Maren Uthaug | Leonora Christina Skov | Line Baun Danielsen

© Ditte Capion

3 kendte kvinder åbner op: "Vi vil da dele det hele!"

Det kræver meget mod at blotte sig og dele sine inderste følelser og familiehemmeligheder. Det mod har vores tre forsidekvinder, og det kipper vi med flaget for! For deres historier minder os om, at vi ikke er alene

21. februar 2019 af Karen Greve

"Min blog er jo en slags offentlig gruppeterapi"

Line Baun Danielsen (57) er single og mor til Emil på 22 og Rasmus på 17 år, som hun har med sin eksmand, tidligere fodboldspiller Jan Bartram. Hun er journalist og forfatter og selvstændig med virksomheden LBD Kommunikation. Samt blogger på Linebaundanielsen.dk. Tidligere studievært på TV 2, TV3 og DR. 

Line Baun Danielsen har sat sig for at vise, at modne kvinder er sprudlende, sjove, kloge og sårbare, og derfor er hendes blog en ærlig fortælling om kvindelivet 45+. En blog, hvor intet er tabu, og alt er kærlighed.

Line Baun Danielsen
Line Baun Danielsen © Ditte Capion

På Line Baun Danielsens blog kan du læse om overgangsalder og inkontinens. Om den sårbarhed, vi kan opleve, når vores store børn flytter hjemmefra. Om livsmod, syge forældre, og om at være “en klovn til mænd og dating”. Alt sammen super ærligt fortalt i en ligefrem tone, som tager voksne kvinders bekymringer og udfordringer alvorligt.

Bloggen er blevet til, fordi Line Baun Danielsen syntes, at vi manglede en stemme for kvinder 45+. Kvinder, som hun mener, kan synes næsten usynlige i mediebilledet. 

Hun oplever, at rigtigt mange 45+ kvinder føler skam over at blive ældre og miste den kvindelighed, som for mange ligger i at kunne føde børn, og som vi mister med overgangsalderen. Vi skammer os over vores forfald, både fysisk og psykisk, selv om vi jo virkelig ikke kan gøre for, at tiden går, og at det kan ses og mærkes! 

“Min blog er, helt bevidst, eksklusivt for kvinder over 45 år, fordi medierne generelt er langt fra den verden, vi i den alder pludselig befinder os i. Jeg vil lukke op for at tale om de tanker, der er knyttet til vores alder, for er vi der, hvor vi drømmer om at være i karrieren og jobbet og i vores krop? Min blog handler også om overgangsalder og inkontinens, for det er ikke noget at skamme sig over! Vi har fået nogle børn og nået en alder, og derfor sker der naturligt nogle ting i vores krop. Da jeg havde taget første skridt, tænkte jeg, nu ser jeg, hvad der sker. Og der skete ikke noget.” 

Line Baun Danielsen sagde ja til at lægge ansigt og stemme til en kampagne for Tenas inkontinensbind og for Femarelles overgangsalderpiller, men det var ikke uden tøven. 


Du kan læse interviews med forfatterne Leonora Christina Skov og Maren Uthaug i det nye Magasinet Liv, der er på gaden netop nu!


“Jeg sagde først: ‘Nej tak’. Jeg skulle ikke være tisse­-Line. Men det blev jeg heller ikke. Det er gået op for mig, at mange kvinder ikke aner, hvordan vi selv kan forebygge og lindre inkontinens. De fleste ved godt, at de skal lave knibeøvelser, men de gør det ikke, og så vil jeg gerne være med til at skabe konstruktivt fokus på vores bækkenbund. Hvis jeg kan være med til at gøre hverdagen mere tålelig for nogen, så er jeg da glad.” 

Desuden findes der mange emner, vi først kan samles om på den anden side af de 45-­50 år. Når vores børn flyver fra reden, og vi mister vores forældre. Kærligheden har vi heller ikke altid helt styr på.

På bloggen inviterer Line Baun Danielsen sine læsere med ind i hendes liv på fuldmånenætter, hvor hun taler med sin døde far. På hospitalsstuen, hvor hun forsøger at hjælpe sin syge mor, og på rejser med sine sønner. 

Efter i mange år at have været bundet til en tv­-station og et mere neutralt image som studievært har hun på sin nye platform givet mere los for de personlige historier og skarpe holdninger. 

Som når hun skriver om voksne kvinder, der dater yngre mænd, og ikke skal føle skyld eller skam over det. Eller om fodboldlandsholdet, som, ifølge hende, skal have lov at råbe “store patter” i omklædningsrummet uden at få hele #MeToo­-bevægelsen på nakken. Hun har selv oplevet en fri omgangstone i kvinders omklædningsrum som ishockeyspiller, og selvfølgelig fik hendes blogindlæg overskriften: Pik og store patter. 

Upoleret 

Ikke særligt poleret og måske ikke helt sådan, du har opfattet Line Baun Danielsen på tv­skærmen, vel? 

“På tv skal det jo ikke handle om værten, men om de personer, jeg interviewer, og de historier, vi fortæller. Så det nye er, at jeg nu kan og tør noget mere end tidligere. Jeg sidder ikke på tv og får det negativt tilbage, når jeg skriver om ældre kvinder med unge mænd. Og det koster ikke en virksomhed noget på deres brandværdi. Det koster kun noget på min personlige stolthed.” 

Hvilke reaktioner får du typisk på det, du skriver?

“Jeg er positivt overrasket over, hvor mange det betyder noget for, at de har fået en stemme. Min blog er jo en slags offentlig gruppeterapi. Jeg har fire indlæg om overgangsalder, der er læst af over 15.000 mennesker, og det viser et stort behov for at føle sig mindre alene. Og kommentarerne viser en dyb taknemmelighed, fordi jeg deler noget personligt.” 

Hvad stiller du op med negativ respons?

“I Danmark må vi ikke mene for meget, og jeg får af og til grimme hademails. Jeg ved godt, at hvis jeg mener noget, så er der nogle, der mener noget andet, og som måske vil synes, at jeg er en idiot. Eller skælder mig ud for at promovere mig selv. Men jeg oplever det ikke som selvpromovering. Jeg gør det, fordi det er sjovt og nødvendigt. Jeg vil have en ordentlig tone på min blog, og sidst en skrev til mig, at jeg var dum og uintelligent, skrev jeg tilbage: ‘Tak for en konstruktiv feedback’. Jeg prøver at respondere med venlighed og lidt ironi. Det har jeg lært gennem årene, fordi det genererer noget positivt for mig, men det er ikke altid let at mobilisere det overskud. Jeg kan stadig få ondt i maven og føle, at det er svært. Men jeg prøver at lade være.”

Hvad kommer du aldrig til at skrive om?

“Min skilsmisse. Jeg er flere gange blevet opfordret til det, men det vil jeg ikke. Det er ikke fair over for min eksmand.”

Læs interviews med flere kendte, inspirerende kvinder i Magasinet Liv

I Magasinet Liv, der nu er på gaden, kan du læse interviews med de to andre skønne forsidekvinder, nemlig forfatterne Leonora Christina Skov og Maren Uthaug. Her åbner de op for, hvordan det har været at blotte deres kendte ansigter og åbne helt op for deres inderste følelser.

Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Måske er du interesseret i ...

Seneste