Monica Skön
© Stine Heilmann

"Da jeg erkendte min ensomhed, gik det fremad"

Første juledag 2016 tog Monica Skön det første skridt væk fra sin ensomhed. Hun googlede ordet på sin computer og fandt et netværk, hvor det ikke er tabu at føle sig ensom. Tværtimod er det det, de snakker om

8. marts 2018 af Karen Greve


Monica Skön (54) er single og har ingen børn. Hun arbejder som økonomisk administrativ medarbejder og er uddannet lærer.

"Hvem ville kunne lide mig, hvis jeg sagde, at jeg var ensom?"

Juleaften 2016 tilbragte Monica Skön alene. Hun så fjernsyn i sin sofa og har ingen erindring om, hvad hun fik at spise, eller hvornår hun gik i seng. Dagen efter erkendte hun for første gang, at den følelse, der dominerede hendes liv, var ensomhed. 

“Det var utroligt svært for mig at komme dertil. Det var jo ikke første gang, jeg holdt jul alene. Men jeg tænkte længe, at jeg bare ikke kunne finde de rigtige mennesker at være sammen med. Jeg var flov, og jeg følte mig mislykket. Hvem ville kunne lide mig, hvis jeg sagde, at jeg var ensom? Da jeg satte mig og googlede ‘ensomhed’, føltes det som en falliterklæring. Men i dag ser jeg anderledes på lige den situation.”

Det sidste er vigtigt. For da Monica, efter i årevis at have savnet nogen at snakke med og nogen at være sammen med, så sin ensomhed i øjnene, fandt hun samtidig mod til at handle. En lille bitte handling, som bestod i at skrive otte bogstaver i søgefeltet på computeren. Men som lige der var nok. 

“Jeg googlede mig frem til Mary Fonden og Røde Kors, hvor jeg fandt et tilbud om netværksmøder for ensomme hver anden uge. Det gjorde mig nysgerrig. Det var vigtigt for mig, at det ikke handlede om sygdom og behandling, men bare om samtale og samvær. Tilbuddet gælder helt almindelige mennesker, som føler sig ensomme i livet.” 

Netværket smuldrer 

Når Monica er blevet et af de mange helt almindelige mennesker, som føler sig ensomme midt i livet, handler det om flere ting, som hun i dag er helt bevidst om. 

Hendes skilsmisse i 2008 berøvede hende et væsentligt netværk, som hun aldrig har fået erstattet. Hendes barndom i et hjem med for meget alkohol har gjort hende usikker i relationer med andre mennesker. Som barn turde hun aldrig have venner med hjem og skammede sig over sin familie, og den følelse er ikke forsvundet. Selv i dag tøver hun med at invitere folk hjem på besøg. Da hendes mor døde i 2011, afbrød hun samtidig forholdet til sin far og sine to brødre for at komme ud af et familiemønster, hun ikke længere kunne holde til. Det var en rigtig og nødvendig beslutning, men den betød, at hun kom til at stå meget alene med sorgen over at miste sin mor. 

“Jeg havde ingen at tale med. Jeg har aldrig været god til at skabe venskaber og holde fast i dem. Jeg gik på arbejde og var sammen med kollegaer hver dag, men jeg følte ikke, at jeg kunne tale med dem om min mors død. Ni måneder efter begynder jeg at reagere. Jeg græder meget og får smerter i brystet, som viser sig at være muskelspændinger. Men jeg gik jo også og holdt alt inde.”

Monica får en depression, der bølger frem og tilbage i to lange år. Hun er indlagt. Hun får antidepressiv medicin. Hun får angstanfald og bliver bange for at tage bussen og være sammen med andre mennesker. Hun sover elendigt, går til psykolog og går hele tiden et skridt frem og to tilbage. 

Alt imens det lille netværk, hun har, langsomt ebber ud og bliver til ingenting. 


“Jeg havde haft kontakt til en menighed, hvor jeg snakkede med præsten og et par stykker mere, og i starten, da jeg var indlagt med min depression, kom de for at besøge mig. Men de gjorde det klart, at de godt kunne afse en time indimellem, men mere skulle jeg ikke regne med, og det betød, at jeg ikke tog kontakt til dem igen. Jeg ville ikke være en byrde for nogen.” 

Derfor er der ikke rigtigt nogen at gribe ud efter, da hendes depression endelig begynder at lette, og hun udskrives fra hospitalet og skal finde vej i hverdagen igen. Hun mangler mennesker at dele sine tanker med. Samtidig er hun nervøs for ikke at have noget at byde ind med i et møde med andre. Hun oplever jo ingenting, så hvad skal hun fortælle om?

