Gråhåret kvinde i blå skjorte står i naturen
© iStock

Sådan bliver du bedre til at tage dig selv alvorligt

Mentaltræner Jørgen Svenstrup taler for, at især os kvinder skal blive bedre til at sætte os selv øverst på dagsordenen!

25. april 2018 af Redaktionen

"Vi er så dygtige til at tage alt alvorligt - bare ikke os selv"

"Vi mennesker er så dygtige til at tage alt andet og alle andre alvorligt. Laver vi en liste over de vigtige ting i livet, så havner vi selv langt nede.” 

Sådan oplever psykolog, mentaltræner og Master Coach-træner Jørgen Svenstrup, som ofte laver prioriteringsøvelsen med sine klienter, det. Hvor familie, børn og arbejde næsten altid er i toppen af listen, er der bemærkelsesværdigt få, som husker at prioritere sig selv. Og især os kvinder glemmer helt at få os selv med på listen. 

“Med fare for at generalisere, så er kvinder dårligere til at sætte sig selv i centrum, end mænd er. Det handler oftest om, at når vi får børn, kommer de altid først. Udfordringen er, at når først vi har vænnet os til at sætte vores egne behov til side, så bliver det en vanesag. Der er ikke langt fra at sætte sine børns behov højere til også at prioritere kollegaens, chefens og mandens behov højere end sine egne.” 

Fra frygt til større selvværd 

Mange af os når dog til et punkt i vores liv, hvor ønsket om at fylde mere selv vokser. Ofte kommer det efter en lang periode, hvor vi ikke har været gode nok til at drage omsorg for os selv. Mange oplever en umærkelig følelse af utilfredshed, og flere kan ikke lide, hvem de er blevet. 

“Midt i den utilfredshed sker der noget. Der opstår en motivation. En beslutning. En determination. Men ofte også en frygt. For vi mennesker sætter tryghed og genkendelighed ret højt i vores liv.” 

Derfor kan der være en periode, hvor vi vakler mellem frustration og frygten for det ukendte. 

“Men det øjeblik, hvor frustrationen bliver større end frygten, det er her, vi rykker,” forklarer Jørgen Svenstrup. 

Det er dog også her, vi skal holde lidt igen. At tage sig selv alvorligt handler nemlig sjældent om at tage drastiske beslutninger som at blive skilt eller skifte hund, hus eller job ud.

“Hvis vi gennem lang tid ikke har taget os selv alvorligt, kan det føles som det rigtige at skifte det hele ud. Det er det dog sjældent. For der er en stor risiko for, at aben følger med. At tage sig selv alvorligt handler nemlig ikke om ydre, men om indre transformation,” pointerer Jørgen Svenstrup. 

“Du behøver ikke ændre verden. Du kan nøjes med at ændre den måde, du oplever verden på. Det har store konsekvenser at rive livet op med rode. Tager du små skridt, har det alt andet lige færre omkostninger.” 

Til gengæld er det forløsende at skrive sig selv ind i toppen af prioriteringslisten. Når vi endelig når dertil, har det en del gavnlige effekter.

“Vi får større respekt for os selv. Vi står ved os selv, får styrket vores selvværd og vores selvtillid. Og så bliver vi gladere. Hvis du rykker op med rode og flytter til Canada, er det et ego-projekt. Tager du indre skridt, smitter det. På familien, ja, på hele samfundet, vil jeg mene,” siger Jørgen Svenstrup.

Lyshåret kvinde med briller kigger ud i horisonten
© iStock

5 trin til at tage dig selv alvorligt

  • Indsigt 

“Hvis du ikke er klar over, at du ikke tager dig selv alvorligt, kan du intet. Indsigt er erkendelse,” siger psykolog og mentaltræner Jørgen Svenstrup.


  • Bevidsthed

“Du ved måske, at det er usundt at ryge, men du gør det alligevel. Vi gør bevidstløst det, vi plejer. At være bevidst handler om at stoppe op og mærke efter. Stille sig selv spørgsmålet: ‘Er det vigtigt for mig, det her?’.”


  • Refleksion

“Her handler det om at skabe et rum, hvor du evaluerer: Hvordan har jeg det? Hvis du ikke har det rum, glider du tilbage og gør det, du plejer.”


  • Handling 

“Handler om at sige nej. Fortælle ungerne, at fra i morgen laver de selv deres madpakke, eller tage i spa hver søndag.”


  • Fastholdelse

“Gør tiltag, som fastholder dig i længden. Det kan for eksempel være mental træning eller et ugentligt møde med en kollega.”


Eksperten: Jørgen Svenstrup har en master i psykologi fra Aarhus Universitet. Han er ICI Master Coach­ træner, mental træner og forfatter og aktuel som medforfatter af Tag dig selv alvorligt. Empowermind.dk


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 4.

Måske er du interesseret i ...

Seneste