamande?

“Risalamande er en dansk tradition, så hvorfor ikke drikke lokalt? En frisk kirsebærvin fra en af vores efterhånden mange gode producenter er et oplagt bud. Alternativt kan du prøve med vintyper som: recioto della valpolicella, brachetto eller en rivesaltes grenat fra det sydlige Frankrig.”

Har du nogle gode tips, du vil dele med os?

“Ja, jeg anbefaler, at I starter julemiddagen med et glas bobler. Det løfter stemningen og humøret og får alle i selskabet til at slappe af. Bobler signalerer det lidt ekstraordinære og slår derved tonen an til en stemningsfuld aften.

Er der hvidvinsdrikkere blandt juleselskabet, kan en hvidvin fra det sydlige Rhône fremstillet på blandt andet viognier-druen være et godt valg. Druen har fylde og aromatik og en lavere syre. Den klarer sig dog bedst i selskab med andre druer fra området.

Hvis du vælger en vin, der har vundet i test, så check lige at vinen rent faktisk er smagt op til julemaden. Der er nemlig stor forskel på teori og praksis.”

Malene Smidt Hertz er blandt andet kendt fra sin tid som Go'morgen Danmarks faste vinekspert.

Måske er du interesseret i ...

Seneste