Snak og stilhed 

Monica er splittet imellem et stort behov for at være i fred og et savn efter samvær. I løbet af sin sygdom bliver hun bevidst om, at hun er sensitiv over for støj, og at den sensitivitet ofte får hende til at trække sig fra larmende, sociale begivenheder og mennesker, der taler højt og virker dominerende. Som konsekvens beslutter hun sig for at finde et nyt sted at bo. 

“Jeg boede et sted, hvor der var meget trafik, men også naboer, der festede og trampede i gulvet. Det blev hurtigt uudholdeligt med børn, der skreg, og døre, der smækkede i opgangen. Bare det var nok til at genere mig til sidst.” 

Monica finder en ny lejlighed et andet sted i København, hvor hun bor øverst oppe med mere stilfærdige naboer og mindre støj fra trafikken. Og oplever en stor lettelse over at sove bedre og slippe for at bekymre sig om, hvor meget støj hun skal tackle i løbet af dagen.


Den nye lejlighed repræsenterer en tryg base for Monica, som stille og roligt gør hende godt. Måske derfor finder hun overskud til at kontakte Røde Kors og starte i en netværkgruppe for ensomme? Måske har hun bare ramt bunden og kan endelig se lys i stedet for mørke? Måske virker den medicin, hun får for sin depression? I hvert fald er det første møde med andre ensomme en øjenåbner for hende. 

“Først var jeg skeptisk. De andre virkede jo ikke ensomme. De havde familie, nogle af dem var gift. Et par af dem snakkede meget og var dygtige til at formulere sig, men langsomt indså jeg, at vi alle har forskellige baggrunde og forskellige former for ensomhed. Du kan godt være ensom, selv om du er sammen med en masse mennesker. Det vidste jeg jo godt fra mit arbejde. Men jeg følte en imødekommenhed i den gruppe, som jeg ikke havde mærket længe. Samværet her fik mig til at tro på, at andre gerne ville mig.”

Monicas netværksgruppe hører under Værket, et initiativ for ensomme, som foreløbig findes i 24 danske byer. Og her er ensomhed ikke et tabu. Tværtimod. En af de første øvelser, Monica er med til, handler om at se en film om ensomhed og snakke sammen i gruppen om, hvordan det føles. Til et andet arrangement dukker Kronprinsesse Mary op, og den begivenhed giver Monica noget at fortælle om uden for netværket. For hun er sikker på, at royalt stof er godt stof i frokostpausen. 

“Jeg har også fundet et nyt arbejde. Jeg vidste, at jeg ikke skulle være folkeskolelærer længere. Der var for meget stress og støj, og jeg tog alt for mange sensitive børns byrder på mig. Jeg vil gerne arbejde med mennesker, men jeg kan ikke tåle det, så nu er jeg i stedet administrativ medarbejder og sidder med regnskaber, men sammen med nogle rigtigt søde kollegaer. Da vi havde haft besøg af Kronprinsesse Mary i mit netværk, så fortalte jeg om det til de andre, og det var rart at opleve, at jeg kan byde ind med noget.”


Ny lejlighed, nyt job, faste møder med et netværk af ligesindede, som hun er kommet til at holde af, en gå­gruppe, som sammen trasker søerne i Indre København rundt hver søndag, og mere tro på, at hun er værd at samle på, har forandret meget i Monicas liv. Som det næste vil hun melde sig ind i et kor, fordi hun ved, at fritidsinteresser er den bedste vej til samvær med andre. 


Hvor er du i dag? 
“I dag er jeg ude på den anden side. Jeg er stadig ensom, jeg mangler stadig nære venner, men jeg sover om natten, jeg har et arbejde, jeg træner hver uge, og jeg har håb for fremtiden. Jeg er opmærksom på, at mit naturlige behov for at trække mig tilbage og være i fred ikke skal betyde, at jeg isolerer mig helt. Jeg kan godt begge dele.”

Læs meget mere om ensomhed i Magasinet Liv

I Magasinet Liv 3 kan du læse resten af vores store tema om ensomhed. Her får du blandt andet flere kvinders stærke og modige historier om at føle sig ensom og ekspertens vejledning til at finde ud af, om du selv føler dig ensom og guide til at tage de første skridt ud af ensomheden. Så skynd dig ned i din lokale kiosk og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Måske er du interesseret i ...

Seneste