Leder: Er du (også) ensom?

Du ved godt, hvordan et dybt venskab virker. Hvordan det giver mening helt nede i maven at blive forstået og mødt som den, du er.

14. april 2011 af Anders Toxboe

 Hvordan du kan overleve 14 dages overarbejde, en kontrovers med naboen, ja, selv et skattesmæk ved at tilbringe en hel aften og nat med klog rødvinssnak med veninderne. Og du ved, hvor rart det føles, når nogen skriver for at høre, om du nu fik det job, eller bare vil vide, om du har det godt.

Har du selv haft den følelse for nylig? Hvis ja, så tillykke. Nyd den, omfavn den, og husk at gengælde den, for så varer den måske evigt.

Hvis nej, så er du ikke alene, selv om det kan føles sådan.

I dette nummer af Liv har vi mødt to ualmindeligt seje kvinder, som klart må svare nej. De savner venskaberne, som enten aldrig blev rigtigt etableret, eller som er fordampet og forsvundet med tiden. De er ensomme. Og lige præcis den erkendelse er ikke sjov. Hvad er vi uden venner, som har valgt os, fordi de synes, vi er dejlige?

Jeg får lyst til at tage både Gitte og Pia i hånden og give dem et stort kram for at stå frem. De tør sige det, som mange mangler mod til: “Jeg er ensom. Jeg arbejder på at få venskaber, men det er svært.” Tak fordi I dermed er med til at bryde det tabu og give mange andre mod til at gøre noget.

Vi er jo pokkers sårbare, vi mennesker, når vi flytter os ud af vores vante, trygge rammer og dermed står helt alene og bare et nyt sted. Eller når det går op for os, at vi har baseret vores sociale liv på nogle, der ikke var vores venner, men mandens - og hvis han er væk, er vennerne det ofte også.

Jeg er hverken skilt eller flyttet fra den ene landsdel til den anden, men følelsen er genkendt. Jeg havde en lang periode, hvor jeg glemte at dyrke mine venner og pludselig en dag måtte sande, at hvis jeg ikke gjorde en indsats, ville mine venskaber blive til bekendtskaber og senere bare noget flygtigt.

Så kvinde, kæmp for dine egne venskaber - og vær ikke mindst åben for nye. Hele livet.

Ann Qvist
Chefredaktør

Måske er du interesseret i ...

Seneste