Så ofte skal du vaske håndklæder | Beskidte håndklæder, vaskemaskine
© iStock

Derfor skal du huske at vaske dit håndklæde – ofte!

Dine brugte håndklæder er slet ikke så rene, som de ser ud til...

25. oktober 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Når du har været i bad eller vasket hænder, genbruger du garanteret også det samme håndklæde op til flere gange; det er sikkert bedre for miljøet, og du gider sandsynligvis ikke vaske håndklæder dagligt, hvilket vi bestemt godt forstår. 

Desværre viser det sig, at dine håndklæder nok skal skiftes lidt oftere, end du hidtil har gjort.

En amerikansk mikrobiolog ved navn Charles Gerba har nemlig gjort en uappetitlig opdagelse: Cirka 90 procent af alle håndklæder, der hænger på badeværelset, både det til hænderne og det til kroppen, indeholder tyktarmsbakterier; det vil sige bakterier, som også findes i menneskelig afføring. Ud over det fandt Gerba også ud af, at 14 procent af alle håndklæder indeholder kolibakterier – ikke lige dét, du har lyst til at tørre hænder i.

Fugt gør håndklæderne til bakteriebomber

Når vi tørrer os efter badet, fanger håndklædet bakterier fra vores hud, og når der dannes damp inde på badeværelset, og håndklædet er fugtigt, har bakterierne perfekt grobund for at kunne sprede sig ud over hele håndklædets overflade. 

Emily Martin, professor i epidemiologi på University of Michigan, forsikrer dog, at bakterierne ikke gør nogen skade, da vores kroppe og immunforsvar har vænnet sig til det miljø, vi befinder sig i – men selv om du ikke bliver syg, kan du risikere at få en infektion, hvis du for eksempel har en rift og tørrer dig med et brugt håndklæde.

Sådan minimerer du håndklædernes bakteriedannelse

Det er ikke muligt at holde sine håndklæder 100 procent bakteriefri, men du kan mindske bakteriedannelsen ved at vaske dem regelmæssigt. Charles Gerba anbefaler, at vi skal vaske alle vores badeværelseshåndklæder, efter vi har brugt dem to gange – det gælder især, hvis der er mindre børn i hjemmet, da de er mere modtagelige over for bakterier.

Yderligere tilføjer Susan Whittier, leder af klinisk mikrobiologi ved det amerikanske New York-Presbyterian-hospital, at hvis du sørger for at hænge dit håndklæde et sted, hvor det kan tørre hurtigt, så vil spredningen af bakterier både på håndklædet og via mennesker næsten stoppe helt. Dog anbefaler hun stadig, at håndklæderne vaskes mindst én gang om ugen.

Kilde: Womenshealthmag.com

Du vil (garanteret) også kunne lide