© Tia Borgsmidt

Marengslagkage med appelsin, yoghurt-flødeskum og karamelliserede appelsiner

Smagen og duften af karamelliseret appelsin med vanilje er helt fantastisk – et must på fødselsdagsbordet.

6. oktober 2015 af Tina Scheftelowitz

Marengslagkage med appelsin, yoghurt-flødeskum og karamelliserede appelsiner

Tid: 1 time + koge- og bagetid
Til ca. 12 personer.

Denne lagkage er en af favoritterne. Smagen og duften af karamelliseret appelsin med vanilje er helt vidunderlig. Og så gør den græske yoghurt flødeskummet dejligt syrligt, hvilket giver et friskt modspil til den søde marengs. Du kan godt bage bundene og lave de karamelliserede appelsiner dagen før.


INGREDIENSER

  • 1,5 kg appelsiner
  • 2,5 dl piskefløde
  • 200 g græsk yoghurt 10%

Marengsbunde:

  • 5 æggehvider (eller 4½ pasteuriserede = 3 bægre)
  • 1 tsk lys eddike, fx æbleeddike
  • 250 g fint rørsukker
  • 100 g mandler, kan udelades

Karamelliserede appelsiner:

  • 3 dl vand
  • 300 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 2 økologiske appelsiner


FREMGANGSMÅDE

Marengsbunde: Pisk æggehvider, eddike og sukker med en elpisker ca. 5 minutter, til massen er tyk og blank. Hak mandlerne groft. Beklæd 1-2 bageplader med bagepapir, og drys let med mel.

Fordel æggehvidemassen jævnt på bagepapiret i 2 cirkler på 2-3 cm’s højde. Drys mandlerne på toppen af bundene.

Bag bundene ved 150 grader (135 grader varmluft ved 2 plader) ca. 1 time og 10 minutter, til de er sprøde. Sluk for ovnen, og lad bundene stå i ovnen med lågen på klem, til de er kolde, hvis det er muligt. Eller tag dem bare ud, og afkøl dem ved stuetemperatur.

Karamelliserede appelsiner: Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Kog vand, sukker, vaniljekorn og bælg sammen i et par minutter ved svag varme. Skær appelsinerne i meget tynde skiver. Fjern evt. kerner. Kog appelsinskiverne i sukkerlagen ved svag varme uden låg i ca. 1 time eller mere, til de hvide hinder er glasklare. Læg dem i ét lag på et stykke bagepapir til afkøling, og gem sukkerlagen.

Ved serveringen: Hak ¼ af de karamelliserede appelsiner i mindre stykker. Skær skrællen af de friske appelsiner med en skarp kniv. Skær fileter mellem hinderne, eller skær appelsinerne i skiver, og skær dem i mindre stykker. Fjern evt. kerner.

Pisk fløden til skum, og vend yoghurten i.

Læg en bund på et lagkagefad, fordel den friske appelsin over sammen med den hakkede karamelliserede, så yoghurt-flødeskummet og så en bund mere. Pynt med karamelliserede appelsinskiver og lidt af sukker-lagen.

 

Tip! Lagkagen er nemmere at lave (og stadig lækker), hvis du bruger appelsinmarmelade i stedet for de karamelliserede appelsiner. Så smører du et tyndt lag på den nederste marengsbund og pynter med små toppe af marmeladen på øverste bund.

Måske er du interesseret i ...

Seneste