Kvinde, spiser salat
© iStock

Her er de bedste madvarer til dine hormoner

Enten raser hormonstormen allerede, eller også er den på vej – uanset hvad kan du ændre vindstyrken ved at spise den rette kost

10. april 2017 af Ulrika Davidsson

Du er aldrig alene. Heller ikke når du sidder i hormonrutsjebanen eller er på vej op i den. Cirka otte ud af 10 kvinder oplever hormonelle problemer eller rystelser i førklimakteriet eller i klimakteriet. Og derfor er det i den her periode af dit liv særligt vigtigt, at din krop får den næring, den har brug for.

For jo bedre mad du spiser i den periode, jo færre symptomer vil du opleve – fra dine østrogenniveauer begynder at dale, til dine æggestokke går på pension. Den rette kost gør simpelthen din krop i stand til at holde den hormonelle balance længere og både udsætte og mildne overgangsalderen.

Hvis du så samtidig bruger tid på mindfulness, yoga eller meditation, omgås og ler meget med din familie og dine venner eller ofte tager en tur ud i naturen, reducerer du niveauerne af stresshormonet kortisol, og på den måde sænker du sammenlagt farten.

Næsten vigtigst af alt er det at sove godt. Mindst syv-otte timer er bedst for de allerfleste. 

Følelsesmæssigt ubehag

Dårlig kost derimod kan forårsage mangel på aminosyrer og vigtige mineraler og vitaminer. Manglerne kan føre til formindsket produktion og cirkulation af signalsubstanser. Altså de kemikalier, der fungerer lidt som kroppens speeder og bremse, når det gælder følelser. Dette kan igen føre til følelsesmæssigt ubehag og give dig en stærk lyst til mad fuld af hurtige kulhydrater, og det er ikke dem, du skal dyrke.

Men derimod masser af fede grøntsager og sundt fedt.

4 tips til at holde hormonbalancen

1. Sørg for at få nok søvn, og prioritér tid til at slappe af hver dag.

2. Spis antiinflammatorisk mad.

3. Drik 3 dl citronvand hver morgen.

4. Spis forskellige mængder kalorier hver dag. Det er godt for forbrændingen.

Disse madvarer vil dine hormoner elske dig for

Økologisk kød: I form af fjerkræ som kylling eller kalkun eller kalv og lam.

Grøntsager: Spis varieret og meget gerne kål – grønkål, hvidkål, rosenkål, blomkål, broccoli og pak choi.

Skaldyr: Rejer, krebs, krabbe, hummer, østers og muslinger.

Vegetarisk protein: Som quinoa, peanutbutter, hampproteinpulver, chiafrø og mandelmælk.

Fede fisk: Makrel, sild, laks, ørred og sardiner.

Sundt fedt: Nødder, oliven, avocado, ekstra jomfru olivenolie (omega-6), hørfrøolie (omega-3), kokos- og sesamolie.

Artiklen er tidligere blevet bragt i Magasinet Liv nummer 74. 

Måske er du interesseret i ...

Seneste