Hvilken meltype er sundest?

Det er dejligt at bokse i bolledejen og spise resultatet, men hvilken mel skal vælges?

14. januar 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,
For nylig spurgte min teenagedatter mig, hvilken meltype der var ­sundest? Jeg svarede spelt, men googlede det efterfølgende, og her stod der flere steder, at spelt ikke er sundere end hvedemel – med mindre der er tale om grovspelt. Er det sandt? Og hvilken meltype er så sundest? Jeg har også læst, at der skulle være kommet en ny type mel – kamutmel. Hvad er det?

Irene

Kære Irene,
Sandheden er, at spelt stort set har samme næringsværdi som hvedemel. Begge dele er sådan set fine nok at spise indimellem, men det, der gør mel sundt eller usundt, er, hvor meget af hele kernen der er bibeholdt. Det sundeste mel er fuldkornsmel, der defineres ved, at hele kernen er anvendt. Det kan være rugkerner, hvedekerner eller havregryn. Men fuldkorn kan også være forarbejdet til grahamsmel. I hvedemel og ikke groft spelt er skaldelen sigtet fra, men der sidder rigtig meget sundhed i skaldelen: fibre, vitaminer og mineraler.

Kamut er en hvedesort og kaldes også kæmpedurum. Det, der gør kamutmel anderledes, er, at hele kornet skal være anvendt. Det er altså fuldkornsmel. God brødbagning!

Venlig hilsen Gitte Wenneberg, klinisk diætist.

Magasinet Livs brevkassepanel (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Måske er du interesseret i ...

Seneste