© iStock

Fri for hvede?

Magasinet Livs sundhedsblogger Gitte Høj retter i dette indlæg fokus på hveden. Læs med her!

9. marts 2015 af Gitte Høj

Åh, du strander (igen) som en hval i kontorstolen efter frokosten og føler dig oppustet, udmattet og uoplagt… Du længes efter at lægge dig ned og snuppe en lur! Det kan derfor selvfølgelig være mange årsager til. Men. Hvis du oven i købet gennem længere tid har kæmpet med forskellige andre symptomer som for eksempel udslet og en dårlig og ustabil fordøjelse, er det måske en idé at stoppe lidt op.

LÆS OGSÅ Yoghurt rimer på glad

Nogle gange kan det godt betale sig at tage et time out og et tjek på, hvad du egentlig spiser for tiden. Det ved du. Og det kan også være, at tiden er moden til, at du giver de glutenholdige madvarer lidt ekstra fokus og opmærksomhed. Lav et eksperiment. Spørg dig selv: Hvor meget gluten får jeg egentlig i øjeblikket?

 

 


Dine gener kan nemlig bunde i, at du spiser færre grønsager, mindre fuldkorn og mere af den hvide mad. Som for eksempel hvide boller, hvidt brød, hvid pasta og fast food. De indeholder alle sammen det næringsfattige hvide hvedemel, og netop hvedemel har et højt indhold af gluten.

Og eftersom glutenindholdet i hvede er steget gennem mere end 10 år, og forbruget af hvedeholdige produkter samtidig er vokset, ja, så ligger det næsten i kortene, at du også kan have skruet op for den mængde gluten, du får indenbords. Det kan være et problem for dig. Gluten er et protein, der er være svært at nedbryde for kroppen, det ved man, men samtidig er det også sådan, at vi ikke alle tolerer det lige godt. Nogle tolerer det bedre end andre.

LÆS OGSÅ Druer til hjernen

Du kan have udviklet en overfølsomhed overfor gluten, og derfor larmer din krop og skubber lidt til dig. Det kan også være, at din krop bare siger nej tak og beder dig om at skrue ned i en periode. Uanset årsagen kan du vælge at gå undersøgende ind i det og tage en pause fra hveden. Måske mærker du en forskel og lander knap så tungt i stolen efter en frokost med kollegerne.

Har du brug lidt inspiration og én tage i hånden, så er der altså kommet en fin bog fra Sandra Pugliese. Nul hvede – glutenfri livretter hedder den. Såresimpelt og lige til at gå til at afprøve. Den er fra Fadl’s Forlag og koster 300 kr.

 

Måske er du interesseret i ...

Seneste