Moden kvinde holder aloe vera plante
Har du heller ikke jordens grønneste fingre? Frygt ej!


© Getty Images

7 tricks, der kan bringe dine planter tilbage til livet

Er dine planter blevet sløje? Frygt ikke. Selvom du ikke har de grønneste fingre, er der råd for at redde dem

6. juni 2019 af Rikke Hellerup Madsen

Intet kan live et hjem op som grønne planter. Men enhver, der har prøvet at eje andet end en kaktus, ved også, hvor deprimerende det kan være, at se sine planter skrumpe ind og dø langsomt, mens man kigger ned på sine alt andet end grønne fingre og tænker: “Hvad er det, jeg gør forkert?!”

Før du giver op, så prøv disse syv tricks, der bringer dine planter tilbage til livet. 

1. Nye potter til dine planter

En ny potte kan gøre en kæmpestor forskel, hvis din plante er træt af livet. Vælg en beholder, der er én størrelse større end den nuværende. Det giver rødderne plads til at vokse og trives.

2. Sund kompost

Planter har brug for næring fra andet end vand; nemlig fra jorden. Du kan med fordel prøve at udskifte den gamle jord med ny jord i god kvalitet eller prøv en god gødning. Begge dele kan fås hos din lokale planteskole, gør-det-selv butik eller online. 

Potteplante i stuen
Giv din plante en ny potte og lidt ny jord. Det vil gøre underværker! © Getty Images

3. Pas på du ikke drukner dine planter

Den mest almindelige fejl blandt hjemmegartnere er, at de ikke kender deres planters behov. Kig på dine planter, og mærk efter, før du pøser en masse vand over dem. 

Det kan være en god idé at fylde 10-15 centimeter vand i en gulvspand, og sætte potten heri en times tid. På den måde 'spiser' planten kun indtil den er 'mæt'.

Husk også, at det for det meste er bedst at vande nedefra og ikke fra toppen.  

4. Væk med støvet

Hvis bladene på din plante er belagt med et tyndt lag støv, er det helt normalt. Der er jo altså støv i dit hjem, om du vil det eller ej. Men det er faktisk ikke supersundt for din plante – støvet kan nemlig forhindre den i at gro optimalt, fordi det tilstopper plantens 'porer'. 

Husk derfor at fjerne støvet enten med en klud eller en forstøver med vand. Det har din plante godt af. 

Kvinde vander sine blomster med en forstøver
Husker du at befri dine planter for støv? Gør det eventuelt med en forstøver eller en våd klud. © Getty Images

5. Prøv et drivhus til din plante

Nogle planter kan have brug for et mere fugtigt miljø. For at oprette et individuelt drivhus for din plante, kan du placere en plasticpose over den. Lad planten bo under plastikken i fire til fem dage. Det fugtige miljø under plastikken skulle være nok til at genoplive din skindøde bregne.  

6. Husk solen – men vær varsom

Selvom sol er godt for planter, skal du ikke overgøre det. Pas på med at stille planterne direkte i sollys bag en varm rude hele dagen. Dine planter bør kun få direkte sollys i korte intervaller, og kun mens de er små og spæde.

7. Hjælp planten med at holde på sine blade

Det er naturligt, at blade kan blive gule og falde af. Men mister din plante mange blade, kan det skyldes en pludselig forandring i plantens miljø; hyppig temperaturforandring eller træk.

Det kan også skyldes tørre rødder eller overvanding. Hvis det er de nederste blade, som falder af, kan det skyldes for lidt lys eller for stærk varme, eksempelvis fra en radiator – prøv at hænge planten op i stedet for at lade den stå i vindueskarmen. 

Du vil (garanteret) også kunne lide