Kvinde sover i seng
© iStock

Det sker i din krop, mens du sover

Det kan godt være, at du er helt væk, mens du sover, men inde i din krop bliver der knoklet på livet løs. Så din krop netop kan være både sund og frisk, når du vågner igen

2. november 2017 af Gitte Høj

1. Din fedt- og sukkeromsætning bliver øget

Når du sover, falder andelen af stress­hormonet kortisol i kroppen. Og jo højere kortisolniveauet er, jo større trang har du til fedtrige madvarer. Samtidig øger søvnen også omsætningen af sukker og fedt, hvilket sænker din risiko for at udvikle åreforkalkning og overvægt. Og så er der en sammenhæng mellem din nattesøvn og din appetitregulering, og derfor gør en god nattesøvn det nemmere at holde vægten.

Stop! Kaffe, cola og te holder dig ikke kun vågen. Det hæmmer også produktionen af søvnhormonet melatonin.

2. Dit immunforsvar bliver forstærket

Når du sover, danner kroppen stoffer, som er afgørende for immunforsvaret. Hvis du gennem længere tid sover dårligt, svækker det derfor immunforsvaret. En enkelt nat med søvnforstyrrelse skal du derimod ikke blive urolig over. Faktisk kan sådan en nat have en gavnlig virkning, fordi den milde form for stress gør kroppen stærkere. 

3. Din hukommelse bliver styrket

Mens du sover, organiserer hjernen alle de ting, du har oplevet i løbet af dagen. Det hele bliver flyttet fra korttidshukommelsen og lagret i langtidshukommelsen. Er du i søvnunderskud, fungerer arkiveringen ikke ordentligt, og det er derfor, du får svært ved at huske og koncentrere dig. Især de dybe søvnstadier hjælper og styrker din hukommelse. 

Læs resten af artiklen søvn

I Magasinet Liv 81 kan du læse resten af artiklen om, hvad der sker, når du sover. Artiklen er en del af vores sundhedsserie, der i dette nummer sætter fokus på, hvordan du får en god nattesøvn. Derfor får du også fire øvelser, der får dig helt ned i tempo – og en række madvarer, der afslapper dig.

I det nyeste Magasinet Liv kan du desuden komme helt tæt på vinderne af Liv Model 2017, som fortæller om, hvordan de har det med at være 40+. Du kan også møde Ulla, som fortæller om sit tab af sin mor – og om, hvordan hun tacklede det.

Denne gang får du Bo Bedre med Magasinet Liv for kun 69,95 kroner i alt. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nye, lækre læsestof, du kan hygge dig med på sofaen!

Magasinet Liv 71
© Thomas Dahl

Måske er du interesseret i ...

Seneste