Opvaskemaskine
© iStock

4 skarpe tips til at få endnu mere ud af din opvaskemaskine

Vidste du for eksempel, at du kan bruge et stykke ståltråd til at gøre din opvaskemaskine ren med?

2. december 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Opvaskemaskinen er måske det køkkenudstyr, der er (eller føles) sværest at leve uden. Den sparer os for tid og kræfter og giver os overskud til at holde lidt flere komsammener, end vi ellers ville have gjort. Men ville det ikke være dejligt, hvis du kunne få den til at vaske endnu bedre, end den allerede gør?

Vi har fundet fem skarpe rengøringstips, der ikke alene vil give din opvaskemaskine et skud energi, men også sørger for, at dit service og andet køkkenudstyr vil blive meget renere – det lyder da lækkert, ikke?

Og det eneste, du har brug for, er:

  • Eddike
  • Et stykke ståltråd
  • Opvaskemiddel
  • En tandbørste

1. Afkalk med eddike én gang om måneden

Ligesom du afkalker din kaffemaskine og elkedlen, så skal opvaskemaskinen også have en tur. Du afkalker den ved at hælde 4,5 deciliter eddike i et målebæger (som kan tåle opvaskemaskine) og stiller det på den øverste hylde i din opvaskemaskine. Derefter starter du maskinen som normalt, dog uden opvasketabs. Eddiken vil blande sig med vandet, og dett renser maskinen i dybden og fjerner kalkresterne.   

2. Rengør spulearmene med stålstråd

Selv om eddiken fjerner de værste tilstopninger, så hjælper ståltråden med at fjerne de sidste, ulækre genstridigheder, eddiken ikke tog med sig. Du tager spulearmene ud og stikker ståltråden ind i de huller, hvor vandet kommer fra. I de huller kan der nemlig let sætte sig gamle mad- og kalkrester. Og nu, hvor du er i gang med at skille opvaskemaskinen ad, kan du også lige tage hylderne ud og tørre dem af for eventuelle madrester. 

3. Brug en tandbørste til at fjerne det sidste klister

Vi har givet dig masser af tips og tricks til, hvad du kan gøre med en brugt tandbørste, og her er endnu et: De kan nemlig også bruges til at rengøre din opvaskemaskine. Børstehovedet er supereffektivt til at komme ind i diverse sprækker og revner inde i maskinen, især når du skal rense filteret.  

4. Giv ildfaste fade med fastbrændte rester ekstra opvaskemiddel

Det her punkt handler ikke rigtigt om rengøring af opvaskemaskinen – og dog. Når for eksempel lasagnefadet er tømt, så har det for det meste altid en brændt kant, der er svær at få af. Hvis du hælder en smule opvaskemiddel på det brændte, så skulle den proces være nemmere – og så ender det brændte ikke som klistrede madrester i bunden af din opvaskemaskine, som du så senere skal fjerne med tandbørsten.

Du vil (garanteret) også kunne lide