Sådan organiserer du bedst madvarerne i dit køleskab - køleskab
© iStock

Sådan organiserer du bedst madvarerne i dit køleskab

Mælken skal for eksempel ikke stå i døren – den har faktisk brug for at stå meget køligere!

11. november 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Hvis du har pålagt dig selv den opgave at rengøre køleskabet, så kan du lige så godt tage skridtet videre og reorganisere dine madvarer. Ikke alene vil de holde sig bedre, men de vil heller ikke afgive smag til andre madvarer, hvilket bestemt er en fordel – ingen gider spise ost, der uheldigvis smager af løg! 

Vi giver dig her en guide til, hvordan du organiserer dine madvarer baseret på den temperatur, de skal tilberedes ved, så de ikke fordærver hinanden. Tommelfingerreglen er, at de madvarer, der kan tilberedes ved laveste temperatur, skal være øverst og så videre ned. 

I køleskabsdøren

Døren er det varmeste sted i køleskabet, og derfor skal den indeholde dyppelse, som for eksempel ketchup eller balsamicovineddike. Derfor må du aldrig stille mælk eller æg i døren, da de kræver en lavere temperatur for at kunne holde sig maksimalt. Det er også her, du stiller dine nøddeolier. Juicen kan du også beholde i døren – så længe den er pasteuriseret. 

Hvis du har mere plads i din køleskabsdør, så er det også et godt sted at opbevare smør og brieost, hvis begge er godt pakket ind i en lufttæt beholder. Hvis du ikke har plads i døren, så kan du bruge den øverste hylde i stedet. 

De øverste hylder

De øverste hylder er det perfekte sted at opbevare resterne fra i går (eller forgårs). Det er ikke så køligt, så fordi råvarerne allerede har været tilberedt, kan de ikke fordærve andre madvarer. Dine æg har det bedst på den øverste og/eller den mellemste hylde, da temperaturen den mest stabile, men de behøves egentlig ikke at stilles på køl.

Den nederste hylde

Det er den køligste hylde i køleskabet, så det er et godt sted at opbevare grisefarsen til frikadellerne og yoghurt, mælken og den friskpressede (ikke-pasteuriserede) juice. Det gælder også skæreosten, flødeosten, hytteosten. Det er i øvrigt også her, du bedst opbevarer pålægget til smørrebrødet.

Skuffen

Køleskabsskuffen er designet til at holde på en vis mængde fugt, så de er det optimale sted at opbevare dine grøntsager såsom løg og kartofler. Fugten fra skufferne er nemlig med til at holde på deres sprødhed og holdbarhed. 

Der er dog den hage, at skuffen som regel er i den nederste del af køleskabet, hvilket betyder at kødet, der befinder sig på hylden ovenover, kan fordærve grøntsagerne, men hvis du lader dem blive i deres emballage, løst tillukket, så skulle der ikke opstå noget problem.

Kilder: Realsimple.com, Thekitchn.com

Måske er du interesseret i ...

Seneste