© Tia Borgsmidt

Koldhævede mysliboller

Koldhævning er en åbenbaring for alle os travle mennesker, som elsker hjemmebag. Den gode smag kommer af den lange hævetid, hvor den begrænsede mængde gær og de naturlige mælkesyrebakterier får lov til at udvikle sig.

23. maj 2013 af Opskrift: Lone Kjær / Foto: Tia Borgsmidt /

30 min. + hæve- og bagetid 

Til 12 stk.

 2 dl surmælksprodukt, fx yoghurt naturel eller A38
 4 dl koldt vand
 10 g gær
 1 spsk honning
 1 spsk olivenolie
 1 spsk salt
 2 æbler
 75 g nødder, fx valnødder, hasselnødder og mandler
 150 g havregryn
 50 g branflakes
 75 g rosiner
 ca. 550 g hvedemel

Drys:
 2 spsk havregryn
 2 spsk branflakes


Dag 1:
Hæld surmælksprodukt og vand i en røreskål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning, olie og salt.
Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Hak nødderne. Kom æble, nødder, havregryn, branflakes og rosiner i væsken.
Rør hvedemel i dejen lidt ad ­gangen, og rør, til dejen har konsistens som en fast grød. Rør gerne i dejen ca. 10 min.
Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.

Dag 2:  
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet ca. 1 time (mens du går i bad måske?).
Dyp en stor spiseske i koldt vand, og brug den til at forme dejen skødesløst til boller. Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir, og lad dem hæve ca. 1 time.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Drys bollerne med en blanding af havregryn og branflakes, og bag dem 15-20 min.

Tip! I stedet for branflakes kan du sagtens bruge andre, lignende fuldkornsflakes.

Måske er du interesseret i ...

Seneste