Kvinde skriver i en blok på et bord med mange grøntsager
© iStock

Fra kosteksperten til dig: Din plan for en gennemført grøn dag

Få inspirationen til alt det gode grønne, du skal have hevet indenbords lige her! ... Og så kan du jo altid selv bestemme, om du vil gennemføre hele planen eller plukke i den

31. maj 2018 af Gitte Høj

Eksperten: Gunn-Turi Ådnegard er naturopat, kostvejleder og produktudvikler af superfood.

Din grønne morgenmad

Lav dig en grøn smoothie af:

  • 2 håndfulde spinat 
  • ½ avocado 
  • 10-15 mynteblade (eller 2 dråber pebermynteolie) 
  • 1 tsk spirulina (fås i i helsekostbutikker) 
  • 5 dl kokosvand 
  • Eventuelt 2-3 dadler

Blend alle ingredienserne sammen i en blender. 

Top din grønne smoothie med kokosflager, morbær eller granatæblekerner. 

Portionen rækker til 2 personer.

Tip: Spirulina har et højt indhold af krom og er med til at stabilisere dit blodsukker.


Grøn smoothie med sugerør
© iStock

Dit grønne mellemmåltid

Lav dine egne energibarer af:

  • ¼ kop blåbær 
  • ¼ kop valnødder 
  • ¼ kop linfrø 
  • ¼ kop hampefrø
  • ¼ kop hampeprotein 
  • 1 spsk kokossukker 
  • ½ kop havregryn 
  • ½ kop frosne blåbær
  • Lidt himalayasalt

Blend alle ingredienserne sammen i en blender, eller brug en foodprocessor. 

Afkøl herefter massen, og form den derefter til 10-12 barer. Opbevares køligt.

Tip: Hampefrø er rige på omega-3-fedtsyrer, og hampeprotein er med til at vedligeholde din muskelmasse.

Din grønne snack

Snup en gulerod sammen med en håndfuld nødder. For eksempel 5 paranødder, der dækker dit dagsbehov for selen.

Kvinde holder blandede nødder i hænderne
© iStock

Din grønne frokost

Lav dig en mættende salat af:

  • 2 håndfulde rucolasalat 
  • 2 håndfulde valgfri salat 
  • 2 håndfulde spirer 
  • 2 radiser 
  • 10 hele sukkerærter med bælg 
  • 4 hele asparges 
  • Eventuelt 1 stjernefrugt og lidt let kogt broccoli

Mango-vinaigrette: 

  • 1 kop groft hakket mango 
  • 1,5 cm frisk gurkemeje 
  • 1 spsk riseddike 
  • 1 tsk havsalt 
  • ½ kop vindruekerneolie

Pistaciepuré: 

  • ½ kop blødgjorte pistacienødder 
  • ½ kop pinjekerner 
  • 1 spsk riseddike 
  • 1 spsk agavesirup 
  • ½ tsk havsalt

Vask og bland salat og spirer. Riv radiser, asparges og stjernefrugt på et mandolinjern, eller snit det fint med en kniv. 

Mango-vinaigrette: Blend alle ingredienserne til mango-vinaigretten, og vend den i salaten. 

Pistaciepuré: Blend alle ingredienserne til pistaciepureen, og put 2 spsk af den på toppen af salaten. Den er ret fast, så form den med to skeer, når du putter den på. Og så fordeler du den ud i salaten, når du begynder at spise. 

Tip: En puré af nødder eller bønner gør din salat mere mættende på grund af alle proteinerne.

Din grønne aftensmad

Lav dig en grøn fisketallerken af:

  • 3 dl belugalinser 
  • Lidt salt 
  • 6 grofthakkede soltørrede tomater 
  • 2 store grofthakkede tomater 
  • 3 spsk oliven skåret i små stykker 
  • 1 finthakket skalotteløg 
  • 1 fed presset hvidløg 
  • 1 1/2 tsk frisk oregano 
  • 400 g hvid fisk, fx sej eller torsk 
  • 10-15 shiitake-svampe 
  • Lidt tamari 
  • Frisk basilikum

Kog linserne i lidt saltet vand cirka 15 minutter. 

Skyl dem, bland dem med alle de andre ingredienser, og giv det hele et kort opkog. 

Krydr fisken med salt og peber, og bag den i ovnen på 55 grader 15 minutter. 

Steg svampene let på en pande med lidt tamari. 

Anret linsesalaten på en tallerken, og læg fisk og svampe ovenpå. Top med basilikum, cherrytomater og olivenolie. 

Portionen rækker til 2 personer

Tip: De proteinrige belugalinser erstatter her kulhydraterne i kartofler. Derudover får du i fisken mange gange mere B12-vitamin, end hvis du spiser kylling eller svin.

Læs mere om hvad grøn mad gør af gode ting for din 40+ krop i Magasinet Liv

Ved du hvilke 40+ sygdomme, du kan forebygge med grøn mad? I Magasinet Liv 6, der nu er på gaden, kan du læse meget mere om, hvorfor vi som 40+ kvinder har særligt gavn af grøn mad og blive klogere på, hvilke (alvorlige) sygdomme plantemad kan være med til at forebygge. Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

Måske er du interesseret i ...

Seneste