© Tia Borgsmidt

Ølandsboller

Mangler du idéer til din brunch? Her får du den lækreste opskrift på boller, der er bagt på en fordej, som røres sammen om aftenen og bages om morgenen!

17. februar 2015 af Lone Kjær / Foto: Tia Borgsmidt

Antal: 12 stk.

Ingen brunch uden hjemmebag. Disse boller bliver bagt på en fordej, som røres sammen om aftenen og bages om morgenen. 

Dag 1 (fordej):

  • 2 dl vand
  • 10 g gær
  • 200 g ølandshvede (eller 200 g grahamsmel)
     

Dag 2:

  • 3 dl vand
  • 1 spsk. salt
  • 2 tsk. flydende
  • honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • ca. 400 g ølandshvede eller 200 g grahamsmel og 200 g hvedmel

Dag 1: Kom vandet i en skål, og opløs gæren heri. Rør ølands-hvede i væsken. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den på køkkenbordet til næste dag.

 

Dag 2: Hæld fordejen i en stor røreskål. Tilsæt vand, salt, honning og olivenolie. Rør ølandshvede i dejen lidt ad gangen. Rør godt i dejen, gerne på en røremaskine – ellers kræver det gode armmuskler.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i cirka 30 minutter.

Vælt dejen ud på et stykke bagepapir drysset med mel. Glat dejen ud med håndfladen, og lad den hæve i cirka 1 time.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og lad en bradepande blive i bunden. Skær dejen ud med en kniv, så du har 12 stykker. Lad dem ligge så spredt som muligt. Drys bollerne med lidt mel. Sæt bagepladen midt i ovnen, og hæld samtidig 1dl vand i bradepanden.

Bag bollerne i 15 minutter, og afkøl dem på en bagerist.

 

Tip! Ølandshvede har fået en renæssance. Det fås i helsekostbutikker og på nettet.

 

Måske er du interesseret i ...

Seneste