Havre
© iStock

Spis havre! Og oplev alle de skønne (og sunde) fordele

Der er ingen grund til ikke at elske havre. Det er godt for din mave, det sænker kolesterolniveauet i dit blod, og så kan det kan høstes lokalt.

22. august 2017 af Gitte Høj

Havre er for de fleste af os nok mest lig med de gryn, som vi spiser til morgenmad, eller som vi har lært at putte i en fyldig smoothie. Men fak­tisk kan kornsorten så meget mere! De naturligt glutenfri korn fås nemlig i et hav af varianter, alt efter hvad der stå på menuen.

Den hele havre er skøn i salater og som tilbehør. Mens mælk, fløde og yog­hurt lavet på havre er som skabt til dig, der styrer uden om animalske mælkeprodukter.

Alle havrevarianterne har det til fælles, at de er gode for din mave, de indeholder masser af proteiner, vitaminer og antioxidanter, og de giver dig det gelé­agtige fiber beta­glukan, der bidrager til at sænke dit kolesterolniveau i blodet.

Når betaglukanerne passerer gennem fordøjelsessystemet, tager de galdesalte med sig ud. Derfor må leveren producere mere galdesalt, og det gør den ved at tage kolesterol fra blodet.

Tommelfingerreglen er, at du skal have cirka 1 1/2 dl havre pr. dag, for at det har en effekt.  

Genveje til mere havre

Hel havre

Fås i helsekostbutikkerne, men efter at vi er blevet glade for kerner, er den hele havre også krøbet ind i den almindelige dagligvarehandel. De hele korn smager virkeligt godt, og du kan bruge dem i både mysli og crumbledej eller som fyld i en måltidssalat.

Havregryn og knækket havre

Grød på havregryn er en klassiker, men prøv også at koge din grød på den knækkede havre. Det tager længere tid, men det smager også af meget mere. Kom eventuelt kanel, revet æble og hørfrø i. Grove havregryn er også gode i en ovnristet granola. Og du kan bage sukkerfri havreboller med kakao, tørret frugt, kokos og nødder!

Havremel

Havremel er blevet lettere at få fat i, og det giver bagværk og pizzabunde en nødde­agtig smag. Brug det også til tærtedej og pandekager.

Yoghurt, fløde og mælk på havre

Hvis du vil undgå animalske mælke­ produkter, er havreprodukter et godt alternativ. Både yoghurt, fløde og creme­ fraiche på havre er godt, og iKaffe fra Oatly er en havremælk skabt til skum­ning, så du kan få en mælkefri latte. 

10 GRUNDE TIL AT ELSKE HAVRE

Havre...

  • er naturligt glutenfri
  • er kostfiber-god for din mave
  • indeholder masser af vitaminer og antioxidanter
  • er rig på proteiner
  • har lav GI-værdi
  • er kolesterolniveau-sænkende
  • smager skønt
  • kan bruges til mange retter og drikke
  • er klimavenlig, da den bliver dyrket i Danmark
  • er budgetvenlig 


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 78.  

Måske er du interesseret i ...

Seneste