Overgangsalder kvinde test
© iStock

Test dig selv: Er du på vej i overgangsalderen?

Kender du til alle symptomerne på overgangsalderen? Du kan læse om dem her – og finde ud af, om du selv er på vej mod klimakteriet

11. oktober 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

1. Oplever du, at din menstruation er uregelmæssig – eller at den pludseligt er stoppet med at komme?

Kvinder i overgangsalderen vil ofte opleve, at deres menstruation bliver uregelmæssig. Enten således, at menstruationen kommer noget oftere, eksempelvis med kun 14 dages mellemrum, eller måske går der pludselig nogle måneder mellem hver blødning. Kun et fåtal oplever, at menstruationen stopper helt uden at have været uregelmæssig i perioden op til.

2. Får du hedeture?

Hele fire ud af fem kvinder oplever i varierende grad hedeture, når de kommer i overgangsalderen. Det sker, fordi kroppen bliver mere sensitiv over for temperatursvingninger, når der ikke længere dannes så meget østrogen.

3. Vågner du op om natten badet i sved?

Nogle kvinder oplever, at overgangsalderen ødelægger deres nattesøvn fuldstændig, da de må stå op om natten for først at gå i bad og derefter skifte det gennemsvedte sengetøj. Andre mærker lidt eller intet til det. 

4. Oplever du i det hele taget søvnløshed?

Du vil måske opleve, at du sover lettere og vågner tidligere op. Oven i det kan du også opleve, at det er sværere at falde i søvn – og at den søvn, du får, er afbrudt af, at du vågner – eksempelvis på grund af natlige svedeture.

5. Får du hjertebanken?

Du vil i løbet af overgangsalderen eventuelt også opleve, at du har en lavere tolerance over for koffein, raffinerede kulhydrater og alkohol. Hvis du spiser eller drikker nogle af disse ting, så kan det overstimulere dit hjerte og føre til hjertebanken.

6. Er du irriteret af tørre slimhinder i skeden?

Kvinder i overgangsalderen vil mærke de tørre slimhinder som en sandpapirsfornemmelse. Irritationen opstår, fordi slimhinderne bliver tynde, sarte og tørre, når der sker en ændring i hormonbalancen.

7. Oplever du at have smerter i forbindelse med samleje?

Tørre slimhinder kan betyde, at du oplever smerter i forbindelse med sex, og det er faktisk en af de væsentligste grunde til, at nogle kvinder i og efter overgangsalderen oplever, at de har et dårligere sexliv.

8. Skal du pludselig tisse – helt vildt meget?

Et af symptomerne på overgangsalderen er pludselig og meget stærk vandladningstrang

9. Har du smerter i muskler og led?

Du vil måske opleve, at det bliver besværligt at træne, fordi du ikke kan belaste dine led lige så meget som før i tiden. Det er, fordi det faktisk er dine hormoner, der smører dine led. Smerte i leddene (og svagere knogler) opleves også i overgangsalderen, fordi knoglerne kalker til.

10. Får du oftere hovedpine?

Overgangsalderens hormonsvingninger kan nemlig betyde både hovedpine, svimmelhed og migræne.

11. Oplever du inkontinens? 

Bækkenbunden svækkes med alderen, hvilket betyder, at du kan opleve inkontinens. Inkontinens er ofte enormt frustrerende, men heldigvis er der nogle øvelser, du kan lave, som genoptræner bækkenbunden.

12. Har du blærebetændelse som aldrig før?

Kroppen gennemgår en hel masse forandringer i overgangsalderen, og det påvirker også både blære og urinrør – og det betyder altså, at du lettere får blærebetændelse.

13. Er du mere træt?

Overgangsalderens forstyrrelse af hormonbalancen i dine nerveceller betyder, at du både vil opleve, at du er mere træt, tung i hovedet og endda også føle svimmelhed.

14. Klør din hud?

Når din østrogenbalance ændres, så ændres kollagenet i huden også. Din hud vil føles strammere og tyndere – og så vil den klø. Du vil måske også opleve, at du får akne, og endda også, at du får lidt skæg på hagen. 

15. Føler du dig psykisk ramt?

Overgangsalderen har ikke kun fysiske gener; mange oplever nemlig også, at de bliver ramt psykisk. Det kan være i form af depression, at du har lettere til gråd, eller at du føler dig mere irritabel.

Overgangsalderen er træls, når den rammer, men der er heldigvis hjælp at hente. Med et besøg hos lægen og eventuelt en kostændring kan du komme mange af de irriterende symptomer på overgangsalderen til livs. 

Kilder: alt.dk, netdoktor.dk, sundhed.dk, femina.dk

Måske er du interesseret i ...

Seneste